Kultur

“Jag är rädd för våld - och män”

Eric Schüldt om sin lyckligaste stund och sin konflikträdsla: “Jag borde verkligen gå någon sådan där förlösande kurs då man går ut i skogen och vrålar och dansar runt en eld.”

Med hjälp av 20 frågor försöker Dagen lära känna kristna kulturpersonligheter på ett nytt sätt. I serien ”På djupet med …” möter vi i dag Eric Schüldt, kulturjournalist, radioprofil och programledare.

1. Vad går du runt och tänker på just nu?

– Jag tänker på vårt nya barn som kommer under sommaren! Det kommer att bli ett äventyr. Hur gör man för att ta hand om två barn? Med tiden kommer vi nog att förstå. Så spännande är det i alla fall.

2. Vilken biblisk person identifierar du dig mest med och varför?

– Ofta tänker jag att jag är Jona, han i valfiskens buk. Innerst inne vet jag nog vad som är mitt uppdrag här i livet, men jag är rädd och drar mig undan. Hoppas att jag ändå kommit så långt att jag snart blir uppspottad på land, likt profeten.

3. Vilken är din största skräck?

– Jag är rädd för våld. Och för män. Så kombinationen av dessa två borde vara min största skräck.

4. När brukar du en lögn?

– När jag inte vågar bråka, vilket är väldigt dumt, för det gör nog att energin i ilskan vänds inåt. Jag börjar mer och mer inse att oförlösta känslor är det som ger mig ångest.

5. Vilken egenskap hos dig själv har du svårast för?

– Självcentreringen. Vilket är ett särskilt problem när man är verksam i offentligheten. En massa uppmärksamhet från människor som man egentligen inte känner! Viktigt då att skilja på vad som tillhör yrket och vad som är privat. Kanske var det därför jag blev kristen, för att få hjälp att träda ut ur mig själv och lära mig att se andra på riktigt.

6. Vilken egenskap har du svårast för hos andra?

– Ilska. I och med att jag har så svårt för att bråka. Är någon arg på mig så måste jag dra mig undan. Jag borde verkligen gå någon sådan där förlösande kurs då man går ut i skogen och vrålar och dansar runt en eld.

Kanske var det därför jag blev kristen, för att få hjälp att träda ut ur mig själv och lära mig att se andra på riktigt.

7. Vilken nu levande människa beundrar du mest?

– Den amerikanske katolske biskopen Robert Barron. Jag tror att han är en av de viktigaste anledningarna till att jag blev katolik! Jag har aldrig hört en predikant som han. Det finns hundratals predikningar inspelade på nätet och jag har nästan hört dem alla. En otrolig förkunnare som har förstått att skönheten ofta är den rakaste vägen till Gud. Så har det i alla fall varit för mig.

8. Vilken är din käraste ägodel?

– Min blå lilla segelbåt ligger bra till. Även om det inte är helt lätt att segla med småbarn. Men om några år så!

9. I vilket land skulle du vilja bo?

– Gärna Italien! Gärna Rom! Synd bara att jag är helt hopplös när det kommer till språk. Jag är nästan ofattbart obegåvad. Tur att jag har en fru som är mer talangfull än jag, det kan bli min räddning om den här drömmen går i uppfyllelse.

10. Vad ångrar du mest?

– Massor av saker. Men kanske mest alla gånger jag har varit feg och konflikträdd i arbetslivet. Det har verkligen ställt till med enormt mycket bekymmer genom åren.

Eric Schüldt är programledare för podcasten "Sökarna", som görs av föreningen Valv.

11. Vilken talang skulle du helst vilja besitta?

– Språkbegåvning! Är inte ens duktig på engelska. Hade jag haft talang för språk skulle jag nog inte bott i Sverige längre. Men nu blev det som det blev.

12. Vad skulle du vilja säga till ditt fjortonåriga jag om du fick chansen?

– Det blev faktiskt ungefär som du drömde att det skulle bli! Drömmar kan faktiskt gå i uppfyllelse.

13. När möter du Gud?

– I mässan.

14. Vad vill du viska i statsministerns öra?

– Lyssna på din fru Birgitta. Hon är klok.

15. Svenska språkets vackraste ord?

– Tillbedjan tycker jag om. I alla fall innebörden.

16. Vilka är de drömmar du ännu inte förverkligat?

– Att segla en Vindö 32. Mycket trä, men skrov av plast. Perfekt för en familj! Om man har tid att måla och lacka under vintern.

17. Om du fick flyttas bakåt i tiden för en dag – vilken tid skulle du vilja besöka och varför?

– Då väljer jag apostlarnas tid. Hade förstås varit spännande att träffa Jesus, men den perioden är ganska genomlyst tack vara evangelierna. Vad som händer decennierna därefter … Det är för mig både mysterium och mirakel! Tänk att få sitta med när evangelierna nedtecknades.

18. Vad vill du ska spelas på din begravning?

– Gärna nått av Arvo Pärt. Eller Schubert. Fratres och cellokvintetten vore fint.

19. Vilken är din favoritsysselsättning?

– Att tänka på intet. Titta ut genom ett fönster och bara låta tankarna vandra.

20. När och var, var du som lyckligast?

– Jag var väldigt lyckligt på vår bröllopsresa till Florens!

---

Fakta: Eric Schüldt

Ålder: 44 år.

Familj: Gift med Greta. Tillsammans har de dottern Miriam och ett barn till på väg.

Bor: Stockholm.

Gör: Kulturjournalist. Driver bland annat podcasten ”Sökarna”, som produceras av föreningen Valv. I podden för Eric Schüldt andliga samtal med inbjudna gäster. En ny säsong kommer i höst.

---

Fler artiklar för dig