Kultur

Amadeus Sögaard: I Sverige gör vi tron för ljummen

Fotbollsspelaren berättar i podd om sin tro och om relationen till sina föräldrar i dag

I podden Brottarbröder berättar fotbollsspelaren och artisten Amadeus Sögaard om vad tron betyder för honom i vardagen och även om den svåra tiden medan hans pappa Runar Sögaard satt i fängelse.

Tron har hela tiden varit en tydlig del i både Runar Sögaard och Carola Häggkvists hem. Det säger den gemensamma sonen Amadeus Sögaard, som beskriver hur båda föräldrarna genom hans uppväxt betonat att ingenting är omöjligt för den som tror.

Amadeus Sögaard berättar vidare i podden Brottarbröder om att det varit viktigt för honom att inte leva bara på föräldrarnas gudstro utan att utveckla sin egen relation till Gud. Han beskriver att tron ofta hjälpt honom när livet varit tufft.

Podden Brottarbröder leds av brottningsprofilerna Martin och Jimmy Lidberg och när brödraduon ber Amadeus Sögaard att beskriva sin gudstro liknar han den vid en stadig klippa och ett ankare i livet. Fotbollsspelaren konstaterar även att det i idrottens prestationsbaserade värld varit skönt att kunna överlämna det man inte har kontroll över till Gud.

Mittbacken Amadeus Sögaard gör den här säsongen sin allsvenska debut sedan hans klubb Brommapojkarna gått upp i högsta serien. Han har noterat att det i dag är vanligt att se fotbollsspelare be innan matcherna, men menar samtidigt att det kan vara en balansgång att inte förminska Gud till bara en ritual innan man går ut på planen.

– Det är en hårfin gräns, man ska inte bara använda Gud som en maskot när man behöver lite hjälp för då tror jag inte att man får del av det djupa utan bara skrapar på ytan.

Amadeus Sögaard passar även på att rikta kritik mot hur tron ofta presenteras i många församlingar och menar att de flesta svenskar fått en bild av att tro är något lite töntigt.

– Jag tror att vi i Sverige har gjort tron för tråkig, lågmäld och ljummen. Tro ska ju vara något som är fett och coolt. ”Va! Kan du verkligen få hjälp med saker i vardagen och kan det ske mirakel?” utbrister han.

Carola

I intervjun lyfter Amadeus Sögaard också fram sitt behov av att markera självständighet gentemot båda sina föräldrar. Han menar att han är trött på att tvingas leva i skuggan av rubrikerna om Carola Häggkvist och Runar Sögaard.

Detta har inte minst blivit tydligt under de senaste två åren då Amadeus pappa Runar suttit i fängelse dömd för ekonomisk brottslighet.

– När jag hälsade på pappa i fängelset hade han rasat i vikt, det var inte kul att se honom i den miljön. Samtidigt kommer familjen närmare under sådana svåra tider. Jag har haft mycket samtal med min farmor och farfar och de har kommit hit från Norge och vi har hälsat på pappa tillsammans.

Däremot medger sonen att det funnits en besvikelse över att hans pappa försatt sig i en situation som ledde till fängelsestraff.

– Det är klart att det finns en besvikelse och det har jag sagt till honom också. Jag är glad att det hände i dag och inte när jag var ung, säger Amadeus Sögaard.

---

Fakta: Amadeus Sögaard

  • Ålder: 25 år.
  • Yrke: Mittback i Brommapojkarna samt artist vid sidan av fotbollen.
  • Aktuell: Gjorde i april sin debut i Allsvenskan.
  • Bor: I Stockholm.

---

Fler artiklar för dig