Kultur

Samuel Fröler: Mina föräldrar blev rekommenderade abort

Som prästbarn fick skådespelaren tidigt lära sig om allas lika värde

Ända sedan han spelade i Skärgårdsdoktorn för 25 år sedan har Samuel Fröler varit folkkär. Det många kanske inte vet är att han är prästbarn och har en gudstro i dag.

Samuel Fröler beskriver sin far prästen som ”högkyrkligt traditionell”, men också ”folklig och omtyckt”. Hemmet var öppet för både församlingsbor och andra gäster och om somrarna bodde konfirmander hemma hos familjen i den stora prästgården i Riddaretorp utanför Nybro.

– Att växa upp i ett hem där respekten för alla människors lika värde var väldigt viktig, svarar Samuel Fröler på en fråga om vad som präglat honom under uppväxten.

Det är tidningen Amelia som intervjuat skådespelaren och i intervjun återkommer han till sin storebror Ingemar, som föddes med Downs syndrom. När Samuel Frölers föräldrar väntade barn nästa gång rekommenderades de att göra abort, berättar han.

– Att mina föräldrar tog beslutet att inte göra abort, medvetna om att jag kanske också skulle få Downs syndrom, är något jag bär med mig. Jag tror att jag var väldigt önskad.

Han beskriver den ömhet han kände för sin äldre bror, redan som barn. Det fanns ingen pedagogisk hjälp för barn med Downs syndrom på den tiden och föräldrarna fick inget stöd. När Samuel Fröler var sju år och Ingemar tio blev han placerad på ett hem, eftersom det var vad som erbjöds. Samuel Fröler minns att han tyckte att det verkade vara ett hemskt ställe och ville inte besöka honom där, och han tyckte så synd om sin bror.

– För mig är det sårbara, som finns i den lilla människan, mycket sprunget ur min bror. Jag tycker det är viktigt att ta fram det i mitt yrke som skådespelare. Att försvara det humanistiska, det positiva och livgivande, som är hoppet för människans överlevnad. Det finns också som en klangbotten i det jag gör. Man ska vara snäll. Snällhet är underskattat, men det ska vi sikta mot. Det anses kanske som lite fult och mesigt i dag, men det finns en stor kraft i snällhet, säger Samuel Fröler.

Att vara barn i en exponerad prästfamilj har präglat honom på ett sätt som gör att han gärna vill vara lite mer anonym som vuxen, även om det är svårt när man arbetar som skådespelare. Men han släpper exempelvis inte in journalister i sitt hem, berättar Samuel Fröler, som även får frågan om han har en gudstro.

– Ja, det tycker jag att jag har, sedan har jag svårt att intellektualisera den. Tron har genomsyrat hela min uppväxt. Den finns där som en känsla av något större. En trygghet. Man behöver inte ha alla svar på en sådan fråga. Det kan räcka med en känsla, säger Samuel Fröler.

---

Fakta: Samuel Fröler

  • Familj: Frun Susanne Jonsson Fröler, 53, med de gemensamma barnen Eira, 17, Arvid, 16 och Malte, 14. Har även sonen Jakob, 36, dottern Amanda, 34 och sonen August, 32. Fyra barnbarn.
  • Yrke: Skådespelare.
  • Aktuell: Nya Viaplay-serien ”Strandhotellet” skapad av Camilla Läckberg. Och med ”Tiden är vårt hem” som spelas på Kulturhuset Stadsteatern till den 28 april.

---

Fler artiklar för dig