Kultur

Här är världens tio vackraste kyrkor

Det internationella arkitektmagasinet Architectural Digest har listat tio av världens vackraste kyrkor.

Många kyrkobyggnader väcker förundran hos människor, oavsett om man bekänner sig till den kristna tron eller ej. Bland några av världens vackraste finns såväl väldigt gamla kyrkor från antiken som en futuristisk 1990-talskyrka.

Las Lajas-helgedomen i Colombia

Santuario de Las Lajas, Ipiales, Colombia.
Shrine of Our Lady of Las Lajas (Colombia).

Byggd vid gränsen till Ecuador, där jungfru Maria år 1754 ska ha uppenbarat sig för två kvinnor då de sökte skydd från en storm, höjer sig den här pilgrimskyrkan med en fantastisk utsikt över Guáitara-flodens dal. I sin nygotiska stil, och passande nog byggd av en colombiansk arkitekt och en ecuadoriansk ingenjör tillsammans, ser den ut att påminna om slottet Hogwarts i filmerna om Harry Potter.

Panagía Paraportioaní-kyrkan i Grekland

Panagia Paraportioani, Mykonos

Den här kyrkan har byggts successivt över lång tid, med start under 1300- eller 1400-talet och fram till 1600-talet, ursprungligen som flera separata kyrkor. En efter en byggdes fyra kyrkor bredvid varandra, innan en femte placerades ovanpå och alla fogades samman. Namnet Panagía Paraportianí kan översättas “Vår Fru av sidoporten”, vilket kommer av att de ihopbyggda kyrkorna byggdes innanför en mindre stadsport i öns medeltida mur. På den grekiska ön Mykonos utgör denna en av de äldsta kyrkorna av totalt 400, och är en av de mest fotograferade kyrkorna i hela Grekland.

Göremes kyrkor i Turkiet

Kloster och kyrkor i Göreme, Turkiet.

I den turkiska regionen Kappadokien finns många vulkantoppar som använts som klosterbyggnader, utgrävda inne i klipporna. Bland dessa finner vi några som platsat på UNESCO:s världsarvslista, nämligen de i Göremedalen. De äldsta dateras till början av 300-talet, och där inne finns många vackra bysantinska freskomålningar från post-ikonoklastisk tid. Utöver kloster grävde man även ut kapell och hus i den mjuka klippstenen, som bildades vid ett vulkanutbrott för ett par miljoner år sedan.

Sankt Georgs kyrka i Etiopien

Sankt Georgs kyrka i Etiopien

Ur samma sorts klippsten med ursprung i vulkanutbrott har man även i Etiopiska regionen Amhara huggit ut kyrkor. I staden Lalibela finns elva monolitformade kyrkor. Bland dessa finner vi Sankt Georgs, som har kallats “världens åttonde underverk” och fått namn efter Etiopiens skyddshelgon, en romersk soldat som vägrade avsäga sig sin kristna tro. Kyrkorna ska ha uppförts av Etiopiens dåvarande kung Gebre Mesqel Lalibela med syfte att försöka återskapa Jerusalem.

Kapellet Saint-Michel d’Aiguilhe i Frankrike

Saint-Michel d’Aiguilhes kapell i Frankrike

Med tanke på den här kyrkans läge över en by knappt två timmars biltur från Lyon, är den nog ingen höjdare för den med höjdskräck. År 969 byggdes den till minne av Sankt Mikael, bergstopparnas skyddshelgon, på toppen av den 85 meter höga “nålen” (’Aiguilhe’ betyder nål). Till toppen tar man sig via en trappa med 268 steg uthuggna i berget, och själva byggnaden har kallats en “juvel bland romansk arkitektur”. Men höjden har även krävt sitt pris i form av en blixt som slog ner i klocktornet år 1247.

Heliga korsets kapell i USA

Chapel of the Holy Cross, Arizona

Det här katolska kapellet blev efter sitt färdigställande 1957 snabbt en av delstaten Arizonas mest välbesökta turistattraktioner. Till sin design är den inspirerad av amerikanska skyskrapor i allmänhet, och Empire State Building i synnerhet, och det 27 meter höga järnkorset anses som en av byggnadens höjdpunkter. Men påminner den inte lite om en bunker i sin bastanta betongform?

Stykkishólmskirkja på Island

Stykkishólmskirkja på Island. Kyrka.

En annan betongkyrka på listan är den här futuristiska Lutherska kyrkan från 1990 i den lilla fiskebyn Stykkishólmsbær på västra Island. Här tycks fiskeläget har satt sin prägel genom att byggnaden med sitt klocktorn ska se ut lite som kotorna på en val.

Borgunds stavkyrka i Norge

Borgund stavkyrka, Norge.

I norska byn Borgund ligger den här betydligt äldre kyrkan, som började byggas under sena 1100-talet. Stavkyrka kallas den på grund av de uppåtstående träplankor som användes till väggarna, och det här är en av landets mest välbevarade kyrkor av den typen. Även denna har utsetts till en världsarvsplats av UNESCO.

Kadettkapellet vid United States Air Force Academy, USA

Cadet Chapel vid United States Air Force Academy, USA

Den andra amerikanska kyrkan på listan är en av landets mest utmärkande modernistiska religiösa byggnader, och blev färdig 1962. Den är öppen för tillbedjan för kadetter av olika religion och har för sitt utseende med spetsar, stål, aluminium och färgade glasmosaiker liknats vid ett rymdskepp eller en flygplansvinge.

Tempelplatsens kyrka i Helsingfors, Finland

Temppeliaukio-kyrkan, Finland.

Den här kyrkan från 1969 höggs ut ur granitsten. Taket består av en 24 meter bred kopparkupol, och den bärs upp av betongstänger med glaspaneler emellan för ett rejält ljusinsläpp. Tack vare sina stenväggar har kyrkan fått en ypperlig akustik och används därför ofta till konserter.

Fler artiklar för dig