Kultur

Bröderna Ådahl tar sin bönesång till Sydkorea

Inleder internationellt kristet konvent i Seoul på tisdag

Det blir tredje gången gillt för Simon Ådahl och hans bror Frank när de nästa vecka framför sin sång ”I´m gonna pray for Korea” på ett stort internationellt kristet konvent i Sydkorea. Men under de tio år som gått sedan sången först släpptes har den fått stor spridning.

Flygbiljetterna ligger inom räckhåll när Simon Ådahl svarar i telefonen. De är beviset på att den oväntade kallelsen som Simon och hans bror Frank fick i början av sommaren är på riktigt. Det var CBMC (Christian Business Men’s Connection), en internationell organisation för kristna affärsmän, som hörde av sig med önskan att Simon och Frank Ådahl från Sverige skulle komma och framföra just I’m gonna pray for Korea. Konventet hålls vart femte år och startar på tisdag den 15 augusti. På söndag sätter sig bröderna Ådahl på planet för att vara på plats i god tid, hinna repa och kunna komma i fas med tidsskillnaden.

– Vi ska inleda hela konventet och de har ordnat med en symfoniorkester på scen. Koreanska sångare kommer att sjunga vers ett och två, bröderna Ådahl sjunger vers tre och fyra, berättar Simon Ådahl.

Dag två har det svenska brödraparet tilldelats en egen punkt i programmet, 50 minuter som de får disponera helt fritt.

– Det blir tal och sång. Vi sjunger direkt med bandade musikbakgrunder och vittnar om vår tron. Killen som har bokat oss är involverad i kristen tv i Sydkorea så jag gissar att vi hamnar i en del intervjuer.

Bland annat tänker de köra några av låtarna från albumet Roots som också getts ut i Sydkorea.

Vid två tidigare tillfällen har folk i Sydkorea försökt få Ådahls att komma. Första gången var några år efter att bönelåten släpptes. Då kom en kallelse från Moonrörelsen som också gillade låten.

– Det blev en del bråk i Sydkorea kring detta. Kyrkorna reagerade på att en sekt ville använda den här låten. Kyrkorna sa ifrån och det rapporterades till och med på nyheterna i Sydkorea om det. Under pandemin fick jag en inbjudan från kyrkorna, men vågade inte åka för vi ville inte riskera att fastna på grund av covidrestriktionerna. Men nu kunde vi tacka ja. Det är kul att vi båda fick inbjudan, säger Simon Ådahl.

– Kyrkorna i Sydkorea har verkligen tagit till sig den här sånger och den har visat sig vara sammankallande när det gäller bön för Nord- och Sydkorea.

Häromveckan fick Simon Ådahl ännu ett kvitto på sångens brobyggande effekt. Ett gäng från Sydkorea deltog i Europakonferensen på Livets ord i Uppsala och råkade då nämna för sin svenske värd att ”den enda anknytning vi har till Sverige är bröderna Ådahl och sången I’m gonna pray for Korea”. Deras värd kände Simon och ringde då upp honom, men tyvärr fanns inte tid att träffas den gången.

Lokalerna där konventet ska hållas ägs av Yoido Full Gospel Church, en församling i Seoul som grundades av pastor David Yonggi Cho och som har cirka 830 000 medlemmar vilket gör den till världens största frikyrka.

– Vi är jättetaggade, försäkrar Simon Ådahl. Vi åker dit helt förutsättningslöst, men det blir nog en once in a lifetime-upplevelse.

När han och Frank fick kallelsen att åka blev han extra berörd för bara några dagar tidigare hade Simon blivit kontaktad av en man som menade sig ha en hälsning från Herren. Mannen skrev på Messenger att ”Herren säger att den här sommaren kommer jag att öppna dörren som du drömt om och bett om”. För Simon kändes kopplingen med inbjudan till Sydkorea glasklar.

– Om Herren nu öppnat det här är det bara att lyda och åka och så får vi se vad Herren vill göra. Jag tror att det blir välsignat, säger Simon Ådahl.

Just nu härjar en tyfon i Sydkorea. Är ni oroliga att vädret ska sätta stopp för er resa?

– Nej. Har Herren sagt att vi ska vara där så ska vi det. Jag har kollat prognosen lite och tyfonen hinner nog passera tills vi har landat. Men det ser ut att bli dåligt väder.

---

Fakta: ”I’m gonna pray for Korea”

  • En sång som Simon Ådahl skrev efter att ha upplevt att Gud ville att han skulle skriva en sång om handlade om en framtida återförening av Nord- och Sydkorea.
  • Melodin lånade han från egna sången ”Jag tänker be för Sverige”.
  • Sången spelades in av Simon och Frank Ådahl och nådde 2013 Sydkorea.
  • I Sydkorea har den släppts ut på Youtube i flera versioner som sammanlagt har flera miljoner lyssningar.

---

Fler artiklar för dig