Kultur

”Vi tror inte att läsarsångerna har gjort sitt i kyrkan”

Sarah och David Åström prisas för sitt arbete att bevara och sprida läsarsånger.

Äkta makarna Sarah och David Åström har turnerat med läsarsånger i många år. Under Dragspels- och läsarsångsfestivalen i Sunne prisades de för sitt arbete.
– Att få ett sådant här stipendium ger oss extra kraft att fortsätta, säger de.

För fyra år sedan sa makarna Sarah och David Åström upp sig från sina fasta jobb. Sarah lämnade en tjänst som arbetsledare på Erikshjälpens second hand och David slutade som kommunikatör på hjälporganisationen Barnsamariten. De bestämde sig för att satsa helt på musiken.

Under många år hade de parallellt med sina yrkesliv turnerat i kyrkor och på ålderdomshem med sin repertoar av läsarsånger, men de visste inte om det skulle gå att göra på heltid.

– Vi hade inte så våldsamt många bokningar, men det var ändå så pass många att det var svårt att hinna med på fritiden. Då sa vi till varandra: Ska vi se om det fungerar att leva på det här? berättar David.

Det här var år 2019 och till en början gick det oväntat bra.

– Sedan kom den eländiga pandemin, suckar David och berättar att de fick hitta nya lösningar genom att sända konserter via sociala medier.

Samtidigt märkte de att många människor ville höra just läsarsånger under pandemin.

– Många läsarsånger handlar om att få hjälp och tröst i svåra tider och situationer. Och när allting var osäkert fann många en trygghet i sånger som de kände igen. Även för oss blev sångerna till tro och hopp. Man kan säga att vi sjöng oss igenom pandemin, säger Sarah.

Läsarsångerna har funnits med i hennes och Davids liv sedan de var små. Båda två växte upp inom pingströrelsen och är i dag aktiva i pingstkyrkan i Arvika. Men en stor del av sin tid tillbringar de också på vägarna, till och från alla spelningar både i Norge och i Sverige.

Vad är det som gör att ni tycker om läsarsånger så mycket?

– Jag berörs mycket av historierna runt sångerna: hur de har kommit till och vad de har fått betyda. En sång som man har hört hundratals gånger får nytt liv när man får mer kunskap om bakgrunden. Det har inspirerat oss till att fortsätta på samma väg, säger Sarah och David lägger till:

– Vi försöker också arrangera sångerna på ett smakfullt sätt, så att de blir intressanta musikaliskt. Det handlar inte om att göra om sångerna, utan om att lyfta fram dem ännu mer.

Har ni några favoritläsarsånger?

Barnatro är en favorit för mig, säger David och förklarar att många blir berörda av den när han och Sarah sjunger den på äldreboenden och servicehem. Han tror att det ibland kan vara lättare att formulera sin tro i sång än i tal.

– När sången frågar “Har du kvar din barnatro?” verkar det väcka något hos människor, kanske särskilt hos dem som inte är aktivt kristna längre.

Sarah berättar att de vid ett tillfälle sjöng på ett demensboende där vissa av de äldre inte hade något tal kvar.

– Men när vi sjöng de här sångerna, då började det bubbla, då kom orden tillbaka! Det var så starkt, berättar Sarah, som själv tycker mycket om Lydia Lithells sånger.

– Jag är väldigt förtjust i Det enda jag vet. Men överhuvudtaget tycker jag mycket om sångerna som kvinnliga sångförfattare har skrivit. Jag tänker ofta på hur mycket de fick kämpa och hur de försökte ta sig fram i en mansdominerad värld – och kyrka.

Hur ser ni på läsarsångernas plats i frikyrkan i dag?

– Ibland upplever vi att människor tycker att de har gjort sitt, men det tror ju inte vi. Och för inte så länge sedan var vi i en församling där några yngre sa till oss: “Det är så roligt när ni kommer David och Sarah för ni sjunger lite nya sånger.” Och då fick vi svara: “Du menar gamla sånger?”, säger David med ett skratt.

Sarah lägger till:

– Många yngre har ju aldrig hört de här läsarsångerna. I församlingen är det viktigt att både sjunga nya och gamla – ja, eller tidlösa sånger, som vi hellre säger.

David och Sarah Åström får förbön i samband med att de tilldelas Läsarsångstipendiet i Sunne missionskyrka.

David poängterar att de inte är ute efter att skapa nostalgi eller säga att något var bättre förr. Men de vill låta sångerna predika. Att tilldelas 2023 års läsarsångsstipendium ser de som en stor uppmuntran i det. Särskilt glada är de för motiveringen att de genom musiken, personlig utstrålning och värme, vinner mångas hjärtan.

– När vi sa upp oss från våra fasta jobb 2019 var det som att kliva ur båten och försöka gå på vattnet. När vi har blicken fäst på Jesus går det bra – då ser vi bara frihet. Men när vi tittar på omständigheterna kan vi ibland fundera: Tänk om det händer något?

– Att få ett sådant här stipendium ger oss extra kraft att fortsätta, säger David Åström.

---

Fakta: Sarah och David Åström

Ålder: Både är 47 år.

Bor: Arvika.

Familj: Barnen Filip 22, Lovisa 20 och Joel 18.

Gör: Reser på heltid som sångevangelister. David spelar keyboard och Sarah sjunger, främst läsarsånger med även nyare låtar.

Aktuella: Har tilldelats Läsarsångsstipendiet på 10 000 kronor. Stipendiet kommer från Lennart Magnussons stiftelse för läsarsångernas bevarande och delades i år ut vid Dragspels- och läsarsångsfestivalen i Sunne. Stipendiet delas ut till kristna artister och sångförfattare som verkar i samma anda som de gamla kristna läsarsångerna. Tidigare stipendiater är bland andra Samuel Ljungblahd, kören By Grace och Carola Häggkvist.

---

Fler artiklar för dig