Kultur

Åren i Knutbysekten ledde till Sektpodden - nu läggs den ner

Efter tre och ett halvt år går Sektpodden, med Rigmor Robért och Emma Gembäck, in för landning

En psykoterapeut och en före detta Knutbymedlem som pratar om sekter och andra osunda sammanhang. Det har varit det vinnande konceptet för Sektpodden.
– Det är många lyssnare som uttryckt att de fått hjälp av oss, vilket känns givande, säger Emma Gembäck.

Idén till podden kläcktes en tid efter att frikyrkoförsamlingen i Knutby, som utvecklades till att bli en sekt, hade lagt ner. Tillsammans med maken Peter var Emma Gembäck under många år engagerad i församlingen. Rigmor Robèrt, psykoterapeut, kom att bli till värdefull hjälp för många av de tidigare församlingsmedlemmarna.

– Jag gick aldrig i terapi hos Rigmor, men vi hade mycket kontakt i samband med att sekten upplöstes, berättar Emma Gembäck.

– När jag ännu satt fast var hon ”fienden” som kom utifrån och som vi ansåg ville oss illa. Jag har fått be henne om förlåtelse för mitt sätt att se på henne, och vi har blivit vänner.

Emma Gembäck minns det som att det var någon av podduons makar, som hade lyssnat till kvinnornas reflekterande samtal, kom med förslaget att de borde starta en podd. För att på så sätt fler skulle kunna ta del av tankarna.

Varken Emma Gembäck eller Rigmor Robèrt trodde dock att de skulle hålla på så länge som 3,5 år. Till en början handlade avsnitten uteslutande om Knutby och de personer, mekanismer och kulturer som präglade församlingen och som ledde till att det kunde gå så långt. Emma Gembäck kunde utifrån sin roll som tidigare medlem dela med sig av personliga erfarenheter, och Rigmor Robèrt i sin tur hade den professionella blicken.

Det är speciellt att utgå från egna erfarenheter av att ha suttit fast i en sekt.

Att ämnet engagerar fler än de bägge programledarna är tydligt – många är de lyssnare som hört av sig genom åren.

– I perioder har vi fått så mycket mejl att vi inte hunnit svara, men vi har läst allt, och vi har försökt plocka upp läsarnas frågor i podden, säger Emma Gembäck.

– Det är speciellt att utgå från egna erfarenheter av att ha suttit fast i en sekt och på ett sätt har podden varit som terapi för mig. Men jag tror samtidigt att man måste ha kommit en bit på väg, och blivit relativt hel innan man berättar om det offentligt.

För Emma Gembäck är det särskilt en typ av berättelse från lyssnare som berört henne på djupet. Det handlar om personer som utnyttjats sexuellt som barn, av föräldrar, församlingsledare, eller andra i dess närhet. När sådant förekommer inom kyrkans väggar är det svårt att värja sig, menar hon.

– Även om man vet att det kan förekomma i alla sammanhang blir det många gånger oerhört skrämmande och gripande. Men många har skrivit att podden fått vara till hjälp, att vi kunnat ge dem styrka och verktyg att ta tag i saker, att till exempel börja gå i terapi efter många års tystnad. Då känns det meningsfullt.

Lyssnarnas engagemang är också en stor anledning till att de velat fortsätta med podden vecka efter vecka, menar Emma Gembäck. Det har varit det har varit människor med både religiös och ickereligiös bakgrund, människor som suttit fast i destruktiva parrelationer, eller som befinner sig i andra osunda sammanhang, som hört av sig.

– Min drivkraft har varit att kunna göra något bra av det jag själv gått igenom – att berätta min berättelse för andras skull. Det ger på något sätt mening till det jag varit med om, säger Emma Gembäck.

– Jag tror det är oerhört viktigt att fortsätta prata om osundheter och inte lägga locket på. Det är också det jag hoppas att man fått med sig från podden - en större möjlighet att upptäcka det som är osunt och dysfunktionellt. Det är så lätt att dras med, att bli frestad av makten man får, eller att lockas av ett sammanhang. Vi är inte immuna, det måste man ha med sig!

---

Fakta: Sektpodden

  • Leds av Emma Gembäck, tidigare upphöjd pastor i Knutby, som blev utfryst och nedtryckt, och Rigmor Robért, läkare och psykoterapeut, som var högst inblandad i upplösningen av församlingen och som haft terapisamtal med tidigare medlemmar.
  • Avsnitt nummer 167 sändes i slutet av mars och därmed slutar podden i sin nuvarande form.
  • I podden har man avhandlat Knutbyrättegången, Kristi brud, en terapeutsekt runt Quickfallet och om det finns likheter mellan maffian och sekter, bland annat.

---

Fler artiklar för dig