Kultur

“Knappast ett öga var torrt när artisten nådde finalnumret”

Kulturpanelen om berörande konserter, sommarens läsprojekt och efterlängtade låtsläpp under juni


Daniel Wistrand

Sett: Dokumentärfilmen “Beskedet” på SVT

När filmkompositören Stefan Nilsson och hans hustru Charlotte Hasselquist Nilsson fick reda på att Stefan drabbats av ALS tog man kontakt med dokumentärfilmaren Tom Alandh. Några veckor senare satt filmaren hemma hos paret som fick berätta om det chockartade beskedet, om sorgen, men också om musiken, kärleken och om tacksamheten över livet de fått tillsammans.

Stefan Nilssons sjukdomsförlopp gick snabbare än man kunnat ana och han avled i maj i år. Hans fantastiska musik kommer dock att leva vidare. Jag kommer att bära med mig den här filmen och hur öppet och ärligt paret Nilsson delade med sig av både det svåraste och vackraste i deras gemensamma liv.

Hört: Åsa Jinder och Hooja, live på nationaldagen

Årets Nationaldagsfirande bjöd för min del på två starka och minst sagt olika kulturupplevelser. Mitt på dagen satt jag med min familj och några av våra bästa vänner på filtar vid Hässelby slott och njöt av pastasallad och en Åsa Jinder i högform. Knappast ett öga var torrt när hon nådde finalnumret Av längtan till dig. En instrumentalversion av Koppången var en annan av favoriterna.

Senare samma kväll fick dessutom jag och min nioårige son chans att se de norrländska discokungarna Hooja. En intensiv och rolig konsert, men på ett helt annat plan. På väg hem genom sommarkvällen tänkte jag på hur stark livemusiken är som förmedlare av känslor. Det känns allt mer overkligt att vi ens överlevde pandemiåren utan den.

På väg hem genom sommarkvällen tänkte jag på hur stark livemusiken är som förmedlare av känslor. Det känns allt mer overkligt att vi ens överlevde pandemiåren utan den.

—  Daniel Wistrand

Hört: Du är färg av Martina Möllås

Lagom till semestern släpper Martina Möllås ny musik. Nya singeln Du är färg har ett angeläget budskap om människans nyansrikedom och den ständiga dragkampen inom oss samt en stark refräng om en Gud som i sin kärlek målar oss med hans färger.

Inspelning av nya tv-serien "Alla tiders sånger".

I juli ser jag fram emot: Tid att läsa

Den senaste tiden har jag läst alldeles för lite. Jag läser ju så klart en hel del texter varje dag i jobbet och kanske är det just det som gjort att det fria läsandet blivit lidande. Nu under juli och semestern hoppas jag dock få tid att dyka ner i listan över böcker jag länge sagt att jag borde läsa.

Malina Abrahamsson

Läst: Avgudar av Timothy Keller (Libris förlag)

Den amerikanska pastorn och författaren Timothy Keller, som avled i maj i år, skrev under sin livstid över trettio böcker. En av dem har precis blivit översatt och utgiven på svenska: Avgudar – Om tomheten i framgång, lycka och det perfekta livet. Under läsningen blir jag påmind om Kellers fantastiska förmåga att röra sig sömlöst mellan bibliska berättelser och vår tid, och hur han låter bibelordet kasta ljus över vår verklighet. I den här boken handlar det specifikt om hur vi, precis som människorna på Gamla testamentets tid, tillber makt, rikedom, framgång och berömmelse när vi i själva verket behöver söka oss till det som ger oss tillfredsställelse på djupet.

Läst: Persona – Om Svetlana Aleksijevitjs författarskap av Axel Burénius (Fri tanke förlag)

Alla böcker borde bygga på en doktorsavhandling, tänker jag när jag läser litteraturvetaren Axel Burénius initierade och nyanserade skildring av den belarusiska Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs verk och person. Genom noggranna efterforskningar visar Burénius att bilden av Aleksijevitj som orädd dissidentförfattare inte är helt sanningsenlig, utan snarare anpassad till ett säljbart narrativ – till stor del skapat av förlag, tidningsredaktioner och priskommittéer.

I Burénius Persona framträder i stället en annan Aleksijevitj: hon som rättar sig efter det politiska läget och som ung journalist skrev regimvänliga artiklar – bland annat ett hyllningsporträtt av Felix Dzerzjunskij – en av Lenins närmsta, chef för Tjekan som senare blev KGB.

