Nyheter

Sydstatsbaptisterna tappade halv miljon medlemmar på ett år

Största minskningen samfundet varit med om på 100 år

USA:s största protestantiska samfund fortsätter att förlora medlemmar. Under 2022 lämnade 457 371 medlemmar Sydstatsbaptisterna, det största tappet på mer än ett århundrade. Men det finns också kurvor i statistiken som pekar uppåt.

Det har stormat rejält kring Sydstatsbaptisterna (SBC). För ett tag sedan rapporterade Dagen om att samfundet vill utesluta flera kyrkor för att de tillåter kvinnor att vara pastorer, däribland den Kalifornienbaserade megaförsamlingen Saddleback Church som grundades av Rick Warren. Församlingen är en SBC:s största. Samfundet har också genomlidit en omfattande skandal gällande sexövergrepp, rasmotsättningar har kommit i öppen dager och det pågår också en fejd om samfundets ledarskap och framtida inriktning.

Inför Sydstatsbaptisternas årliga stormöte, som hålls 13–14 juni i New Orleans, rapporterar kristen amerikansk press, däribland Religion News Service, om samfundets kräftgång där covid-19-pandemin bedöms ha spelat en roll, men också det faktum att många sydstatsbaptister är äldre och helt ankelt avlidit i högre utsträckning än nya, yngre medlemmar strömmat till.

Långvarig minskning

Vid 2022 års utgång hade SBC 13,2 miljoner medlemmar, vilket är en minskning från 2021 års 13,68 miljoner. Så låga siffror ha samfundet inte haft sedan 1970-talet. Enligt statistiken som först presenterades av Nashvillebaserade Lifeway Research är det den största medlemsminskningen på mer än 100 år. Att medlemsantalet krymper är ingen nyhet i sig, trenden har pågått länge. Sedan 2018 har SBC minskat med 1,5 miljoner medlemmar och jämför man med 2006 är tappet mer än tre miljoner.

– Mycket av den nedåtgående rörelsen som vi ser när det gäller medlemskap rör människor som slutade engagera sig i en enskild lokal församling för många år sedan och nu håller matriklarna äntligen på att komma ikapp, förklarar Scott McConnell, vd vid Lifeway Research i en kommentar till statistikrapporten.

Rapporter avslöjar också att SBC förlorat 416 kyrkor och 165 ”kyrklika” missionsarbeten.

Dopsiffrorna ökar

Några ljuspunkter finns dock i rapporten. Antalet gudstjänstbesök ökade med fem procent till 3,8 miljoner i veckan, vilket bedöms vara en effekt av att pandemin släppt sitt grepp. 2020 var siffran 4,4 miljoner besökare.

Dopsiffrorna är ett annat glädjeämne. Församlingarna rapporterar att de under 2022 döpte 180 177 personer, en ökning med hela 16 procent, men samtidigt en bra bit från de 235 748 som döptes 2019 innan pandemin bröt ut. Även gåvogivandet tickar uppåt så sakteliga. Under 2022 samlade SBC:s församlingar in tio miljarder dollar i gåvor, vilket är en ökning med två procent.

På årskonferensen i juni kommer frågan om kvinnor som pastorer och valet av nationell ledare vara några av de heta diskussionsämnena.

---

Fakta: Sydstatsbaptisterna (SBC)

  • Är USA:s största protestantiska samfund.
  • SBC grundades i Atlanta, Georgia, 1845 men högkvarteret finns numera i Nashville, Tennessee.

---

Fler artiklar för dig