Kultur

“Man kommer längre med måltider än med ord”

Pensionerade prästen Hans Lindholm hoppas på bibelsamtal med måltidsgemenskap genom ny bok

Den pensionerade prästen Hans Lindholm har skrivit Bordssamtal med Jesus, ett häfte för bibelsamtal centrerade kring måltidsgemenskap. Förhoppningen är att det ska bidra till fler spännande samtal om Bibeln mellan troende och sökare.

Idén uppstod efter en skärtorsdagsmässa 2017, året då man firade 500-årsminnet av den lutherska reformationen. Hans hörde då en annan präst tala om Martin Luthers samtal kring måltidsbordet. Prästen hade konstaterat att även Jesus hade många spännande samtal just i samband med matbjudningar. Det gjorde honom känd som en frossare och syndares vän.

– Efteråt gick jag hem och undersökte saken närmare i Nya testamentet, och fick en vilja att skapa bibelsamtal kring ämnet, säger Hans Lindholm.

– Måltid var ju det finaste sättet att uttrycka samhörighet och gemenskap på på biblisk tid, och vi har kvar det i kyrkan genom brödsbrytelsen och kyrkkaffet. Alpha, Messy Church och andra nyare sätt att göra kyrka på bygger också mycket på måltidsgemenskap.

Vilka riktar sig boken till?

– Det finaste vore om den kunde samla dem som tror och dem som inte är troende tillsammans, exempelvis i en Beta-kurs. Den kunde då vara en hjälp i att övergå från Alphas kursmaterial till att börja med bibelstudier. Det är alldeles för ovanligt att kristna har bibelstudier med de som kanske inte delar ens tro.

Det är alldeles för ovanligt att kristna har bibelstudier med de som kanske inte delar ens tro.

—  Hans Lindholm

Förhoppningen hos Hans och Bibeln Idag, som ger ut materialet, är också att stimulera till mer bibelsamtal i grupp.

– Det finns ju gott om predikningar, men vi tror att det både behövs mer enskild bibelläsning och mer bibelläsning med samtal i grupp. I en grupp blir det mer dynamiskt och där kan det komma upp oväntade saker.

– Ett drag i bibelberättelserna är att det var inte alltid de fromma som Jesus hade lättast att komma överens med, utan det var snarare de som kallades syndare. Det hoppas jag kan få bli en upptäckt i studierna.

The-Last-Supper-large

Vilken betydelse har måltider haft i ditt eget andliga liv?

– Ju äldre jag blivit, desto viktigare har det blivit. Jag är ju gammal präst, en ordets tjänare. Men jag känner att det kan bli lite ensidigt om det får stå ensamt. Att få dela måltid med varandra, det kan vara enkelt men ändå bli en väldigt helig stund. Och det gäller inte bara måltider man delar med vänner i bibelstudiegrupper, utan också att äta med fattiga, hemlösa, tiggare och människor med många problem. Kan man dela måltid med någon kan man ibland komma längre än man kan göra med ord. Det här märktes under pandemin, det var något som saknades: att samlas i samma rum och dela en kopp kaffe eller en enkel måltid.

---

Fakta: Beta-kurs

  • En sorts fortsättningskurs på de populära Alpha-kurserna, som är en slags grundkurs i kristen tro.
  • Arrangeras på egen hand av vissa församlingar, eftersom Alpha Sverige inte erbjuder något Beta-material.

---

Fler artiklar för dig