Kultur

Kritik mot Bilda: Stöttar festival med “öppet satanistiska band”

Kristna studieförbundet med och arrangerar festivalen som är bland den största i sin genre

Studieförbundet Bildas anställda beskriver stolt sitt mångåriga engagemang kring Gefle Metal Festival. Samtidigt väcks nu kritik över att Bilda finns med i ett sammanhang som marknadsförs med djävulshorn, upp- och nedvända kors och andra satanistiska symboler.

I mitten av juli arrangeras Gefle Metal Festival i anrika Gasklockorna i Gävle. Festivalen är en av Sveriges största i genren Black Metal. Runt om i landet, bland annat i Stockholms tunnelbana, syns nu stora gula affischer för arrangemanget. Logotypen för festivalen kröns av två stora horn och flera av bandens loggor innehåller satanistiska symboler som pentagram och upp- och nedvända kors.

Det faktum att det kristna studieförbundet Bilda står som en av festivalarrangörerna har fått en del Dagenläsare att reagera och höra av sig.En person som länge varit öppet kritisk till det han beskriver som ”Bildas flirtande med satanister” är debattören PO Flodström. Så sent som förra året skrev han en debattartikel i Dagen om en kontrovers inom Bilda då en av studieförbundets medlemskyrkor reagerat mot en planerad föreläsningsturné med musiker från Black Metalbandet Dimmu Borgir. Efter en hätsk debatt om bandets låttexter stoppades dock turnén.

P-O Flodström

PO Flodström säger att han inte är förvånad över att Bilda väljer att vara medarrangör till Gefle Metal Festival.

– De har varit engagerade i det här i flera år, så det förvånar mig inte alls. Men jag ställer mig fortsatt frågande till varför Bilda verkar ha så dåligt självförtroende att man inte markerar mot sådant som uppenbart strider mot den värdegrund och de kristna medlemsorganisationer man har, säger han.

– Man kan jämföra med Arbetarnas bildningsförbund, ABF, där jag var aktiv förut. De valde att avbryta ett samarbete med Linda Bengtzing, värt 200 000 kronor, sedan hon sagt i en intervju att hon röstade på Centerpartiet. Det är stor skillnad mot att som kristet studieförbund vara med och arrangera festivaler där öppet satanistiska band spelar.

En av Bildas styrkor är ju att mycket ska kunna rymmas under samma tak. Vi jobbar hela tiden med att överbrygga och skapa förståelse.

—  Marin Unoson, verksamhetsutvecklare, Bilda

De ansvariga på Bilda Mitt, som är den regionen som samverkar kring Gefle Metal Festival, håller dock inte med om att innehållet på festivalen skulle krocka med studieförbundets värdegrund.

– Det är fri konst vi jobbar med och än så länge har ingen sagt till oss att vi ska gå in och granska enskilda band. De här uttrycken måste kunna rymmas i den konstnärliga friheten. Annars är vi inne på censur i mina ögon, säger Martin Unoson, verksamhetsutvecklare inom kultur på Bilda Mitt.

man med nosring

Bilda är ju ett studieförbund på kristen grund, har du förståelse för att människor reagerar när de ser er logga tillsammans med olika satanistiska symboler?

– Jag har absolut förståelse för att man kan reagera så. Men sedan behöver man förstå en del om den här genren. Om man ska måla upp en väldigt förenklad bild så kan man säga att Black Metal är musikens svar på skräckfilm, där man jobbar med chock och en hel del provocerande uttryck.

– Det finns ingenting som framförs som strider mot några lagar. Då skulle det vara ett helt annat läge, men allt det här är ju prosa och uppdiktat.

Martin Unoson har märkbart svårt att se något olämpligt i kopplingen mellan Bilda och Gefle Metal Festival.

– Det här är en av de största festivalerna i den här genren och vi på Bilda har funnits med som samarbetspartner sedan 2016. För de band som har studiecirklar hos oss är ju det här en jättechans att få vara med och spela och se och lära på den här nivån. Vi har fyra band med på festivalen och det tycker jag är väldigt roligt.

