Livsstil

”Det är ofta tysta, snälla barn som kan hotas till att inte berätta om sexuella övergrepp”

Björn och Marina Håkonsson lär vuxna i Katolska kyrkan i Sverige att skydda barn från sexuella övergrepp. “Detta är ett av de mest avskyvärda brotten, mot människan och mot Gud själv. "

Han kallar dem inte förövare eller pedofiler. För honom är de ”fula fiskar” och hans jobb är att se till att de fastnar i nätet. För att det är ett av de mest avskyvärda brotten, mot människan och mot Gud själv, menar Björn Håkonsson.
– Det får inte finnas några kryphål eller gråzoner, säger han.

Björn Håkonssons arbete som barnskyddsombud i Katolska kyrkan innebär att förebygga övergrepp mot barn och ungdomar. Det låter enkelt, men det handlar om att utbilda och utöva tillsyn i 44 församlingar och ett 40-tal katolska missioner runt om i landet.

Vi sitter i skuggan i Botaniska trädgården i Lund och pratar om övergrepp på unga, samtidigt som de glada gymnasisterna ligger i gröngräset intill och laddar inför utsparken.

Björn Håkonssons arbete går ut på att undervisa och informera om den beredskapsplan som finns i Katolska kyrkan sedan 2004, men även att inspektera att församlingarna följer reglerna. Han började undervisa om övergrepp i katolska församlingar 2006, men märkte att planen inte alltid implementerades runt om i landet. Sedan 2019 är han officiellt utnämnd till barnskyddsombud med rätt till insyn i församlingarnas arbete.

par med hund

– Det finns en plan att följa, undertecknad av kardinal Anders Aborelius. Ingen som är straffad för övergrepp mot barn eller barnpornografi ska kunna arbeta med ungdomar. En vuxen ledare ska inte heller vara ensam med en minderårig, man ska alltid sträva efter att ha två vuxna med i alla verksamheter för barn och unga.

När så inte är fallet, när planen inte följs, ja då slinker förövarna – de fula fiskarna – igenom säkerhetsnätet, då kan övergrepp hända, menar han. Inspektionerna visade att på många platser hade det viktiga arbetet inte ens påbörjats utan tvärtom glömts bort.

– Vilket barn som helst kan drabbas, fastslår Björn Håkonsson.

– Enligt barnrättsorganisationer utsätts 20 procent av alla barn i Sverige för sexuella övergrepp. Det vore naivt att tro att det inte kan hända i kyrkan. Många gånger väljs offret ut medvetet, med omsorg. Det är ofta det tysta, snälla barnet som kan hotas till att inte berätta och avkrävas tysthetslöfte. Och övergreppet blir ännu svårare att upptäcka när det sker via nätet.

Det är ofta det tysta, snälla barnet som kan hotas till att inte berätta och avkrävas tysthetslöfte.

—  Björn Håkonsson

Varför är övergrepp i kyrkan värre än i annan barn- och ungdomsverksamhet?

– Detta är ett av de mest avskyvärda brotten, mot människan och mot Gud själv. Den som arbetar med minderåriga ska inte träffa barn i syfte att bygga upp en relation, vid sidan av den ordinarie verksamheten. Man orsakar stor skada och vållar offret ett psykiskt lidande. Kyrkan ska vara en trygg plats. Det är kyrkoherden som ansvarar för att beredskapsplanen följs och att man kartlägger riskerna i sin kyrka. Om det är en präst som är förövaren sker en ännu större skada, eftersom människor litar extra mycket på en kyrkans man.

”Stiftsledningen ska ingripa omedelbart och med kraft för att skydda den eller de som utsatts. Den som har utsatts kommer alltid i första hand.” Så står det i beredskapsplanen.

Björn Håkonsson menar att det katolska problemet är lydnad och fruktan för auktoriteter. Folk vågar helt enkelt inte lita på sin magkänsla när något är fel. Man tiger i stället för att göra en orosanmälan. Den som arbetar med barn och ungdomar i Katolska kyrkan är enligt kyrkans regler skyldig att anmäla oriktigheter. Själv gjorde han två polisanmälningar under 2022, kanske var det för lite.

