Kultur

Nu ska gospelns väg till Sverige berättas på SVT

Filmaren bakom “Frikyrkans musikunder” tillbaka med ny musikdokumentär som sänds på lördagskvällen i SVT2

I en nyinspelad dokumentär skildras hur gospelmusiken kom till Sverige på 1960-talet, men också hur musiken en gång föddes och varför. Den 22 april sänds ”Amazing gospel” på SVT. Programmet bjuder på en timmes historieberättande marinerat i gospeltoner från en rad olika färgstarka gospelmusiker.

På påskafton för tre år sedan sände SVT dokumentären Frikyrkans musikunder då historien om den kristna populärmusiken i Sverige berättades. Programmet blev en tittarsuccé och journalisten och dokumentärfilmaren Ann-Sofie Carringer som låg bakom programmet fick blodad tand. Eller rättare sagt fick vind hon i seglen att genomföra sin ursprungsidé som handlade om att göra tre entimmesavsnitt och musiken i frikyrkan, där gospelns historia var tänkt som en av delarna.

Amazing gospel – vägen till Sverige handlar om en historia som inte berättats i svensk tv tidigare. Berättelsen börjar på 1600-talet med hur musiken kom med slavarna som tog rytmerna till USA, hur gospel sedan där blev en egen genre och hur musiken sedan kom till Sverige. Och därefter den svenska utvecklingen, förklarar Ann-Sofie Carringer.

Det är fascinerande att man fortfarande hittar oberättade historier.

Framgångarna med Frikyrkans musikhistoria gjorde att SVT var positiva redan från början den här gången.

– Det gick ju så bra tv-mässigt då så de frågade: Vad vill du göra nu? De förstod nu att det finns ett stort intresse för frikyrkans musik och de här historierna.

Det har förvånat Ann-Sofie Carringer att ingen tv-producent tidigare skildrat gospelns historia.

– Det är fascinerande att man fortfarande hittar oberättade historier. Jag tycker denna är viktig och jag har haft tur att så många fortfarande lever och ville vara med och berätta. Nu ligger de i ett arkiv för framtiden.

Om det gick lätt att sälja in idén den här gången så var det betydligt mer besvärligt att genomföra själva inspelningen. Två och ett halvt år har det tagit med arbete från och till som dessutom krävt en resa över Atlanten eftersom en stor del av berättelsen utspelar sig i USA.

– Saker har blivit lite framflyttade på grund av att kyrkan där borta varit så påverkad av covidpandemin. Dessutom har det krävts ganska mycket research, berättar Ann-Sofie Carringer.

– Kyrkorna i USA verkar ha påverkats mer av covid än hos oss. Folk går fortfarande runt med munskydd och många församlingar tycks ha fastnat i att fira gudstjänst digitalt. I USA är de fortfarande skraja för covid, den svarta befolkningen framför allt. Många småkapell har dessutom gått i konkurs.

Filmaren och journalisten Ann-Sofie Carringer har spelat in dokumentären "Amazing Gospel - Vägen till Sverige" som har premiär på SVT den 22 april 2023. Här med Cyndee Peters.

Under sina USA-besök spanade Ann-Sofie Carringer intensivt efter ”det där lilla vita kapellet med en gospelkör”, det som ofta målas upp på filmduken och som blivit en sinnebild för gospeln och dess rötter. Men rätt ställe dök aldrig upp. Inte förrän hon precis i sluttampen av inspelningen blev tipsad om Ingarö kyrka och en konsert med Gustavsberg Gospel. I sista stund ryckte Ann-Sofie och hennes team ut.

– Jag ville filma Gustavsberg Gospel och det visade sig att de repar i den här fantastiska kyrkan som jag hade hoppats hitta när jag var över i USA. I stället fanns den här, ute på Ingarö i svensk landsbygdsmiljö.

Vad skulle du säga är det mest uppseendeväckande i dokumentären?

– Själva anledningen till att vi har den här musiken i dag, som ju är ganska tung med tanke på vad de svarta har fått utstå genom århundradena. Jag tycker det är otroligt starkt och när jag är i USA märker jag hur djupt deras bakgrund från slavtiden sitter i dem. För oss här i Sverige är ju gospel jätteglad musik som får en att mår bra och som ger energi. Men egentligen är det musik som de svarta beskriver hur tufft de haft det och hur de fortfarande kämpar, konstaterar Ann-Sofie Carringer.

