Kultur

”Det händer något med en när man är totalt fysiskt nedbruten”

Mathias Ekelyck, pastor i Örebro, om aktuella musiksläppet tillsammans med Pingst FFS

Lovsångspastorn Mathias Ekelyck blev livshotande sjuk i samband med covid år 2020. Under samma tid förlorade han sin bror. I dagarna släpper lovsångspastorn nyskriven musik i samarbete med Pingst FFS.
– Den svåra tiden väckte en ny längtan efter tillbedjan, säger Mathias Ekelyck.

Mathias Ekelyck, 30, drabbades hårt av coronaviruset. Han blev så pass allvarligt sjuk att han fick ligga på sjukhus i sammanlagt åtta veckor och akutopererades sju gånger på kort tid. Immunförsvaret hade slagits ut och han drabbades av en livshotande infektion. Både Mathias själv och andra i hans omgivning hade svårt att tro att han skulle överleva.

– I det läget har man inget annat att fästa sig vid än Jesus och Guds ord. Det blir på allvar, säger Mathias Ekelyck till Dagen.

På Mathias Ekelycks Instagramkonto skrev hans fru Amanda i ett inlägg i början av den svåra sjukdomstiden:

”I dag beskriver han som den värsta dagen i sitt liv pga den fruktansvärda smärtan. Vi är nu desperata efter förbön och vill nu vädja till er att be för honom. (...) Vi tror på en Gud som hör bön och det finns kraft i bön när vi enas.”

Nästa inlägg är gjort ett halvår senare, då är det Mathias själv som skriver om det han kallar en ”nära-döden-upplevelse”:

”Men Gud släpper aldrig taget om oss. Mitt i mörkret så ropar Han: ljus bli till. Han som kallar oss ut ur graven och väcker oss till liv han är värd allt. Tro mig.”

lovsångsspelande man

Inte en enda gång under den svåra tiden, även när det verkligen kändes som att vandra i dödsskuggans dal, tvivlade Mathias Ekelyck på att Gud bar honom genom det mörka, berättar han.

Men även om det kritiska läget med covid och den livshotande infektionen var över väntade nya hårda prövningar bara runt hörnet för Mathias och hans familj. I samband med att Mathias Ekelyck hade legat på sjukhus och kämpat för sitt liv, fick hans äldre bror, Joseph, besked om att han hade cancer.

Vi fick använda den och sjunga ut att Jesus är läkare. För mig personligen blev det en otrolig välsignelse att få sjunga ut vad jag själv behövde höra.

I slutet av 2021 dog Joseph, 35 år gammal. ”Sorgen och saknaden är enormt stor. Hoppet om att vi ses igen är surrealistiskt nog större”, skrev Mathias Ekelyck på sitt Instagramkonto då.

– Det hopp som bar min bror bar även mig genom allt det svåra. Det är de uråldriga sanningarna som står fast, säger han.

– Mitt i detta kom sången New Streams, som handlar om helande, från Chase Wagner och Grace City i USA. Vi fick använda den och sjunga ut att Jesus är läkare. För mig personligen blev det en otrolig välsignelse att få sjunga ut vad jag själv behövde höra.

Det kan tyckas märkligt att vilja sjunga om att Jesus kan hela, när man precis förlorat sin bror i cancer, men för Mathias Ekelyck, som älskar lovsång och tillbedjan, finns ingen som helst motsättning i det. Sanningen om Guds makt och härlighet är lika sann oavsett vad som händer i livet, menar han.

– Att centrera sig på det som Gud har sagt och på vem han är – det är det som centrerar hela min verklighet. Det finns inget annat jag hellre fokuserar på än på vad han gjort. Jag blir berörd när jag pratar om det, säger Mathias Ekelyck och pausar en kort stund innan han fortsätter.

– Vi lever alltid i spännvidden mellan det som sker och det som jag sträcker mig efter och tror på. Jag vägrar sänka standarden på vad Gud kan göra. I samband med allt detta fick vi se mer helanden än någonsin i vår församling.

man

Församlingen, det är Örebro Pingst det, och det är där Mathias Ekelyck är pastor och lovsångsansvarig. Han skrattar lite åt sig själv när han under intervjun kommer i gång och ”predikar” i sina svar på frågorna.

– Att jag lever är för att väldigt många människor bad för mig, det tror jag. Men varför det ena sker, men inte det andra – det kan jag inte svara på. Men jag kan svara att hoppet som Gud ger, det finns där oavsett om jag möter sorg och glädje, liv eller död. Han är densamme!

– Vår tillbedjan bör vara utifrån att han är Herre och jag inte är det, och att han är god och jag kan lita på det.

man på sjukhus

Utifrån alla både svåra och glädjande erfarenheter de senaste åren, har Mathias Ekelyck tillsammans med lovsångsteamet i Örebro Pingst skapat nya lovsånger som precis släppts, under namnet ELIM!. Låtarna är liveinspelade i kyrkan och musiksläppet sker i samarbete med Pingst FFS, vilket ökar chansen att låtarna kommer spridas till många församlingar över landet.

– Det är utifrån den här typen av situationer som vi skrivit sångerna, de ärliga livssituationerna – det blir ofta den bästa typen av tillbedjan. Det är den han vill ha, en tillbedjan i ande och sanning. Det är långt ifrån glättigt.

– Vi älskar att tillbe, det är livet för oss!

Det händer något med en när man är totalt fysiskt nedbruten,

—  Mathias Ekelyck

Mathias Ekelyck återkommer till just tillbedjan under intervjun – att det är en stor del av både hans och församlingens dna. Det märks att han brinner för att skriva ny lovsångsmusik som kan få vara till välsignelse i människors och församlingars böneliv.

– Det är så viktigt att det finns lovsånger som man kan bära med sig in i livets alla olika situationer. Vi har inte ambitionen att skriva de största sångerna utan de sånger som människor behöver.

Hur vet man vilka lovsånger som behövs?

– Jag ser det som ett venndiagram, där en cirkel är vilka behov församlingen har just nu, den andra cirkeln är vad Gud vill visa på just nu och den tredje cirkeln är vad man själv tycker man kan bidra med. Där dessa tre cirklar möts, där hittar man sången.

De nya lovsångerna som släpps just nu finns ute på Spotify och kommer även att spelas under Nyhemsveckan.

Hur mår du i dag?

– Jag mår oförskämt bra även om jag har några fysiska men kvar efter sjukdomen. Det händer något med en när man är totalt fysiskt nedbruten, det gör att ens tro blir extremt tydlig och synlig. Vad har jag byggt min grund på? Har jag byggt den på något som fallerar eller bär den mig igenom? Innan min bror dog skrev han på Facebook att han höll på att dö, men att han orkade för att han visste att han hade ett hopp som bär, genom allt.

– Så jag mår bra, jag försöker tjäna Gud så gott jag kan och han får använda det om han vill. Det verkar som att han vill det.

lovsångsspelande man

---

Fakta: Mathias Ekelyck och nya lovsånger

  • Mathias Ekelyck, 30 år, bor i Örebro och är gift med Amanda.
  • Arbetar som pastor med ansvar för lovsången i Örebro pingstförsamling och har skrivit flera lovsånger, bland annat Bara du Gud, Namnet Jesus och Upphöj Jesus.
  • Tillsammans med lovsångsteamet i Örebro Pingst har han skapat nya lovsånger som precis släppts. De släpps under namnet ELIM!, är liveinspelade i kyrkan och musiksläppet sker i samarbete med Pingst FFS.
  • De nya sångerna kommer att framföras under första halvan av Nyhemsveckan med lovsångsteamet ELIM!

---

Fler artiklar för dig