Kultur

Styvpappan höll Viola i husarrest - till slut rymde hon

Förlåtelse var det som till sist löste upp knutarna från den trasiga uppväxten

Viola Norrby var sju år när hennes föräldrar skilde sig, och nio när hennes mamma träffade en ny man. Mannen visade sig vara sjukligt svartsjuk och kontrollerade både mamman och Viola.
– Jag vill använda min berättelse för att hjälpa och trösta andra, säger hon.

Det kan ta många år att läka efter att något gått sönder inuti. Men när upprättelsen väl kommer är det värt den tid som resan tagit. Det vet Viola Norrby, pastor i Salem i Sigtuna. Hon är också licensierad coach och numera författare till den självbiografiska boken När trasigt blir helt.

Viola Norrby var det första barnet i Finland att adopteras tillbaka av en biologisk förälder. När hennes föräldrar skilde sig och mamman träffade en ny man adopterades Viola nämligen av mamman och sin styvpappa. Några år senare, efter att Viola rymt från hemmet, som enligt henne själv styrdes av psykisk terror, adopterades hon tillbaka av sin biologiska far.

– Mammas nya man förbjöd mig att ha kontakt med min pappa och med min syster. Jag var fel vad jag än gjorde och han straffade mig och höll mig i husarrest, berättar Viola Norrby.

Som tolvåring läste hon böcker på temat rymningar och började planera för att genomföra en egen, för så mycket förstod den unga Viola, att stanna kvar i hemmet skulle förstöra henne.

– Jag kände bara att jag måste ta mig därifrån, annars kommer det bli ett psykiskt och socialt fängelse för mig.

Jag var fel vad jag än gjorde och han straffade mig och höll mig i husarrest.

—  Viola Norrby

Till sist gjorde hon slag i sak och rymde hemifrån. Efter ett stort polispådrag hittades hon två dagar senare. Därefter fick hon bo hos sin biologiska pappa, vilket blev hennes räddning som hon ser det.

Nu hoppas hon att boken När trasigt blir helt, som är baserad på hennes egen story, ska vara till hjälp för andra som upplever att de gått sönder efter en skilsmässa eller som levt i andra svåra familjeförhållanden.

– Jag har upplevt hur Gud manat mig att skriva ner detta för att hjälpa andra. Jag har jobbat mycket med barn och ungdomar genom åren och har fått se mycket trasighet. Många behöver hjälp och vägledning för att bli hela.

– Man kan se min bok som en slags instruktionsbok för hur man kan bli återupprättad. Där finns förutom min egen berättelse också nycklar och redskap man kan behöva, utan att jag för den sakens skull är någon psykolog.

För Viola Norrby själv var det en lärare på Livets ords musikskola som blev startskottet för hennes upprättelse. Margit Borgström, känd för att ha lett tv-programmet Hela kyrkan sjunger, började prata med den unga Viola om den sårighet som hon såg hos henne.

– Hon väckte något hos mig och där började en upprättelseprocess som varade i fyra års tid. Jag fick ångestattacker när saker började komma upp till ytan. Jag fick förlåta och förlåta och det var massa knutar inom mig som knöts upp ju längre tiden gick.

Jag fick ångestattacker när saker började komma upp till ytan.

—  Viola Norrby

Det är ingen enkel process att ta tag i sin trasighet och sina trauman som man burit på under lång tid. Det kan ta flera år att läka. Men Viola Norrby menar att det är värt det.

– Det går att få frid i sitt inre, oavsett om man kämpar med trasighet, ångest, förkastelse eller något annat. Det är ingen lätt resa och den kan pågå länge, men det går att förlåta, bearbeta och läka.

– Jag hoppas och önskar att den här boken ska ge hopp och ingjuta mod i läsaren att våga lyfta på locket till sitt inre och ta reda på hur man egentligen mår för att våga påbörja resan till upprättelse. Sin egen, eller för någon som finns i ens närhet.

---

Fakta: Viola Norrby

  • Ålder: 52 år
  • Bor: Nykvarn
  • Gift med Jan, två barn.
  • Pastor i Salem i Sigtuna, som tillhör Equmeniakyrkan, coach och författare till boken När trasigt blir helt (Tell it förlag).

---

---

Fakta: Hit kan du vända dig om du är utsatt

  • Bris: Du som är under 18 år kan ringa Bris för att få samtala med en kurator. Till Bris kan man också mejla, då går man via bris.se. Kuratorerna som svarar på samtal och mejl ser inte ditt nummer eller din mejladress och du kan vara helt anonym. Telefonnummer: 116111.
  • Kvinnofridslinjen: Här får du tala med socionomer och sjuksköterskor som har erfarenhet av möten med kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp eller våld. Telefonnummer 020505050.
  • Polisen: Våld, hot eller övergrepp är ett brott. När du polisanmäler ett brott behöver du alltid uppge dina personuppgifter. Polisanmälan görs via polisens hemsida polisen.se, eller genom att ringa 114 14.

---

Fler artiklar för dig