Kultur

”Det är väldigt skönt att inte behöva jaga känslan av Guds närhet”

Med hjälp av 20 frågor lär Dagen känna kristna kulturpersonligheter på ett nytt sätt. I serien På djupet med … möter vi i dag Kjell Karlsten.


1. Vad går du runt och tänker på just nu?

– Jobbet (som vanligt!). Det tar alltid (alltför?) stor plats i mina tankar. Det är egentligen inte ett jobb; det har varit passionen i livet. Och att bygga församling är svårt, så jag går runt och tänker på om det kommer att gå, och hur i så fall?

2. Vilken biblisk person identifierar du dig mest med och varför?

– Jag väljer kvinnan som hällde ut svindyr parfym över Jesus fötter. Andra (Judas framför allt!) tyckte det var slöseri och bortkastat, men hon tyckte det var 100 procent värt det. Jag vill som hon tänka att det är värt det – all tid, kraft, energi, engagemang – Jesus är värd allt!

3. Vilken är din största skräck?

– Att inte ha gjort nog och inte vara tillräcklig …

4. När brukar du en lögn?

– För att slippa krångel. Förenklingslögner, typ genvägar. Krångel är frustrerande.

5. Vilken egenskap hos dig själv har du svårast för?

– Att jag låter svaret på fråga tre fortsätta mala i mitt huvud …

Jag skulle väldigt gärna tillbringa en dag med frälsningssoldaterna på 1880-talet.

—  Kjell Karlsten


6. Vilken egenskap har du svårast för hos andra?

– Självfixering. Och när principer och paragrafer går före människan

7. Vilken nu levande person beundrar du mest?

– Jag gillar verkligen paret Obamas catchphrase; ”When they go low, we go high”. Jag beundrar alla som på riktigt lever efter det mottot. Inte minst politiker (- om de finns?).

8. Vilken är din käraste ägodel?

– Jag kommer inte på något som jag egentligen skulle ha svårt att lämna, men jag gillar prylar och möbler med en historia som jag ”connectar” med på något sätt. Sådant tar det emot att göra sig av med.

9. I vilket land skulle du vilja bo?

– Landet där det är varmt och blommigt och solen skiner! Just nu är det så i Sverige och jag är väldigt tacksam över att bo här. Och Gotland där vi bott många år och fortfarande tillbringar en del tid, brukar ju toppa solligan.

10. Vad ångrar du mest?

– Att jag inte alltid stått upp för och kört på det jag trott vara rätt. Ibland, särskilt när jag var yngre, lät jag saker passera därför att jag inte var tillräckligt säker på min egen magkänsla. Jag reagerar för sent.

11. Vilken talang skulle du helst vilja besitta?

– Tänk att vara bra på sport och älska att träna! Det verkar fantastiskt. Mitt liv är motsatsen.

12. Vad skulle du säga till ditt 14-åriga jag om du fick chansen?

– ”Det kommer ordna sig. Tänk större!”

13. När möter du Gud?

– Min grundläggande övertygelse är att han är med hela tiden oavsett om jag känner av det eller inte. Det är väldigt skönt att inte behöva jaga känslan av hans närhet för att få bekräftelse på det. Hans närvaro är hemvan på ett tryggt och odramatiskt sätt efter många år som hans.

– Då och då blir hans närhet kännbar och ibland berörs jag känslomässigt av hans närvaro. Det händer oftast oväntat, i samband med någon insikt om hur och vem han är.

14. Vad vill du viska i statsministerns öra?

– ”Att frukta Herren är vishetens begynnelse.” Samt ”Lyssna på din fru – hon verkar vara klok och känna Gud!”

15. Svenska språkets vackraste ord?

– Just nu måste det vara sommarmorgon.

16. Vilka är de drömmar du ännu inte förverkligat?

– Vi har ännu bara sett en vag föraning om det vi hoppas på: en sund, hälsosam och växande kår/församling där människor med alla sorters bakgrund upprättas och förenas i kärlek till Jesus, och där varje medlem är mobiliserad på ett sätt som motsvarar individens lust, förutsättningar och gåvor. En rörelse besjälad av önskan att förmedla Jesus frälsning till helande och upprättelse för hela människan. Som lyser upp staden, som i Apostlagärningarna 5:28 där man sa till de Jesustroende att ni har ”fyllt hela Jerusalem med er lära”.

kvinna och man

17. Om du fick flyttas bakåt i tiden för en dag – vilken tid skulle du vilja besöka och varför?

– Jag skulle väldigt gärna tillbringa en dag med frälsningssoldaterna på 1880-talet och inspireras av deras mod, tro, dristighet och uppfinningsrikedom i att både frälsa själar och möta social nöd. Det ledde så småningom fram till något som liknade förverkligandet av den dröm jag nyss beskrev.

18. Vad vill du ska spelas på din begravning?

– Jag är ju inte med själv så för mig är det inte så noga. Jag kommer att ha mer spännande saker att fokusera på då. Men visst, det kan ändå vara fint med någon sorts markering av att man gått i mål. Jag gillar Some other time med Monica Zetterlund – den får det bli:

”Just when the fun is starting, comes the time for parting, But let’s be glad for what we had and what’s to come.”

19. Vilken är din favoritsysselsättning?

– Jobba, gissar jag att familjen skulle säga om de fick frågan, och sucka lite … Och ärligt; det är få saker som kan mäta sig med det som har med Jesus och Guds rike att göra. Det har inte bara varit mitt jobb utan också en passion och mitt första och största intresse. Men annars gillar jag enkla saker som att laga och äta något gott, slappa i solen, slinka in på en loppis eller bara hänga på något mysigt kafé.

20. När och var, var du som lyckligast?

– När jag blev ihop med min fru.

– Jag var engagerad soldat i Vasakåren och hon kom dit som utbildad officer/pastor. Det var hon som tog initiativet – jag hade inte vågat! Vasakåren ligger vid Odenplan som jag betraktade som världens centrum vid den tiden. Och nu har vi återvänt till de kvarteren. Livet …

---

Fakta: Kjell Karlsten

  • Startade i januari 2021 upp “Heart of Stockholm”, i samverkan med Sebastian Staksets organisation “Heart of Evangelism”. Har nyligen startat Home, en församlingsplantering inom Frälsningsarmén, i samverkan med LP-verksamheten.
  • Tidigare programchef för Frälsningsarméns högkvarter.
  • 63 år.
  • Bor i lägenhet i Vasastan.
  • Gift med Ann-Christin, har barnen Emanuel, Emelie och Elvira och fyra barnbarn.
  • Favoritbibelord: ”Om Herren inte bygger huset, bygger arbetarna förgäves.” (Ps 127)

---

Fler artiklar för dig