Kulturkrönika

Utan kristna sionister hade Israel inte överlevt som stat

Jonathan Feldstein: Det kristna stödet för Israel i modern tid har varit ovärderligt

Begreppet “kristen sionism” har funnits lika länge som begreppet “sionism”. Nu när Israel firar sitt 75-årsjubileum som självständig nation är det naturligt att uppmärksamma vilka mödor, utmaningar och till och med offer som har krävts för att nå och försvara den friheten. Men det skulle vara ett misstag av bokstavligt talat historiska proportioner att inte lyfta fram den centrala roll som kristna ledare har spelat.

Det är svårt att föreställa sig Israel i dag utan det starka internationella kristna stödet.

Det är lätt att se Guds hand i Israels tillkomst 1948, i återföreningen av Jerusalem 1967 och i mycket annat. Detta har fördjupat tron hos hundratals miljoner kristna över hela världen när de sett att Guds löften i Bibeln är sanna i och med att de bibliska profetiorna uppfylls.

En amerikansk undersökning från 2017 visade att 80 procent av evangelikala kristna ansåg att Israels tillkomst innebar att bibliska profetior uppfylldes. Återupprättandet av Israel utmanar ersättningsteologins grundvalar och leder de judisk-kristna relationerna in på en ny väg.

De största visionärerna bland kristna sionister var de som, i likhet med de judiska sionistledarna, förstod nödvändigheten av att etablera ett judiskt hem i landet Israel och som engagerade sig för detta, innan det kom på modet.

1818 skrev USA:s president John Adams: “Jag önskar verkligen att judarna återkommer till Judeen som en självständig nation.” Ett halvt sekel senare uttryckte president Abraham Lincoln sin önskan att besöka det förlovade landet med hänvisning till Israels bibliska betydelse för judarna.

Några decennier efteråt engagerade sig affärsmannen och evangelisten William Blackstone för saken. 1890 organiserade han en konferens på temat Israels historia, nutid och framtid. Resolutioner antogs till stöd för förtryckta judar i Ryssland. Men Blackstone ansåg att resolutioner inte var tillräckligt. Han argumenterade kraftfullt för att stötta judisk bosättning i Israel. 1891 lämnade han en petition undertecknad av 413 framstående amerikaner till president Benjamin Harrison till förmån för tanken att återupprätta Israel som judisk stat.

Men stödet för återupprättandet av Israel var inte bara en amerikansk angelägenhet. William Hechler, kaplan vid brittiska ambassaden i Wien, blev en nära vän till Theodor Herzl, den moderna sionismens grundare. Han stöttade Herzl och sågs själv som skaparen av modern kristen sionism.

Det kristna stödet för Israel i modern tid har varit ovärderligt. Det har utgjort en bro för att förena judar och kristna när det gäller grundläggande teologiska frågor. Det är svårt att föreställa sig Israel i dag utan det starka internationella kristna stödet.

På samma vis som Israel uppfyller profetiorna finns det bibliska föregångare. I Bibeln finns många berättelser om hur människor av annan tro blir en del av den judiska nationen från Moses svärfar Jetro till Rut, som valde att följa sin svärmor till Juda, och andra däremellan. När Israel firar sina 75 år av självständighet är det viktigt för kristna att inse att det kristna stödet föregick statsbildningen och var av avgörande betydelse. Och det är lika viktigt för judar att inse och omfamna detta faktum.

Fler artiklar för dig