Kultur

Metallica donerade en miljon till Stadsmissionen i Göteborg

I samband med två konserter i Göteborg i helgen donerade bandet nästan en miljon kronor till Stadsmissionen

Det amerikanska hårdrocksbandet Metallica har börjat ta för vana att skänka en summa pengar till en välgörenhetsorganisation i den stad de spelar i. I helgen var det Göteborgs tur, och pengarna gick till Stadsmissionen.

Musikgruppen Metallica räknas som världens mest inflytelserika band i genren heavy metal. De har sålt över 110 miljoner album världen över sedan starten 1981.

Föregående helg besökte de Sverige och höll här två konserter på Ullevi i Göteborg, med näst intill fullsatta läktare. I samband med konserterna valde bandet att, via sin egen stiftelse All Within My Hands och konsertarrangören Live Nation, donera 928 000 kronor till Göteborgs Stadsmission.

– Vi är oerhört tacksamma för detta stora viktiga bidrag till vår verksamhet, som vänder sig till barnfamiljer i Göteborg som lever i ekonomisk utsatthet, säger Lars Durfelt, vd och direktör för Göteborgs Stadsmission.

Pengarna från Metallica kommer att gå till stadsmissionens arbete med barnfamiljer som lever i ekonomisk utsatthet med särskilt fokus på sommarkollo, lovaktiviteter och sommarkassar, meddelas det.

– Det är tredje gången Metallica gör liknande lokala insatser i Sverige. Det är unika initiativ som är lika uppskattade varje gång, säger Mattias Behrer, vd för Live Nation Sverige.

Redan under sin Europaturné 2019 skänkte Metallica motsvarande 15 miljoner kronor till olika välgörande ändamål, så att varje stad som besöktes fick en donation. Även vid detta tillfälle fick Göteborgs stadsmission ett bidrag, då på 300 000.

Metallica var också med och bidrog i samband med bränderna i Kalifornien 2018 genom att skänka en summa till hjälparbetet. Pengarna från Polarpriset skänkte de till Stockholms stadsmission, World Childhood foundation, samt till en tidigare pristagare, The Afghanistan National Institute of Music.

---

Fakta: Metallica

  • Ett amerikanskt heavy metal-band bildat 1981 i Los Angeles i Kalifornien. Bandet har sålt över 110 miljoner album världen över, varav 58 miljoner i USA, och räknas som det mest inflytelserika bandet i sin genre.
  • Nothing Else Matters är en av bandets mest kända låtar.
  • Metallica driver stiftelsen All within my hands sedan 2017. Syftet är att främja globala och lokala organisationer som kämpar för utsatta människor.

---

Fler artiklar för dig