Det opportunistiska draget hos Aleksijevitj förstärks när Burénius påvisar hur hon, som blivit berömd för sin dokumentära stil, uppenbarligen har ändrat och förbättrat sina intervjuer i olika utgåvor av samma bok, beroende på den rådande ideologin. Ändå är Persona ingen anklagelseakt mot Aleksijevitj, utan vidgar snarare bilden och väcker viktiga frågor om sanning, autenticitet och litteraturens roll.

Hört: Podcasten The Sacred med Elizabeth Oldfield

The Sacred är precis en sådan podcast som jag längtat efter! Och eftersom jag upptäckt den först nu – fem år efter att den startade – finns ett helt arkiv att botanisera i. Programmet utgår från frågan “Vad är heligt?” och i varje avsnitt möter programledaren Elizabeth Oldfield någon som på något sätt påverkar det offentliga samtalet. Det kan vara artister, journalister eller politiker. I The Sacred får de prata om sina djupaste värderingar och hur vi kan skapa empati och förståelse mellan människor som tycker olika. Välbehövligt i vår tid!

Jag tänkte lyda PO Enquists råd och under sommaren gå in i Karl Ove Knausgårds värld.

—  Malina Abrahamsson

I juli ser jag fram emot: Att plöja Karl Ove Knausgårds Min kamp

I ett gammalt avsnitt av radioprogrammet Allvarligt talat ger författaren Per Olov Enquist ett andligt råd som lyder ungefär: Gå under en period helt in i en enda författare och läs dennes alla verk i ett sträck. Jag tänkte lyda det rådet och under sommaren gå in i Karl Ove Knausgårds värld. Jag har läst och älskat både hans årstidsserie och den pågående Morgonstjärneserien, men ännu inte läst hans genombrottsverk – den självbiografiska sviten “Min kamp”. Därför blir det sommarens projekt.


Urban Thoms

Hört: Alla tiders sånger – ny singel med Urban Ringbäck och Evelina Gard

Urban Ringbäcks sångförfattande är allt sedan ungdomen tätt sammantvinnat med hans livstråd. Ofta kännetecknas det av starka, pockande melodier, men allra mest av en utsökt omsorg när det gäller själva budskapet. Orden. Formuleringarna. Alla tiders sånger är något så ovanligt som en hyllning till sången och musiken och dess extraordinära betydelse när det handlar om att tolka våra liv och känslor. Lämpligt nog med en titel som gör den till en självklar signaturmelodi för den högaktuella inspelningen med andliga sånger inspelade i Nashville. Sången fullständigt knockade mig redan vid första lyssningen och jag kan inte räkna hur många gånger jag hört den. Vet inte om jag vågar slå fast att det är det bästa Urban Ringbäck någonsin skrivit, men det är på den nivån.

Evelina Gard och Urban Ringbäck var två av musikledarna för Minns du sången-konsert på Hillsong i Arlanda stad 15 oktober 2021 som även sändes via TBN.

Läst: Dansa med änglarna av Per Harling (Wessmans musikförlag)

Prästen Per Harling har skrivit mer än 1 000 psalmer. I denna bok har han samlat 187 av sina psalmtexter, utan musik, samtidigt som han ger en liten bakgrund till var och en av texternas existens. I sin introduktion skriver han: “Det är i och genom mina texter som min famlande teologi fått sitt mest genuina uttryck”. En utmärkt sammanfattning av boken som bäst intas i små portioner åt gången. Dessutom ett ypperligt tillfälle att lära känna en av Sveriges flitigaste psalmdiktare.

Hört: Kiralina Salandy och Birka Gospel i Mälarökyrkan, Ekerö

Birka Gospel på hemmaplan håller alltid en stabil nivå. Den här gången lyfte programmet dock alldeles extra tack vare gästade Kiralina Salandy, solist från Kanada som slagit sig ner i Sverige och med en pipa är något utöver det vanliga. Sommaren fick sig en kickstart med denna gospelfest.

I juli ser jag fram emot: Gullbrannafestivalen

Årets GF kanske saknar de där riktigt stora dragplåstren, men för mig har det alltid varit mixen som lockat. Och här finns något för alla. I år är jag särskilt nyfiken på jazzsångerskan Isabella Lundgren, Sverigedebuterande norskan Marthe Wang, indie/folkartisten Joshua Crozier från Jesus People i USA samt den fantasieggande kombon av rockige Jon Peterson och soulige Frank Ådahl. Ska också bli spännande att se evangelisten Sebastian Stakset tillbaka i artistrollen.

Gullbrannafestivalen 2022. Publiken på Gullbranna är ofta med på noterna. Här Lecraes hängivna fans.



Fler artiklar för dig