Kultur

Norsk succésångerska gjorde Sverigedebut på GF

Golvade publiken med sånger om hopp och relationer

Skivdebuten 2018 gjorde sångerskan Marthe Wang till ett stort namn i Norge. Men först nu har hon spelat för en svensk publik. Att döma av jublet från dem som lyssnade på Gullbrannafestivalen blev premiären en hundraprocentig succé.

Själv var 32-åringen synbart nöjd och nästan lite tagen når applåderna nästan aldrig ville ta slut. Och Marthe Wang lyste i kapp med strålkastarna som lyste upp scenen där hon och hennes band just levererat ett pärlband av hennes egenkomponerade sånger, inklusive genombrottssingeln Til deg som streamats med än 7,6 miljoner gånger på Spotify.

Marthe Wang har en klockren stämma och rör sig obehindrat i ett musikaliskt landskap som grönskar av såväl jazz och folkton som melodiös pop. Hennes sånger handlar om relationer, hopp och livets mirakel, små som stora.

Många i publiken hade inte ens hört talas om Merthe Wang före konserten utan mest droppat in av ren nyfikenhet för att se vad detta var. Precis som det ofta fungerar på festivaler av GF:s karaktär. Och det är just när den där upptäckarglädjen får näring som evenemang av detta slag befäster sin betydelse. Ingen jag pratar med efter konserten är det minsta besviken. Tvärtom. Flera är golvade. Någon uttrycker att Marthe Wang är bland det bästa de hört på Gullbrannafestivalen.

Själv säger Marthe Wang att det var otroligt roligt att möta den svenska publiken och innan hon går av scenen konstaterar hon för sina medmusikanter att de måste spela betydligt oftare i Sverige framöver. Publiken jublar.

Den norska artisten och låtskrivaren Marthe Wang gjorde sin första konsert på svensk mark på Gillbrannfestivalen fredag den 7 juli.

Den norska sångerskan har en ödmjuk framtoning och hennes charm känns väldigt äkta. Hon ursäktar sitt Bergenmål men försäkrar att hon ska försöka prata sakta så att även svenskar kan hänga med och det är inga som helst problem. Hennes sätt att småprata mellan sångerna är enkelt och fullt av substans. Tillsammans med bandet bjuder hon också på en sång som de aldrig tidigare har framfört live. Jag tror att den heter I denne byen, men jag är inte helt säker.

Efter konserten får jag höra att Marthe Wang ska gifta sig om fyra veckor så jag frågar henne om hon tänker byta efternamn. Hon ler stort.

– Nej. Han får ta mitt.

Högst förståeligt. Marthe Wang håller på att bli ett begrepp – även i Sverige.

---

Fakta: Marthe Wang

  • Född: 1990 (32 år)
  • Bor: Bergen, Norge.
  • Gör: Sångerska, musiker, låtskrivare.
  • Diskografi: ”Ut og se noe annet” (2017) och ”Bakkekontakt” (2020).
  • Aktuell: Gjorde sin första konsert på svensk mark på Gullbrannafestivalen under fredagen.

---

Fler artiklar för dig