Kultur

Hudlöst om verklig försoning i ”Saliga sånger”

“Saliga sånger - Nashville” ger gamla och nya andliga sånger en ärlig chans - detta är tv när den är som bäst.

Torsdag kväll den 17 augusti kan de svenska tv-tittarna ta del av nyinspelade andliga sånger som svenska och norska artister gjorde i samband med en resa till Nashville i höstas. Dagens musikjournalist Urban Thoms har sett programmet och här är de starkaste intrycken.

Planen var tydlig. Ett stort gäng svenska och norska artister skulle med gemensamma krafter tolka den kristna musikskatten, både klassiska sånger från förr liksom mer nyskrivna alster från de senaste årtiondena. Ett lika omfattande som finkänsligt arbete med arrangemangen skulle anpassa sångerna för den samtida tv-publiken. Åtta avsnitt, vart och ett med ett specifikt tema, skissades. Scenen var förlagd till Nashville där ett drygt sextiotal låtar spelades in under en knapp vecka. Långa dagar. Krävande dagar. Roliga dagar.

Jag var där. Men med reporterns öga. Inte som musikalisk medverkande.

När det var dags för flygplanen att lyfta med ett fyrtiotal utmattade skandinaver ombord kunde producent Anders Wisth och hans crew checka av den allra viktigaste rutan i den handlingsplan som fått namnet Alla tiders sånger. Nu återstod utmaningen att redigera allt material och – inte minst – sälja in serien i kanaler där den får största möjliga exponering. Drömmen var i första hand att NRK och SVT skulle nappa. De ansträngningarna har lyckats, åtminstone delvis. I Norge sände NRK ett timslångt program i pingsthelgen. SVT ville ha mer betänketid men bestämde sig till sist för att sända ett specialredigerat program utifrån materialet som spelades in i Nashville.

Om man liknar inspelade sånger och intervjuer vid ett pussel kan man säga att motivet inte alls blev det som först var skissat. Det blev ett helt annat i stället, men där samma ton och samma intentioner strålar fram ur den bild som den svenska versionen, kallad Saliga sånger – Nashville, ger. Sångframträdanden blandas med öppenhjärtiga intervjuer, lokala gästartister och bakgrundsberättelser som sätter in sångerna i ett sammanhang som ytterligare förstärker dess innehåll.

Inspelning av nya tv-serien "Alla tiders sånger".

När jag första gången tittar på Saliga sånger – Nashville står det klart att detta är inget nostalgiskt sammelsurium där deltagarna hänger sig åt sentimentala tillbakablickar. Tvärtom. Det är ett program där glädjen och nerven i dessa sånger äntligen ges en ärlig chans att möta sin samtid i en musikalisk klädedräkt som lyckas med konststycket att både smälta in och sticka ut på samma gång.

På fyra ställen i programmet bränner det till på ett alldeles särskilt sätt. När Victor Ternvall, resans yngste deltagare, knappt halvvägs in i programmet tillsammans med amerikanska Booth Brothers framför Lina Sandells psalm Blott en dag börjar min underläpp darra okontrollerat medan ögonen tåras. Och själen får rysningar när Mikael Järlestrand förmedlar berättelsen om hur den svenske emigranten Fredrik Blom blir upplockad från gatan av några medmänniskor när han totalkraschat som människa. Blom hamnar i ett sammanhang där orden till Pärleporten (Som en härlig gudomskälla) föds till en melodi som han råkat höra i samband med ett julfirande. Klart drabbande är också Gladys del Pilars berättelse om sin och systerns resa från livet som misshandlade barnhemsbarn i Equador till uppväxten i Sverige med kärleksfull mamma vars kristna tro satt djupa spår.

I en klass för sig är dock mötet mellan Peter Hallström och programledaren Egil Svartdahl. I ett samtal som är helt hudlöst berättar Peter om hur hans familj försonades efter år av slitningar och smärta när de tack vare förunderliga omständigheter bestämde sig för att ordna en konsert i en kyrka i Södertälje där hela Hallströmklanen i olika konstellationer bjöd på guldkorn från sitt musikaliska arv. ”En slags försoningskonsert som inte bara fick vara viktig för vår familj”, konstaterar Peter Hallström innan han framför en helt obeskrivligt känsloladdad version av egna tröstesången Håll mitt hjärta.

Jag har svårt att med ord beskriva det som fyller mitt inre under just de här minuterna, men ett vet jag: detta är tv när den är som bäst.

Fotnot: Saliga sånger - Nashville sänds på SVT1 torsdag 17 augusti 18.30 samt via SVT Play.

Fler artiklar för dig