Kultur

Staffan Westerberg spelade lovsång i sitt sommarprat

Psalmen Blott en dag och känd lovsång på den välkända barnprogramskaparens repertoar

Skådespelaren Staffan Westerberg, känd för en hel generation som hjärnan bakom barnprogrammet ”Vilse i pannkakan”, valde att i sitt Sommarprogram spela inte mindre än två kristna sånger.

Den numera 89-årige, men ännu vitale mångkonstnären Staffan Westerberg, bjöd sina lyssnare på tillbakablickar på sitt liv när han stod som värd för Sveriges radios Sommar i P1 nyligen. Ganska snabbt in i programmet nämnde han Jesus, en person som skulle återkomma under programmets gång. Det har visat sig att många gärna nämner just Jesus eller Gud i sitt Sommarprat, enligt en undersökning förra året.

Det var i samband med en hyllning till den hemtjänstpersonal som hjälper Staffan Westerberg på ålderns höst, som den första bibelreferensen dök upp.

– I min nattvardsmålning ska jag sitta tillsammans med alla från hemtjänsten i stället för Jesus och hans lärjungar och bjuda på vin och bröd och prata. Någon kanske vill ha mjölk eller öl, bara det inte stör Leonardo da Vinci och Herren själv.

– Jag tror att Muhammad, som mest liknar Johannes, en av Jesus lärjungar, är med. Han är så tillgiven och vill så väl, fortsatte Staffan Westerberg, innan han spelade den välkända psalmen Blott en dag, i Freddie Wadlings och Frälsningsarméns Hornmusikkårs version.

Staffan Westerberg, som bor tillsammans med maken Hans, berättade om åren i Paris och om uppväxten i Luleå, med Norrbottensteatern som ett ”vattenhål i livets öken”. Han återkom till att han ofta sökt efter något.

När kabarén ”Storgatan” sattes upp i Luleå, fick Staffan Westerberg både möta sig själv som tonåring och som gammal, berättar han. Men också Jesus själv hade kommit gående från domkyrkan, ”i egen hög person”.

I slutet av programmet valde Staffan Westerberg, kanske något oväntat för de flesta lyssnare, att spela en klassisk lovsång.

– Nu låter jag Christopher Duffley, en tioårig blind och autistisk pojke sjunga för oss alla om det som handlar om längtan, sa Staffan Westerberg innan programmet sedan gick in för landning.

Låten Open the eyes of my heart, som Michael W. Smith också spelat in, avslutas med orden ”Holy, holy, holy”, vilka 89-åringen hördes sjunga med i.

---

Fakta: Staffan Westerberg

Ålder: 89

Bor: Uppsala

Yrke: Skådespelare

Skapat: Bland annat barnprogrammet ”Vilse i pannkakan” och ”Lillstrumpa och syster Yster” för SVT.

---

Fler artiklar för dig