Kultur

”Grammofon-Missionen” fångar den kristna musikrörelsens storhetstid

Boken lanserades med nostalgigäster och visning av klassisk evangelisationsfilm

Minns ni vinylskivan ”Frälst!” som kom för ett år sedan? I spåren av den föddes ett nytt entusiastprojekt och nu släpps ”Grammofon-Missionen” – en så kallade coffee table bok där 777 omslag från gamla kristna vinylskivor visas upp.

Stefan Kéry är killen som får det att hända. Tillsammans med Carl-Henrik Olsson har han skapat en bok som tar läsaren med på en tidsresa genom svensk kristen musikhistoria, i huvudsak bestående av omslag från kristna vinylskivor hämtade från 1960- och 1970-talen. Årtionden av skivjakt på loppisar har fått ännu ett nytt utlopp. Till releasefesten på en kombinerad pub och biograf i Stockholm hade författarna stilenligt inbjudit några musiker från den aktuella perioden, däribland Roger Björklöf och Ludvig Blichfeld från The Vergers som bland annat bestod av blivande präster och en brorson till Målle Lindberg som organist. Åren 1967–1969 turnerade de på Svenska kyrkans uppdrag land och rike kring för att övertyga den yngre generationen om att kristen musik minsann också kunde vara modern och poppig.

– Även om vi spelade religiös musik så var ambitionen att det ska vara minst lika bra som de profana banden, säger Roger Björklöf.

Slog publikrekord i domkyrkan

– Vi spelade i Helsingfors, i den fantastiska domen där. Det var knökfullt och folk stod utanför. Då spelade vi bland annat Procul Harums A whiter shade of pale. Det var så mäktigt i denna kyrka. För mig var det en sakral upplevelse, minns Ludvig Blichfeld.

Roger Björklöf och Ludvig Blichfeld från 60-talsbandet The Vergers visar uppslaget med omslagen från deras EP-skivor som finns med i boken "Grammofon-Missionen" med totalt 777 skivomslag från kristna vinylskivor.

Konserten innebar också att The Vergers satte publikrekord i domkyrkan. Samtliga The Vergers fyra EP-omslag finns avbildade i boken.

Precis som skivan Frälst! – A Selection Swedish Christian Grooves 1969–1979 så åtföljs boken av långa listor med låtar på Spotify där man också kan höra hur det lät om de musiker som skildras i Grammofon-Missionen. Boken har ett engelskt förord men är annars på svenska. Fast det ska också sägas att alla intervjuer finns översatta till engelska i slutet av boken. Den distribueras ju över hela världen, eftersom Jesuspopen, som den ibland kallas, har hängivna följare i jordens alla hörn. Att målgruppen är smal har inte hindrat Kéry och Olsson från att lägga ner stora summor och oceaner av tid på att få till den maffiga utgåvan som ges ut av Kérys skivbolag Subliminal sounds.

Innehåller ett flertal intervjuer

Förutom skivomslagen innehåller den 328 sidor tjocka boken en rad intervjuer med förekommande artister, tidningsurklipp och löpsedlar från musikens storhetstid. Det är högt och lågt, välkända namn blandat med obskyra produktioner. En del av intervjuerna härrör från arbetet med fjolårets Frälst!-platta. Tillsammans ger materialet en bred överblick över 1960-talets kristna musikrörelse och den estetik som då användes för att förmedla Jesus-budskapet.

Som extra krydda på releasefesten visades den gamla kristna knuttefilmen Messengers där den kristna mc-klubben Messengers har en central roll. Filmen, regisserad av Kjell Gustavsson i Floda, var tänkt som en ren evangelisationsfilm. Nu jobbar Kéry och hans folk med att texta den på engelska eftersom ett kanadensiskt sällskap som förenar mc-kultur och konst visat stort intresse för att visa den på en filmfestival.

– Vi ska börja restaurera ljudet också. Det verkar finnas många festivaler som är intresserade av att visa Messengers, berättar Stefan Kéry.

Kjell Gustavsson, som grundade Cymbal TV och var pionjär med att sända kristen tv i Sverige, skulle säkert le i sin himmel om han visste vad som är på gång här nere med ett av hans gamla hjärteprojekt.

Fler artiklar för dig