Kultur

Avtal klart - SVT sänder nyinspelade uppföljaren till Minns du sången

“Saliga sånger - Nashville” kommer i mitten av augusti

Nu är det klart att även Sveriges Television kommer att sända en del av musiken som en stor grupp svenska artister spelade in i Nashville i november förra året. Avtalet är underskrivet och klart och det 58 minuter långa programmet kommer att sändas torsdagen den 17 augusti under namnet ”Saliga sånger – Nashville”.

Producenten Anders Wisth är förstås både lättad och glad att avtalet med SVT nu är i hamn. Efter att programmet sänts kommer det också att finnas att se via SVT Play.

– Det har ju varit en del i vår förhoppning med produktionen att nå rikstäckande kanaler, så det är naturligtvis en stor glädje, säger Anders Wisth till Dagen.

– Vi har velat göra ett innehåll som skulle nå en bred publik och där är både NRK och SVT de ojämförbart bästa kanalerna. Insikten och vetskapen om vilken betydelse det hade när Minns du sången gick, har ju gjort att vi har haft det som sinnebild för den här produktionen. Vad gäller innehållskompositionen och programmets dna har jag som producent velat skapa något som har ett släktskap med det, men som ändå uppfattas nytt och annorlunda.

Producenten Anders Wisth i samband med inspelningen av nya tv-serien "Alla tiders sånger" i Nashville.

Hela Nashvilleprojektet har gått under namnet Alla tiders sånger. Kan du förklara varför SVT:s program inte har samma namn?

– Det är väldigt enkelt. SVT har i dialogen med oss önskat ett annat namn på sin version. Vi har ju redan en plan för mycket kringaktiviteter där konserterna är en. För att skapa största möjliga frihet för aktiviteter kring begreppet Alla tiders sånger har tillsammans med SVT enats om att deras program blir en specialversion under eget namn.

Vilka delar av inspelningen kommer att sändas i SVT?

– I den svenska specialversionen är det svenska artister och deras berättelser som kommer att få en framträdande plats, berättar Anders Wisth.

Är programmet färdigredigerat?

– Innehållsmässigt finns sakerna på plats. De stora dragen i innehållet är satt och presenterat. Nu återstår bara arbetet med slutredigeringen.

Är det ni eller SVT som redigerar?

– Produktionsteamet, som utgörs av TBN Nordic och norska TV-Inter, gör slutredigeringen. Vi levererar en färdig produkt, förklarar Anders Wisth.

Inspelning av nya tv-serien "Alla tiders sånger".

Nyheten om SVT-avtalet kommer bara några dagar innan ett antal av de medverkande artisterna från Nashville ger sig ut på en miniturné i Sommarsverige. På midsommardagen 24 juni blir det konsert på Nyhemsveckan med Alla tiders sånger-gänget och på söndag 25 juni gör de motsvarande spelning på Torpkonferensen utanför Kumla.

I juli blir det ytterligare två konserter – den 22 juli på Klintagården på Öland och den 23 juli på Gullbrannagården utanför Halmstad.

I Norge visade NRK i pingsthelgen en liknande specialversion av inspelningarna från Nashville, men då fokuserat på de norska artisterna som medverkade. Visningen ledde till en tittarstorm i ordets mer positiva bemärkelse, vilket fått den norska kanalen att överväga inköp av samtliga åtta avsnitt som TBN Nordic och producenten Anders Wisth hela tiden planerat och jobbat för. NRK har dock ännu inte gett något slutgiltigt besked om de kommer att sända hela serien.

---

Fakta: Alla tiders sånger

  • En inspelning från Nashville med 35 artister från Sverige och Norge som framför ett stort antal andliga sånger från förr och nu varvat med artisternas personliga berättelser.
  • Programledare är norske tv-pastorn Egil Svartdahl.
  • Programmet är inspelat av TBN Nordic i samarbete med norska TV-Inter. Producent och initiativtagare till tv-serien är Anders Wisth.

---

Fler artiklar för dig