Kultur

Skärgårdssång tar upp tråden från Nashville

På fredag inleds festivalen - för andra gången i Halmstad

Med elva artister från höstens inspelningsresa till Nashville, varav fem hemliga namn, arrangerar Skärgårdssång en fristående fortsättning på torsdagens SVT-program ”Saliga sånger – Nashville”. Konserten blir finalen på fredagskvällen som inleder årets musikfestival på Halmstad arena.

För andra året i rad blir det alltså den halländska metropolen som står som värd för Skärgårdssång. Konceptet med bred musikalisk blandning fortsätter i stort sett ograverat, men med diverse nya namn på artistlistan. I vanlig ordning delas också Fyrljuspriset ut, en utmärkelse till en artist/musiker som gjort betydande insatser inom den andliga musiken under lång tid. Pristagaren avslöjas i en ceremoni i samband med en av festivalens konserter.

”Sånger från Nashvilleresan” lyder rubriken på den nyinsatta programpunkten. Resan som åsyftas genomfördes i november och omfattade ett 40-tal svenska och norska artister som kommit samman för att spela in en fristående uppföljning till den drygt 20 år gamla tv-succén Minns du sången. Den här sommaren återförenades många av artisterna i samband med fyra konserter på olika platser i Sverige och de som hade möjlighet att närvara kunde konstatera att det handlar om ett kraftigt moderniserat sångprogram jämfört med den gamla klassikern. På Skärgårdssång samlas artisterna återigen och kommer där att disponera den allsångstimme som alltid avslutar kvällarna på festivalen. Självklart får publiken tillfälle att sjunga med i sångerna. Men de kommer också att få sig ett knippe personliga glimtar från resan till livs. Evie Tornquist, Cilla Hector, Michael Jeff Johnson, Synnöve Aanensen samt Skärgårdssångs programledarpar, Maria Gustin Bergström och Mikael Järlestrand medverkar. Övriga fem artister är, som sagt, hemliga. Läs: Avslöjas först för publiken på plats.

Utländska gäster på artistlistan är kutym på Skärgårdssång. För dem som minns det jazziga västkustrockbandet Sweet Comfort Band från 1970- och 80-talen är Bryan Duncan förmodligen ett välbekant namn. 2006 spelade han senast i Sverige, då som soloartist, och det är som sådan han kommer till Skärgårdssång. Övriga utländska medverkande är norska countryprofilen Synnöve Aanensen och kanadensiskan Kiralina Salandy. Fast den senare är numera bosatt i Sverige där hon bildat familj.

På körsidan finns västkustbaserade Caleido och norska Gospel Explosion, båda välbekanta för återvändande besökare på Skärgårdssång. Svängiga 1970- och 80-talsbandet Salt gör redan den inledande festivalkvällen en av sina många återföreningar. I söndagens avslutningsgudstjänst predikar Göteborgsbiskopen Susanne Rappmann. Som traditionen på Skärgårdssång bjuder firas då gemensam nattvard innan publik och medverkade vänder hemåt igen. Nästan som en sändningsritual som understryker vad som är det verkliga fokuset i all sång och musik som framförs under festivalen.

---

Fakta: Skärgårdssång

  • Kristen musikfestival med allsångfokus.
  • Arrangeras på Halmstad arena den 18–20 augusti.
  • Medverkande: Evie Tornquist Karlsson, Mikael Järlestrand, Michael Jeff Johnson, Cilla Hector, Synnöve Aanensen, Salt. Bryan Duncan, Kiralina Salandy, Maria Gustin Bergström, Caleido, Gospel Explosion, biskop Susanne Rappmann med flera.

---

Fler artiklar för dig