Kultur

Olga och Fanny vill uppdatera svenskars bild av prästrollen med ny film

Insikten om sin egen okunskap födde en nyfikenhet hos dokumentärfilmarna Olga Ruin och Fanny Rosell

Med filmen, som blir klar tidigast om 1,5 år, undersöker de prästrollen genom att följa några av de som förbereder sig för att gå in i den, nämligen präststudenter i Uppsala. De hoppas få en publik både bland vana kyrkobesökare och sekulära svenskar.

Under ett års tid har de följt och filmat en grupp präststudenter under deras tid vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut (SKUI), från uppropet till prästvigningen, vilket Kyrkans tidning var först med att rapportera. Idén till projektet uppstod efter att Fanny Rosell fått upp ögonen för Svenska kyrkans prästutbildning genom en bekant som läste till präst i Lund. I samtal med Olga Ruin insåg de båda hur lite de vetat om var präster utbildar sig.

– När man ser sina egna luckor blir man nyfiken, dels på att få veta varför de finns och dels för att man vill fylla ut dem, säger Olga.

– Tanken är att det ska blir en långdokumentärfilm. Vi är nyfikna på vad prästens roll i samhället är i dag, och eftersom vi tänkte att platsen där man övar för rollen är där den är mest öppen att undersökas ville vi se hur de som läser till präst uppfattar den rollen.

När man ser sina egna luckor blir man nyfiken, dels på att få veta varför de finns och dels för att man vill fylla ut dem

—  Olga Ruin

Hon säger att regissörerna själva är som många svenskar: sekulära men med viss erfarenhet av kyrkan från exempelvis dophögtider.

– Det är ett bekant rum, som man egentligen inte har så mycket kunskap om. Samtidigt är det så att vi båda är väldigt filmintresserade. Vi har fått en bild av präster från filmer, exempelvis [Ingmar] Bergmans Nattvardsgästerna, där prästen är tvivlande. Vi tror att det är en bild som många fortfarande har och som är ganska fiktionaliserad och gammaldags.

Under prästvigningen i Härnösands stift.

Vem hoppas ni ska se filmen?

– Vi hoppas att den ska tala till två publiker: en som består av sådana som Fanny och jag – med en relation till kyrkan men inte så mycket kunskap. Till dem hoppas vi få ge en uppdaterad bild av vad kyrkan och prästerna är i samhället i dag. Men också till människor som har en relation till kyrkan inifrån och då kan se den gestaltad från ett håll utifrån.

Tror du filmen kommer bjuda på några överraskningar för den som är hemma i kyrkan?

– Det får man kanske se filmen för att ta reda på. Men jag tror absolut att man kommer få se saker på ett lite annat sätt än man kan ha sett dem tidigare. Det är vår förhoppning.

Filmen kommer vara klar tidigast om 1,5 år, och på frågan om deras plan för distribuering svarar hon att de ser det som en biofilm.

– Men kunde den gå i svensk TV vore det fantastiskt, eftersom vi tänker att det är ett ämne som talar till hela Sverige.

---

Fakta: Nattvardsgästerna

  • Film av Ingmar Bergman från 1963.
  • Andra delen i en Bergman-trilogi med tro som tema

---

Fler artiklar för dig