– Sedan är det förstås en väldigt rolig historia hur det verkligen kom sig att gospeln kom till Sverige. Det var så stort att till och med den svenska kungen var med vid det ögonblicket. Gustaf VI Adolf.

Men mer än så vill hon inte berätta. Det får bli en cliffhanger som avslöjas den 22 april när filmen sänds på SVT men så mycket kan sägas att året var 1966 och händelsen involverade såväl en småländsk möbelhandlare som en av USA:s då största gospelkörer – First Church of Deliverance Choir från Chicago.

Filmaren och journalisten Ann-Sofie Carringer har spelat in dokumentären "Amazing Gospel - Vägen till Sverige" som har premiär på SVT den 22 april 2023. Här med Kiralina Sandaly.

I dokumentären får tittarna möta en rad amerikanska gospelprofiler som varit med om att se gospelmusiken växa fram allt sedan begreppet föddes på 1930-talet genom den tidigare blues- och jazzmusikern Thomas A Dorseys försorg. Ann-Sofie Carringer har mött såväl Edwin Hawkins (som skrev Oh Happy Day) syster Lynette Hawkings som Bob Marovich, chefredaktör för det amerikanska gospelmagasinet Journal of Gospel Music och även Marcella Thomas som sjungit i First Church of Deliverance Choir.

Ann-Sofie Carringer har dessutom besök Zambia, ett av de länder där slavjägarna härjade på 1600-talet, och där samtalat med nutida gospelutövare. Men programmet innehåller också åtskilliga svenska röster och ger en ganska klar bild av hur gospelintresset växt fram i Sverige och vilka personer som varit av särskilt stor betydelse. En sådan är sångaren och låtskrivaren Cyndee Peters som Gladys del Pilar kallar ”Gospelmamman i Sverige”. Tittarna serveras också historien om hur Immanuelskyrkans Ungdomskör i Örebro, som startades för 60 år sedan, blev Sveriges första gospelkör – Joybells. Det senare har varit delikat fråga som genom åren gett upphov till många diskussioner gospelentusiaster emellan.

– Under resan med filmen har det retts ut vilken gospelkör som var först i Sverige, Joybells eller Choralerna, och det visade sig att det var Joybells, med ungefär tre månaders marginal, avslöjar Ann-Sofie Carringer.

Från din horisont som specialstuderat ämnet ett tag nu – hur mår gospeln i Sverige 2023?

– Jag tror att den mår bättre och bättre. Det startas fortfarande nya körer runt om i landet och så vitt jag förstår så vill de flesta så kallade alla-kan-sjunga-körer sjunga gospel. Även dem som inte är troende tycker att gospel är härligt. Exakt vad det är i gospelgenren som gör att folk mår så bra tycker jag är en gåta. Men det verkar vara något i arrangemangen och i sångernas uttryck som gör att folk blir så glada. Någon skulle behöva forska på det, tycker Ann-Sofie Carringer.

Finns det något som kännetecknar just svenska gospelutövare?

– Svår fråga. Svensk gospel tycker jag är mycket mera korrekt än sin amerikanska förlaga. Det är mycket mer klassisk körsång. Det man kan konstatera är att rösterna är så olika och jag vet faktiskt inte om vi skulle kunna sjunga som de gör. Där är det mycket mer spontant och personligt.

---

Fakta: De medverkar i ”Amazing gospel – vägen till Sverige”

  • Cyndee Peters, Eric Bibb, Per-Erik Hallin, Maria Nordenback-Kress, Lasse Axelsson, Samuel Ljungblahd, Gladys del Pilar, Anki & Magnus Spångberg, Kiralina Sandaly, Daniel Stenbaek, Putte Nelsson, Peter Sandwall, Lars Mörlid, The Blind Boys of Alabama, Judith Hill, Cynthia Jones, Joakim Arenius, Praise Unit, By Grace, Lynette Hawkins, Malin Abrahamsson, Cedwin Sandanam, Tensta Gospel Choir, Gustavsberg Gospel med flera.

---

Fler artiklar för dig