Kultur

Uppföljaren till Minns du sången prisas efter sändning i norsk tv

Tittarnas beröm har strömmat in efter specialavsnittet av “Alla tiders sånger”

I vanliga fall hanterar Kringkastingsrådet mest olika klagomål på de program som sänts i NRK, Norges public service-radio och -television. Men efter pingstdagens timslånga specialavsnitt ur ”Alla tiders sånger” har lovorden strömmat in. NRK överväger nu att köpa in alla åtta delar av programmet, skriver Vårt land.

Alla tiders sånger är en fristående uppföljare till 1990-talsserien Minns du sången, där artister framförde kristen sång och musik. Den består av åtta avsnitt som spelades in under en novembervecka 2022 i Nashville, vilket Dagen berättat om.

Norska NRK var först med att presentera material från inspelningen för en tv-publik, genom ett timslångt specialredigerat program som sändes på pingstdagen den 28 maj. Sedan dess har alltså tittarnas lovord strömmat in, skriver norska tidningen Vårt land.

– Det går inte att blunda för att de flesta synpunkter vi får in är kritiska. Men några gånger kommer det också uteslutande positiva inspel, sa Snorre Valen, som leder Kringkastingsrådet, i samband med ett möte i tisdags på rådet.

– När jag gick igenom synpunkterna som inkommit till detta rådsmöte märkte jag att det fanns mycket beröm för ett program som heter Alle tiders sanger.

Kan köpa in hela serien

På en rak fråga till NRK:s tv-chef Arne Helsingen om man inte borde bygga vidare på framgången blev svaret positivt:

– Vi är glada över den här positiva starten på det hela, och kommer att överväga möjligheten att köpa in hela programserien, sa Arne Helsingen till rådet.

Beröm kom även från rådsmedlemmen Tove Karoline Knutsen, som representerar Arbeiderpartiet.

– Kulturen och musiken är en otroligt viktig del av det som kyrkan erbjuder människor, och som ger kyrkan ett brett tilltal. Det är vad ett sådant här program gör: det tilltalar både dem som har en kristen tro och dem som får höra den musik som varit viktig för dem hela livet.

Alla tiders sånger är producerat av TBN Nordic i samarbete med norska TV-Inter, med den norske tv-pastorn Egil Svartdahl som programvärd. Bland de norska artisterna som medverkar finns Lewi Bergrud, Evie Tornquist-Karlsson, Solveig Leithaug, Sveinung Hølmebakk, Synnøve Aanensen och gruppen Øklands.

Fler artiklar för dig