Kultur

“Jag ångrar att jag inte började med själavård tidigare”

Carl-Henric Jaktlund om att ångra att han inte tidigare började gå i själavård och vikten av förnöjsamhet

Med hjälp av 20 frågor försöker Dagen lära känna kristna kulturpersonligheter på ett nytt sätt. I serien ”På djupet med …” möter vi i dag Carl-Henric Jaktlund, författare, pastor och nationell ledare för Alpha Sverige.

1. Vad går du runt och tänker på just nu?

– Jag klurar, nu som alltid, på hur Alpha Sveriges liv och verksamhet kan utvecklas så att än fler kyrkor kan nå allt fler människor med budskapet om Jesus. Vid sidan om det funderar jag en hel del på taktik och spelsystem för det fotbollslag som min yngste son spelar i och som jag är tränare för. Landets frälsning och fjortonåringars fotbollsutveckling upptar alltså min tankeverksamhet.

2. Vilken biblisk person identifierar du dig mest med och varför?

– Emmausvandrarna: Frågvis, funderande, längtande och med en ambition att kunna vara så ärlig som de var. De gick i närkamp med sina svåra frågor och sprang även jublande till andra med sina insikter. Den dubbelheten är väldigt tilltalande.

3. Vilken är din största skräck?

– På ett personligt plan att något hemskt ska hända någon av våra tre söner. På ett samhällsplan att svensk kristenhet fastnar och multnar i en interndebatt i stället för att fullgöra sin kallelse att nå nya människor med evangeliet.

4. När brukar du en lögn?

– Reflexmässigt för att dölja misstag eller tillkortakommanden, men det är totalt meningslöst eftersom det inte lurar någon.

5. Vilken egenskap hos dig själv har du svårast för?

– Otåligheten. Det kommer förvisso en hel del produktivitet ur den men även en del mindre vackert; otålighet kan ju skapa frustration och forcering när det egentligen borde väntas och bidas tid. Så jag ber om mer av tålamod, denna Andens frukt, och helst vill jag ha det snabbt och på en gång, tack.

6. Vilken egenskap har du svårast för hos andra?

– Oärlighet och hyckleri ligger högt upp på listan.

Bono, sångaren i U2, utifrån hans förmåga att offentligt sjunga och tala om tro med en självklarhet och ärlighet som ingen annan. Han har betytt enormt mycket för mig.

—  Carl-Henric Jaktlund

7. Vilken nu levande människa beundrar du mest?

– Bono, sångaren i U2, utifrån hans förmåga att offentligt sjunga och tala om tro med en självklarhet och ärlighet som ingen annan. Han har betytt enormt mycket för mig.

8. Vilken är din käraste ägodel?

– Vårt hus. Inte så fäst vid enskilda ägodelar tror jag, men en plats att kalla hem är sannerligen inte att förringa.

9. I vilket land skulle du vilja bo?

– Skulle jag flytta hade det sannolikt varit till Storbritannien. Älskar London som jag fått förmånen att besöka mycket tack vare Alpha-arbetet som grundades där i kyrkan Holy Trinity Brompton. Den staden känns väldigt mycket hemma för mig, men jag är helt förvissad om att jag snabbt hade längtat tillbaka till mitt Sverige.

10. Vad ångrar du mest?

– Att jag inte långt tidigare började med regelbundna själavårds- och vägledningssamtal. Det är ack så nyttigt för mig nu och hade varit minst lika nyttigt förr, det hade högst troligt hjälpt mig undvika en del självförakt och påskyndat identifieringen av vem jag djupast sett är.

11. Vilken talang skulle du helst vilja besitta?

– Jag hade väldigt gärna kunnat spela gitarr, helst besinningslöst bra.

12. Vad skulle du vilja säga till ditt fjortonåriga jag om du fick chansen?

– “Var inte för hård mot dig själv och passa dig för människor som är för hårda mot dig.”

13. När möter du Gud?

– Oftast tillsammans med andra. Jag vet allt kring att Gud är en personlig Gud och om vikten av egentid i bön, läsning och reflektion, men min erfarenhet är att det är lättare att erfara Gud ihop med någon eller några andra. Jag tänker att det beror på att jag är en social varelse, men också på att Gud alltid älskat inkarnation och gärna använder människor för att nå människor.

14. Vad vill du viska i statsministerns öra?

– “Värna religionsfriheten så att människor får en genuin chans att utforska och söka – och i längden kanske finna – mening som är djupare och större än det som nationalstaten mäktar leverera.”

15. Svenska språkets vackraste ord?

– Förnöjsamhet. Vår tid är så fokuserad kring mer, mer, mer. Förnöjsamheten är en god motkultur till det.

16. Vilka är de drömmar du ännu inte förverkligat?

– Främst att bli den allra bästa versionen av den jag är skapt till att vara. Väldigt pretentiöst, men sant. Sen skulle jag vilja resa mer, jag sörjer att jag aldrig tågluffade i Europa som ung så det ser jag framför mig ska äga rum som mogen vuxen.

17. Om du fick flyttas bakåt i tiden för en dag – vilken tid skulle du vilja besöka och varför?

– Uppståndelsedagen. Jag hade velat se och uppleva för egen del, men även för att kunna spegla händelsen i skrift och tal med egna ord. Alternativt skulle jag besöka mina tonår igen för att få träffa min gode vän Berni igen, han omkom tragiskt i en bilolycka dagen innan sin student. Ett återvändande för ett återseende hade varit fint. Ser fram emot himlaträffen.

18. Vad vill du ska spelas på din begravning?

Du har räddat mig av Erik Tilling har jag levt med sedan jag hörde den första gången, den får gärna sjungas som ett slags credo när jag räddats till en större värld.

19. Vilken är din favoritsysselsättning?

– Jag älskar att titta på fotboll, speciellt när någon av sönerna spelar, och jag är oerhört svag för att en krispig och solig vinterdag bege mig ner från Årefjällets topp med slalomskidor under fötterna.

20. När och var, var du som lyckligast?

– Vid sidan om de stora och klassiska stunderna såsom barnens födslotillfällen – inte mycket toppar det – så har mina bokreleasedagar genom åren varit klara lyckopiller. Att efter stort slit och rejäl möda ha ett slutresultat är rejäl lycka, i alla fall en liten stund innan man konstaterar att det finns fler böcker att skriva.

---

Fakta: Carl-Henric Jaktlund

Ålder: 47 år.

Familj: Frun Elise och tonårsbarnen Alfons, Olle och Morris.

Bor: Falköping.

Gör: Nationell ledare för Alpha Sverige.

---

Fler artiklar för dig