Kultur

Oförutsägbara kombinationer lockar på Gullbrannafestivalen

Torsdag 6 juli drar årets upplaga av den kristna musikfestivalen i gång

Norge, USA, Kanada och Island bidrar när Sveriges största kristna musikfestival bjuder in till fest. Men årets upplaga av Gullbrannafestivalen serverar även färgstarka svenska namn och i programmet finns några oväntade artistsamarbeten som känns riktigt spännande.

De sistnämnda först. Jag syftar främst på tre konstellationer – rockaren Jon Peterson tillsammans med soulmästaren Frank Ådahl, soul-gospelsångerskan Amanda Broman i samarbete med Narnias keyboardist Martin Härenstam samt svenska kvintetten Jaerv som uppträder med stråkduon The OK Factory från Minnesota, USA. Alla tre akterna känns skönt oförutsägbara vilket ger goda förutsättningar för att det kan slå gnistor om själva framträdandet.

Apropå samarbeten så sjunger numera Sverigebosatta kanadensiska gospel/jazzsångerskan Kiralina Salandy tillsammans med Per-Erik Hallin och Ahlgrens kapell. En redan samspelt kombo. Även kritikerrosade låtskrivaren Martina Möllås har en konsert med Ahlgrens kapell. Och i trion Spring City ingår numera Mello-profilen Faith Kakembo.

Sveriges bästa jazzröst

För egen del har jag stora förhoppningar på Isabella Lundgren, en av Sveriges bästa jazzröster som säkert kan bli en värdig fortsättning på fjolårets makalösa föreställning som hennes kollega i samma genre Amanda Ginsbury, bjöd på under fjolårets GF. Amerikanske indie/folkartisten Joshua Crozier begår även han GF-premiär. Förhandslyssning på Spotify har skruvat upp åtminstone mina förväntningar.

Ett av Gullbrannafestivalens signum är att erbjuda något för alla. Så metalfansen får Narnia, inbitna lyssnare av förfinad funk, jazz och fusion bjuds isländska Mezzoforte och svenska Dirty Loops, lovsångsälskare kan glädjas åt Josefina Gniste och David André Östby. De som gillar mer klubbiga nummer åt dancehållet bör inte missa skivaktuella Vanbot eller norska Jesus Loves Electro som är tillbaka på GF igen.

Isabella Lundgren, artist.

Genreöverskridande

Flera av de amerikanska bandet är välkända för sin genreöverskridande spelglädje. Jag tänker främst på Newworldson och Kings Kaleidoscope. Två starkt lysande röster kommer från Norge – Lisa Børud och Marthe Wang som verkligen förtjänar ett genombrott i vårt land. Spännande är också att Sebastian Stakset kommer både som rappare och seminarietalare den här gången. För att inte tala om superrutinerade LIN D som redan hunnit avverka minst en stor internationell festival i år.

Noterbart är också att flera kända namn i årets laguppställning inte är plockade ur de frikyrkliga leden. Jag tänker på artister som Idolvinnaren Chris Kläfford samt Melloprofilerna Tusse och Kiana. Det blir också en specialföreställning med musik av Toto som alltid haft en stor följarskara bland frikyrkopubliken.

Bland talarna märks bland andra Carin Dernulf och Richard Sundström. Torsdag vid lunch rullar Gullbrannafestivalen 2023 i gång med en gospelkonsert. Då är det bara att hoppas att de senaste dagarnas regnande lagt sig något så när.

---

Fakta: Gullbrannafestivalen

  • En årlig musikfestival som arrangeras av Svenska alliansmissionens unga, Svenska alliansmissionen, Erikshjälpen och flera lokala församlingar.
  • Festivalen hålls 6–9 juli på Gullbrannagården utanför Halmstad.

---

Fler artiklar för dig