Kultur

Influeraren åkte till klostret för att lära sig att sova

Antonija Mandir medverkar i SVT-serien “Sova gott”

Influeraren Antonija Mandir lever ett hektiskt liv, ständigt med mobilen i handen – vilket har gått ut över hennes sömn. I David Batras nya tv-serie ”Sova gott” får tittarna följa med när hon åker till Alsike kloster i hopp om lära sig att sova.

Den 27-åriga influeraren Antonija Mandir från Vetlanda säger att hon ”inte har sovit på sex år”. Hon fyller all vaken tid till brädden och får svårt att varva ner när det är dags att lägga sig. Inte ens en lyxsäng för 100 000 kronor har hjälpt.

Hon är inte ensam om att ha sömnbesvär. Enligt Folkhälsomyndighetens undersökning från 2021 har hälften av alla svenskar svårt att sova. SVT:s nya serie ”Sova gott”, med komikern David Batra som programledare, vill belysa varför och ge råd i rätt riktning.

Medverkar gör också sömnforskaren Christian Benedict. Han understryker hur viktigt det är med rutiner och regelbundenhet för att få god sömnhygien och tipsar Antonija Mandir om en annorlunda metod: klosterliv.

I programmet åker Antonija Mandir därför till Alsike kloster utanför Knivsta. Där får hon lämna ifrån sig sin mobil och delta i klostrets tideböner. Hon möter syster Karin som berättar att hon själv levde ett hektiskt liv som ung. När hon sedan gick in i klostret blev hon – tvärtemot vad hon hade förväntat sig – inte alls piggare till en början.

– Jag blev jättetrött, men mådde bra. Tidebönerna är en vila där jag inte behöver prestera, berättar syster Karin i programmet, och nämner också att hon inför sitt inträde i klostret fick rådet att ”äta mycket, skratta mycket och sova mycket”.

Influeraren Antonija Mandir lever ett hektiskt liv, vilket har gjort att hennes sömn blivit lidande. I tv-serien "Sova gott" får hon rådet att åka till ett kloster för att skapa bättre rutiner.

Antonija Mandir är visserligen också troende, men klosterlivet är långt ifrån vad hon är van vid. Väl på plats gör hon samma erfarenhet som syster Karin: det lugna tempot gör henne sömnig. Hon inser att hon vanligtvis håller sig vaken genom att ”maxa livet”, men att det inte är hållbart i längden.

Men hjälpte klosterrytmen henne till bättre sömn? Nja. Första natten vaknade hon av mardrömmar. Däremot tar hon med sig erfarenheten från stunderna i kapellet. Där fick hon stilla sinnet och låta tankarna flyga fritt, berättar hon.

– Helt plötsligt hade 20 minuter gått. Jag tänkte inte en sekund på alla måsten eller saker jag behöver göra. Det var jätteskönt.

---

Fakta: Antonija Mandir

  • Född 1995 i Vetlanda. En svensk-kroatisk influerare, realitypersonlighet och Youtube-profil. Hon slog igenom i dokusåpan Ex on the Beach.
  • Aktuell genom sin medverkan i SVT-programmet ”Sova gott” där hon skickas till Alsike kloster för att få hjälp att sova.

---

Fler artiklar för dig