Artisten Cilla Hector skriver in sig i den celebra rad av artister och musiker som tilldelats Fyrljuspriset. Hon mottog utmärkelsen i samband med en ceremoni under festivalen Skärgårdssång under lördagskvällen.
HALMSTAD. Priset, som delats ut i Sverige sedan 2015, har som sitt signum att uppmärksamma sångare och musiker som över lång tid gjort betydande avtryck genom sitt sätt att framföra andlig musik. Det var en väldigt förvånad Cilla Hector som fick höra sitt namn ropas ut från scenen i Halmstad arena där festivalen pågår fredag till söndag.
– Jag är alldeles tagen, berättar hon efteråt.
– Jag har ju vetat om att priset finns, men jag har nog aldrig sett att jag skulle få det. Jag är verkligen ödmjukt tacksam. Det är så man känner när man hållit på så länge som jag har gjort.
Har du fått mycket priser och stipendier genom åren?
– Jag har fått Artur Erikson-stipendiet och det var jag så stolt över för då var motivationen att jag sjöng så mycket om nåden. Ibland har jag tvekat, ska jag fortsätta? Ska jag som har varit med om det eller det i livet eller något annat som känts tungt, jag kanske inte ska stå där framme. Då tänker jag: Jo, det är där du ska stå, för det är inte på mig de ska se, det är inte jag som är perfekt, och man ska inte vara ett Guds barn för att man är perfekt, utan för att man behöver Gud. Man behöver nåd och det var han som sträckte sig ner. Ibland är det är så mycket att man ska nå upp till för att bli godkänd. Men vi passar alla inför Gud och det känns så stort för mig att få fortsätta att dela.
Du firar 40 år som artist nästa år, hur ska fira det?
– Jag ska försöka ha lite olika små projekt. Jag blev lite inspirerad av Carola för det är lite så med mig också att jag har varit i lite olika sammanhang. Det är inte alla som ser mig i det här kristna sammanhanget, utan jag finns ju mycket i profana sammanhang där det är en annan publik som jag möter. Och där skulle jag vilja få göra kanske något annat men ändå ha med något som speglar tron.
[ Tittarna till SVT: "Snälla, ge oss fler program som Saliga sånger” ]
Det hör valet du gjort att verka både i kyrkan och utanför den, hur tänker du där?
– Alltså jag tänker ju mycket som att det här är ett yrke. Precis som jag skulle bli lärare eller busschaufför eller sjuksköterska så ser jag ju mig som musiker. Och i alla olika jobb som jag har så får man inte vara så rak och tydlig kanske som jag får vara i de här sammanhangen. Men jag tror ju inte att jag har Gud mindre med mig och jag tror ju på att han bor i mitt hjärta och det märks. Så jag vilar och är förvissad i det och det är inte så ovanligt att när jag sitter och spelar i ett sammanhang där det inte är så mycket kyrkvana, att det kommer fram och önskar andliga sånger som de kanske förknippar med mig eller som de sett att de blir nyfikna på.
Vad är det som driver dig att fortsätta?
– Det är ju den här lusten för musiken. Passionen. Och att i det sammanhanget så finns det ju inget bättre sätt att förmedla. Ett tal kan vara ganska naket. Jag vet själv när jag går förbi ett torg och det står någon och talar, jag kan känna mig lite påhoppad. Det kryper i kroppen ibland. Men när någon står och sjunger, då kan jag gladeligen ställa mig där och lyssna, och det kanske är samma budskap, men det är som att man öppnar upp. Det känns inte farligt. Och så vet man ju att det jag förmedlar, det är som en pil som träffar hjärtat.
Man upplever ju dig som väldigt frimodig, vad har då för råd till den som vill vara det, men som känner att det har svårt att komma över den tröskeln?
– Det var svårt. Jag tror ju mycket på att man ska vara det man är och det ska bli naturligt och ärligt. Förut så kände jag att man behövde ha alla svar för att prata med folk som inte hade den här tron eller övertygelsen, men jag tror att när vi blottlägger oss för varandra och visar på sår och brister och funderingar i livet så möts man någonstans och där öppnar det sig vägar tycker jag som är oslagbara.
Juryns motivering till Fyrljuspriset 2023 lyder:
”En röst som i snart fyra decennier förmedlat tröst och uppmuntran till människor i de mest varierande livssituationer. Som uttolkare av den andliga sångskatten har hon under de åren målmedvetet skapat sig en plattform långt bredare än bara kyrkan, utan att för den skull devalvera det kristna budskapet.”
[ Skärgårdssång tar upp tråden från Nashville ]
---
Fakta: Fyrljuspriset
- Fyrljuspriset är ett musikaliskt hederspris som delas ut till en person som gjort betydande och mångåriga insatser för kristen musik i Sverige. Personen ska fortfarande vara aktiv. Tidigare pristagare är:
- 2022 – Lennart Sjöholm
- 2021 – Ingen prisutdelning på grund av pandemin
- 2020 – Roland Utbult
- 2019 – Per-Erik Hallin
- 2018 – Mikael Järlestrand
- 2017 – Bengt Johansson
- 2016 – Ingmar Johánsson
- 2015 - Ingemar Olsson
---