Kultur

Sarah Dawn Finer: Jag och Samuel Ljungblahd har fina samtal om tro

De två artisterna och vännerna åker “äntligen” ut på gemensam turné

De har många minnen tillsammans, både från musikaliska framträdanden och på det privata planet. För Dagen berättar Sarah Dawn Finer om varför hon älskar att jobba med Samuel Ljungblahd, och om deras samtal om tro.

Redan 2011 fick den då 30-åriga Sarah Dawn Finer besök av artistkollegan Samuel Ljungblahd på sin julturné. Sedan dess har det funnits planer på att göra en gemensam turné, men först i år blir det av. Både Ljungblahd och Dawn Finer hyser varma känslor för gospel och låttexter som berör livets djupare frågor. Tillsammans med Peter Hallström skrev de för flera år sedan låten Is anybody out there, om förhoppningen att bli bönhörd, med textrader som ”And when I talk to God, it would be in vane, cause he knows my pain”.

Och tron på Gud är något som återkommer i samtal artisterna, tillika vännerna, emellan, berättar Sarah Dawn Finer. Samuel Ljungblahd, med bakgrund inom Frälsningsarmén, har alltid haft en stor publik inom frikyrkligheten och alltid varit tydlig med sin kristna tro.

– Jag har alltid uppskattat Samuel på alla sätt, framför allt för att vi alltid har väldigt fina samtal om tro. Jag kommer själv från en kulturellt religiös brokig familj med mycket spiritualitet och mycket tro, även om den inte kanske är så religiös, säger hon till Dagen.

Sarah Dawn Finers mamma är amerikan med ortodox judisk bakgrund, och pappan, som kommer från England, har fått med sig en blandning av judisk och kristen tro, berättar Sarah Dawn Finer. Till det tillkommer flera ingifta i familjen med annan religiös tillhörighet, från ”världens alla hörn”.

– Så jag är en väldigt spirituell människa utan att vara religiöst troende. Jag brukar säga att musiken är min religion och det handlar mer om att jag behöver saker i livet som jag inspireras av och som jag lever efter. Det kan komma från alla möjliga livsåskådningar, böcker och människor, utan att vara kopplad till en viss religion eller ett visst sätt att tro.

– Det är också det som är spännande med människor – att alla kommer med olika tankegångar – då blir det ofta mer inspirerande samtal kan jag tycka.

Sarah Dawn Finer är inte sen med att hylla sin artistkollega som hon nu planerar julturné med för fullt. Hon kallar Samuel Ljungblahd för en ”fantastisk människa” som är både ”otroligt snäll och genuint god”. De har känt varandra i många år och fått uppleva en hel del tillsammans. Bland de musikaliska framträdandena kan nämnas ”Så ska det låta”, där duon tävlade tillsammans, och där framförandet av låten Håll mitt hjärta gav mersmak.

– Vi gjorde en egen version av Håll mitt hjärta och gjorde den tillsammans på bland annat Idunteatern i Umeå – det kommer jag aldrig att glömma, säger Sarah Dawn Finer.

– Sedan har vi gjort ”Så ska det låta” två gånger i Norge tillsammans också, därifrån finns många roliga minnen. Att sjunga Purple Rain tillsammans var väldigt roligt kommer jag ihåg. Vi har massa minnen tillsammans, många fler än man kanske tror. Också många personliga minnen från samtal vi haft.

Varför gillar du att jobba tillsammans med Samuel Ljungblahd?

– Det roligaste är att han är musikaliskt fantastisk och att vi kompletterar varandra så väl i vad vi vill sjunga. Han är alltid nyfiket pepp på saker, oavsett om han sjungit det förut eller inte. Alla som sett och hört honom vet att han är unik – det finns ingen annan som honom i Sverige, och det ska det heller inte finnas för han har en unik talang.

Nu ser Sarah Dawn Finer fram emot att få dra i gång julturnén framöver, och att få framföra en ny låt som duon skrivit tillsammans. Arbetet med att välja repertoar pågår för fullt.

– Jag ser mycket fram emot den musikaliska och själsliga glädjen som jag vet att projektet kommer att innebära. Jag tror vi kommer ha otroligt kul.

---

Fakta: Artistsamarbete

  • Sarah Dawn Finer, 41, är svensk sångare, låtskrivare, programledare och skådespelare. Hon har bland annat nyligen medverkat i Talang på TV4, som en av jurymedlemmarna.
  • Samuel Ljungblahd, 46, är en svensk låtskrivare och soulsångare.
  • Gör turnén “The Soul of Christmas” tillsammans.
  • Bohuslän Big Band medverkar, som de gjort tidigare år på Ljungblahds julturné.

---

Fler artiklar för dig