Kultur

Efter Barbiesuccén - nu ska Greta Gerwig ta sig an Narnia

“Jag är livrädd ”, säger regissören Greta Gerwig som ska göra CS Lewis klassiker till storfilmer för Netflix

Nya Barbiefilmen har både slagit biljettrekord och väckt debatt. Nu står det klart att regissören Greta Gerwigs nästa projekt blir Netflix filmatisering av CS Lewis Narnia-böcker. Enligt The New Yorker har Gerwig anlitats för att åtminstone göra de två inledande Narnia-filmerna.

I flera månader har det cirkulerat rykten om att Greta Gerwig skulle regissera Netflix kommande Narnia-filmatisering. Projektet är en jättesatsning och redan 2018 kom beskedet att streamingjätten förvärvat rättigheterna till The Chronicles of Narnia. Flera filmer är planerade och tidningen The New Yorker bekräftade nyligen att Gerwig regisserar åtminstone de två första filmerna.

Det alltid är ett gott tecken att vara lite rädd.

—  Greta Gerwig

Själv beskriver regissören sin nya uppdrag som både skrämmande och spännande.

“Jag har inte riktigt börjat omfamna detta än, men jag är rejält rädd för det, vilket känns som en bra början”, sa hon nyligen i en intervju i Total Film podcast, som ges ut av Entertainment Weekly.

“Jag tänker att det alltid är ett gott tecken att vara lite rädd. När jag inte längre känner rädsla inför ett sådant här projekt är det kanske ett tecken på att jag inte borde ta mig an uppdraget. Jag är livrädd, det här är något utöver det vanliga. Och jag är förväntansfull”, fortsatte hon i podden.

Mellan 2005 och 2010 lanserade Disney tre Narnia-filmatiseringar; Berättelsen om Narnia: Häxan och lejonet (2005), Berättelsen om Narnia: Prins Caspian (2008) och Berättelsen om Narnia: Kung Caspian och skeppet Gryningen (2010), varav den första blev en stor publiksuccé.

Greta Gerwig har tidigare berättat om hur hennes katolska uppväxt delvis inspirerat henne i arbetet med sommarens stora filmsnackis Barbie. Bland annat jämför hon Barbies resa från en värld fri från åldrande, död och smärta till vår verklighet med den bibliska berättelsen om Edens lustgård. Hur hon kommer att förvalta CS Lewis omfattande kristna tematik i Narniaböckerna återstår att se. Arbetet med filmatiseringen av Narnia, där Gerwig både ska skriva och regissera, blir hennes fantasydebut.

“Jag vill göra stora saker och små saker och allt däremellan och att ha en så här stor duk att måla på är både spännande och läskigt, konstaterade hon i Total Film podcast.

---

Fakta: Netflix filmatisering av Narnia

  • Netflix förvärvade 2018 rättigheterna till CS Lewis Narniaböcker.
  • Greta Gerwig kommer att skriva och regissera åtminstone de två första filmerna.
  • Filmförfattaren Matthew Aldrich har presenterats som “kreativ arkitekt” för projektet.
  • Det är i dagsläget oklart exakt vilka av böckerna som kommer att bli filmer.

---

Fler artiklar för dig