När en anmälan kommer till stiftets kännedom känns det tungt. Men de som anmäler gör kyrkan en stor tjänst och förtjänar allas erkännande.

– Det är allas vår skyldighet att ingripa med kraft, att reagera och anmäla incidenter, säger Björn Håkonsson.

– Ett annat problematiskt begrepp är ”förlåtelse”. Brottet går kanske att förlåta i någon teologisk mening, men den som begått övergrepp måste stängas av. Inga kompromisser, avstängningen är permanent. Vi pratar om väldigt förslagna, spännande, kreativa, charmiga förövare här. De kan inte bli förlåtna för att komma tillbaka till samma verksamhet, det har många organisationer dåliga erfarenheter av. Det här är inget som ”går över”.

– Barnet däremot får aldrig klandras för det som hänt. Barn ”hittar inte på” och även om barn enbart ger uttryck för fantasier om övergrepp så finns det troligen en anledning, ett korn av sanning i botten. Något kan ha hänt, till exempel på nätet.

par med hund

Om du pratar med ditt barn varje dag och ditt barn litar på dig så kommer barnet också att berätta när något dåligt har hänt, menar han.

Björn Håkonsson gör jämförelser med USA, där straffade sexförbrytare inte är anonyma och där de kyrkliga myndigheterna har kommit mycket längre i sitt arbete för att värna barnens trygghet. Pedofiler vill agera i hemlighet, de vill inte bli sedda. Just därför är det viktigt att prata om problemet.

Björn, hunden Roffi och hustrun Marina har varit på turné i två års tid för att spela lättsam teater för föräldrar och barn om detta tunga ämne. Efter föreställningen har barnen poppat popcorn och klappat Roffi medan föräldrarna fått information om hur de kan undvika att deras barn utsätts för grooming på padda eller mobil.

– Det var tråkigt när Björn reste iväg på egen hand och var borta länge, nu är det något som vi arbetar med tillsammans, berättar Marina Håkonsson, som numera är anställd som assistent.

– Vi ska också ta fram ett häfte med råd och tips till föräldrarna om begränsningar, hur man tar en ”skärmdump” och hur man blir kapten på sin båt, det vill säga tar kontrollen över barnets skärmtid och spelvanor.

man med hund

Framtidsutmaningen är att också synliggöra annat olämpligt beteende hos vuxna som arbetar med barn, inte bara kroppsliga övergrepp. Det kan handla om att skoja för mycket, skämta på ett kränkande sätt eller att säga olämpliga saker. Det är också övergrepp.

Men hunden Roffi, som är 11 år och har blivit lite trött, ska inte behöva spela mer teater. Han är redan dekorerad för sin trogna tjänst av biskop Anders Arborelius och har fått gult band och medaljer från Stockholms katolska stift.

Så snart intervjun är avslutad kommer två flickor fram och undrar om de får klappa hunden. Ja, det får de gärna. De är i tryggt sällskap med Björn, Marina och Roffi.

---

Fakta: Är du utsatt för övergrepp? Här finns hjälp att få.

  • Bris, barnens rätt i samhället, finns för att stötta och hjälpa barn med olika problem. Ring 116111.
  • Organisationen NxtME ger stöd, hjälp och rådgivning till den som är eller som barn varit utsatt för sexuellt våld och övergrepp eller på något sätt utnyttjats sexuellt av någon inom familjen eller annan nära anhörig.
  • De flesta kommuner har en kvinnojour, och Kvinnofridslinjen är öppen dygnet runt. Samtalet syns inte på telefonräkningen, 020–505050.
  • Brottsofferjouren, 116006, kan hjälpa utsatta vidare.
  • Även vårdcentralen kan ge råd, vård och stöd. I akuta fall, ring 112.

---

Fler artiklar för dig