Kultur

Norsk tv först ut att sända uppföljningen på Minns du sången

Besked om de svenska programmen väntas i sommar

De norska tv-tittarna är först ut att få ta del av musiken från den Nashvilleresa som arrangerades i november förra året med 35 svenska och norska artister. På pingstdagen sänder NRK en specialtimme med några av höjdpunkterna med de medverkande norrmännen i fokus.

Värd för programmet är Egil Svartdal, pingstpastorn som blivit en stor tv-profil i Norge där han i många år lett nationella tv-program.

– Musik och samtal är två nyckelord för programmet och också det som ligger till grund för hela grundidén med Alla tiders sånger, säger Anders Wisth, producent och projektledare.

Under en vecka i musik-Mekkat Nashville spelades ett stort antal kristna sånger in med avsikten att ge tittarna en bred programserie med andlig musik där varje avsnitt spinner kring ett specifikt tema. Samtal mellan Egil Svartdahl och artisterna varvas med ögonblicksbilder från resan och klassiska miljöer från den berömda musikstaden.

Inspelning av nya tv-serien "Alla tiders sånger". Egil Svartdahl var programvärd.

Programmet är en samproduktion mellan TBN Nordic och norska TV-Inter med TBN amerikanska moderbolag som resurs. Bolaget har en av sina anläggningar i just Nashville. De medverkande artisterna åkte på egen sold, vilket var en förutsättning för att klara den slimmade budgeten.

Fredrik Faerden, programinköpare för NRK, säger i en intervju i norska Dagen att Alla tiders sånger passar bra in i kanalens uppdrag.

– NRK ska erbjuda ett bra innehåll vid högtider. Detta menar vi är att bra koncept och en kvalitetsproduktion – både när det gäller musiken och innehållet, säger Faerden.

– Jag tror att alla kan ha glädje av goda musikupplevelser blandade med personliga berättelser om tro. Dessutom får tittarna en inblick i en kristen miljö som inte är så kända för alla.

På frågan om hur NRK ställer sig till att sända hela programserien svarar Fredrik Faerden:

– Vi är i dialog med producenterna och kommer att utvärdera hur det här programmet träffar. Serien är omfattande, med många timmars innehåll. Därför behöver vi avvakta med ett beslut tills vi har samlat ihop erfarenheterna av avsnittet som sänds i pingst.

Inspelning av nya tv-serien "Alla tiders sånger".

I det för NRK specialredigerade avsnittet får tittarna möta norska artistprofiler som Synnøve Aanensen, Lewi Bergrud, David André Østby, Sveinung Hølmebakk, Morten Gjerløv Larsen och de tre sjungande syskonen Økland. Två artister som lämnat Norge och slagit sig ner i USA har en särskilt framskjuten plats i programmet. Det är Solveig Leithaug som på 1990-talet flyttade till USA som 23-åring och som nu är bosatt i Nashville. Det är också Sverigebekanta Evie Tornquist Karlsson som bott och verkat där borta större delen av sitt liv. I NRK-avsnittet av Alla tiders sånger sjunger hon Åge Samuelsens O, Jesus du som fyller allt i alla ackompanjerad av sin son Kris Karlsson på gitarr.

I ett samtal med Egil Svartdahl delar Solveig Leithaug en smärtsam berättelse om hur hennes första äktenskap gick i kras. Sedan framför hon en tolkning av Ylva Eggehorns psalm Var inte rädd.

Inspelning av nya tv-serien "Alla tiders sånger".

De svenska tittarna undrar förstås hur det blir med programserien för svensk del. Klart är att TBN Nordic är i full färd med att färdigställa serien för att nu säkerställa de bästa distributionsvägarna i Sverige.

– Dialogen är i full gång med rikstäckande kanaler också i vårt land. Vi räknar med att kunna presentera lanseringsplanen för Sverige nu i sommar, säger Anders Wisth.

Kan man se det norska programmet i Sverige?

– Den norska versionen ska vara för den norska publiken. Men det finns säker tittare med parabol och kabel-tv-utbud som kan få in NRK.

Inspelning av nya tv-serien "Alla tiders sånger".

---

Fakta: ”Alla tiders sånger”

  • En fristående uppföljare till 1990-talsserien ”Minns du sången”.
  • Serien består av åtta avsnitt som spelades in under en novembervecka 2022 i Nashville.
  • Serien producerades av TBN Nordic i samarbete med norska TV-Inter.
  • Värd för programmen är den norske tv-pastorn Egil Svartdahl.
  • Norska NRK blir först ut att presentera material från inspelningen för en tv-publik. Ett entimmes specialredigerat program sänds på pingstdagen den 28 maj.

---

Fler artiklar för dig