– En av Bildas styrkor är ju att mycket ska kunna rymmas under samma tak. Vi jobbar hela tiden med att överbrygga och skapa förståelse. Man får acceptera varandra, det är väl själva förutsättningen för ett demokratiskt samhälle?

Men skulle du inte se några problem om exempelvis något av era band som har studiecirklar i Bildas regi skulle vara öppet satanistiska?

– Det är mig du frågar och i mina ögon är det inga problem och skulle det vara ett problem så skulle jag nog sluta. Det är inte upp till oss att styra eller försöka censurera människors sätt att uttrycka sig.

– Vi har religions- och yttrandefrihet i Sverige och även om det ofta gör att det blir diskussioner så tänker jag att den diskussionen tar oss framåt. Sedan får självklart inget innehåll, oavsett inriktning, vara diskriminerande eller kränkande enligt lagens mening.

Finns det då ingen bortre gräns för vad som kan rymmas under Bildas generösa paraply? Dagen ringer John Staffas, regionchef för Bilda Mitt, för att söka svaret.

– Jag har jobbat i 30 år med detta och under de åren har vi säkert haft tusen band som spelat hårdrock av olika slag. Men jag tror att det bara har hänt vid ett eller kanske två tillfällen att vi behövt säga att det här inte passar oss.

Han håller i stora drag med om Martin Unosons resonemang kring Gefle Metal Festival.

– När det gäller den här festivalen har vi gjort ett ordentligt arbete tillsammans med tre andra studieförbund som vi samverkar med. Vi är inte ansvariga för den kommersiella delen av festivalen utan har hand om en scen för våra band. Vi känner oss väldigt trygga i att vi gör ett bra folkbildningsarbete och att våra rockgrupper som är där får chansen att spela på en otroligt hög professionell nivå.

– Sedan har jag full förståelse för att folk reagerar. Jag är själv frikyrklig så jag vet att den här typen av samarbeten kan väcka känslor. Men man måste komma ihåg att Bilda är ett otroligt brett studieförbund. Vi har en åsiktsbredd som jag skulle säga är helt unik, och det är ju också hela folkbildningens tanke – att man får stöta och blöta saker, säger John Staffas, regionchef för Bilda Mitt.

PO Flodström å sin sida är inte helt nöjd med studieförbundets svar.

– Jag har tidigare varit frågande inför hur stark Bildas kristna profil är. Den här typen av samarbeten blir ytterligare ett sätt att distansera sig från det frikyrkliga arvet, menar han.

Kan du förstå argumentet att den mörka symboliken inom Black Metal kan ses som mer av en image än något reellt hat mot kristen tro?

– Jag har själv varit på Gefle Metal Festival med Pannkakskyrkan och majoriteten av besökarna är så klart inte satanister. Men det är en miljö som präglas av kristofoba och kristendomsfientliga uttryck.

– Jag minns en spelning för några år sedan på festivalen då ett av banden sjöng att ”än finns det kristna kvar, dem ska vi tillintetgöra”. Tänk dig att byta ut ordet ”kristna” mot någon annan grupp i samhället. Det finns andra slags festivaler där man uttrycker sådana budskap, men jag tror knappast att Bilda skulle vilja stå som arrangör till dem, säger PO Flodström.

Studieförbundet Bildas anställda beskriver stolt sitt mångåriga engagemang kring Gefle Metal Festival. Samtidigt väcks nu kritik över att Bilda finns med i ett sammanhang som marknadsförs med djävulshorn, upp- och nedvända kors och andra satanistiska symboler.

---

Fakta: Bilda och Gefle Metal Festival

  • Gefle Metal Festival, är en av Sveriges kanske största festivaler för genren Black Metal.
  • Via Bilda Mitts hemsida kan man läsa att studieförbundet funnits med som samarbetspartner till Gefle Metal Festival sedan starten 2016.
  • Förutom Bilda är också Vuxenskolan, Studiefrämjandet och Medborgarskolan engagerade och syftet är att ge oetablerade band inom extrem metal en chans att spela på hårdrocksfestivalen.
  • Sommaren 2023 medverkar fyra av Bildas band.

---

Fler artiklar för dig