Kultur

Tittarna till SVT: “Snälla, ge oss fler program som Saliga sånger”

Nästan en kvarts miljon såg programmet direkt när det sändes. • Peter Hallström: Jag hade svårt att somna efteråt

Över hundra kommentarer på Dagens Facebook och flera personer som hört av sig direkt till de medverkande. Det råder inga tvivel om att det timslånga tv-programmet ”Saliga sånger – Nashville” väckte känslor efter att det sändes i torsdags kväll.

”Det strömmade så mycket hopp tro och kärlek genom rutan!!!!!!!” skriver Stefan Claar, pingstpastor, i en kommentar på Dagens Facebook. Och det är många som håller med honom. ”Helt underbart program, så genuint äkta och fyllt av livslust och framtidshopp!” skriver en kvinna, ”Så bra! Mer av detta i svensk tv!” skriver en man.

Av tittarnas kommentarer att döma är det flera som önskar att få se fler liknande program framöver – här finns uppenbarligen en längtan. Flera personer berättar också att de skrivit till SVT och tackat för programmet samt uttryckt sin önskan om fler liknade satsningar. De uppmuntrar fler att göra detsamma.

Sammanlagt var det 232 000 personer som valde att titta på programmet när det sändes och därmed var “Saliga sånger - Nashville” det mest tittade vid den tiden, inklusive de som sändes på TV4, enligt SVT:s tittarsiffror.

Författaren Carolina Klintefelt gör en koppling mellan det budskap som förmedlades och den tid vi befinner oss i:

”I går kväll såg jag Saliga sånger på SVT. Det som grep mig mest var när Martina Möllås sjöng ”Endast kärleken segrar över ondska och hat”, en sång av Arne Höglund. En text som går som en balsam in i vår tid, en dag i historien då Sverige höjde terrorrisken från 3 till 4, då krigsmullret dånar från öster och lögner dras inför rätta i väster.”

Hur gick då tankarna hos de medverkande artisterna när de nu fick se resultatet? En av de som syntes mest i rutan var musikern Emilia Lindberg, 33 år. Tittarna fick följa med henne till en populär bar i Nashville där många kända artister uppträtt genom åren. Nu var det Emilia Lindbergs tur.

– Man vet ju aldrig vad de väljer ut när de ska klippa ihop ett program, men jag var så glad för att de tog med just det, när vi rör oss utanför studion. Jag fick berätta om vad Gud betyder i mitt liv och det är alltid det jag vill förmedla, säger Emilia Lindberg till Dagen.

Var du förvånad att du var med så pass mycket?

– Ja, litegrann, men mest var jag glad att få vara med och bidra. Det var väldigt roligt att se, både på ett personligt plan, men också för alla som var med – vi gjorde det tillsammans.

Du är en av få kristna artister som helt lever på att turnera med din musik – hur är det?

– Det är en livsstil. I sommar har vi till exempel kört runt 1 500 mil i bil, jag, min man och våra två små barn, för att jag ska uppträda på olika scener. Nyligen deltog jag i ”Skärgårdssång” i Norge med 2 000 personer i publiken. Tidigare i sommar var vi på tältmöten i Blekinge med ett par hundra – vi tar de tillfällen som ges att få sprida budskapet genom musiken.

Jag hade svårt att somna i går, det var så mycket tankar och känslor, så många som hörde av sig efter att de sett programmet.

—  Peter Hallström

Om en månad släpper hon en nyinspelad skiva och varje fredagskväll sedan pandemin bjuder hon in till ”Sjung med Emilia” på Facebook. Hon kallar det ”ett pussel” att få ihop musikerlivet med familjelivet.

– Det var nog vanligare förr, att männen reste runt och predikade och kvinnorna skötte hem och barn – jag har ju själv vuxit upp med en pappa som varit predikant och evangelist. Det har varit en drivkraft för mig, att visa att det går att kombinera, även för en kvinna. Allt blir vad man gör det till – vi hjälps åt, min man och jag att lägga pusslet för vi tror att Gud vill röra människors hjärtan genom musiken.

En annan ur Nashvillegänget som blev väldigt personlig i programmet var Peter Hallström. Hans berättelse om hur han försonades med sin familj efter många år utan kontakt, har uppenbarligen berört många tittare.

– Jag hade svårt att somna i går, det var så mycket tankar och känslor, så många som hörde av sig efter att de sett programmet, berättar Peter Hallström när Dagen når honom.

Inspelning av nya tv-serien "Alla tiders sånger".

Han hade själv ingen aning om att just hans berättelse skulle komma med i det färdiga tv-programmet. Sammanlagt var det 60 låtar som spelades in i studion i Nashville under de tre dagar som inspelningen pågick. Det fanns således mycket material att välja mellan.

– Det blev lite chockartat att se det, jag var oförberedd på det. Jag blev faktiskt berörd själv!

Hur gick tankarna när du såg inslaget där du pratar med Egil Svartdahl om hur du och familjen försonades?

– Det finns inget av det jag sa som jag inte står för. Jag har redan fått så mycket feedback från människor som nu också vill ta tag i sina relationer – jag har tagit del av massor. Jag tror ju på att vi kan hjälpa varandra till läkedom, så kan jag bidra till det är jag jätteglad. Det känns som att det finns en mening, en tanke med detta.

Vad hoppas du personligen att programmet får leda till?

– Försoning. Det är vår världs bristvara i dag. Jag önskar att det får leda till försoning.

---

Fakta: Saliga sånger - Nashville

  • Ett en timme långt program som sänts på SVT och som finns kvar på SVT Play.
  • Innehåller delar av de sånger och samtal som spelades in under några dagar i Nashville i november, dit en stor grupp svenska och norska artister samlats för att göra musikprogram tillsammans.
  • Sammanlagt har åtta avsnitt spelats in, men det är oklart om det kommer sändas fler i SVT.
  • I Norge har NRK visat en specialversion av inspelningarna från Nashville med fokus på de norska artisterna som medverkade.
  • Serien producerades av TBN Nordic i samarbete med norska TV-Inter. Anders Wisth var producent för inspelningen och Jonathan Waldenfrid var kapellmästare. Värd för programmen är den norske tv-pastorn Egil Svartdahl.

---

Fler artiklar för dig