Kultur

”Många trodde vi hade en dold agenda när vi filmade Jesus i Örkelljunga”

Filmarna Gustav Hugosson och Andreas H Nilsson hade svårt att få kristna att ställa upp i SVT-dokumentär om gatumission

I den nya SVT-dokumentären ”Jesus i Örkelljunga” följer Gustav Hugosson och Andreas H Nilsson två unga evangelister i det lilla skånska samhället. Ambitionen har varit att skildra det kristna livet så uppriktigt som möjligt – och söka svar på frågorna som de själva funderat på sedan tonåren. Nils Dahlvig, som porträtteras i filmen, säger att han hoppas sprida budskapet om Jesus och “ge något positivt till Sverige”.

Filmarna Gustav Hugosson och Andreas H Nilsson växte båda upp inom frikyrkan. Gustav i Allianskyrkan i Eksjö och Andreas inom pingströrelsen i Skellefteå. Men de var aldrig sådana som bad högt på mötena eller hängav sig i lovsången. De intog en mer avvaktande position.

– Jag tyckte väldigt mycket om gemenskapen i frikyrkan och hade många vänner där, men jag var kanske lite mer sökande i min tro. Så fort det blev för högljutt backade jag, berättar Andreas.

Filmarna Gustav Hugosson och Andreas H Nilsson har länge velat skildra det frikyrkliga, en miljö och ett sammanhang som de själva är uppvuxna i. Nu är de aktuella med dokumentären "Jesus i Örkelljunga".

Gustavs upplevelse är nästan identisk, vilket de två fotograferna märkte när de möttes på Viebäcks fotoskola 2008. Året därpå läste de bildjournalistik på Biskops-Arnö Nordens Fotoskola och strax därefter påbörjade de sin första gemensamma dokumentärfilm: ”Livet efter döden”, som handlar om pingstkvinnan Elsie Hammarlund och visades på SVT.

I dag är Gustav och Andreas inte kyrkligt aktiva, men fascinationen för frikyrkan finns kvar. De har haft planer på att göra en dokumentär om tungotal, men när SVT hörde av sig med en förfrågan om att spegla en ung människas vardag, fick de ändra fokus. Resultatet blev ”Jesus i Örkelljunga” där de följer Nils Dahlvig och Oscar Tryggveson – två unga vuxna som förenats i sin iver att berätta om Jesus i den skånska arbetarsamhället.

– I frikyrkan där jag växte upp fanns det alltid en frimodig klick längst fram på mötena. Jag var alltid nyfiken på dem och deras drivkrafter, men vågade aldrig fråga om det då, säger Gustav och Andreas fyller i:

– Men det fick vi göra nu, fast från ett journalistiskt perspektiv.

Under researcharbetet inför filmen såg de ett klipp på Facebook där den då 25-årige Nils Dahlvig, iklädd skepparmössa, åker båt längst Malmö kanal under studentfirandet 2021 och via en megafon ropar ut: ”Jesus älskar er så sjukt mycket alltså!”.

– Då kände vi: Där har vi vår kille! säger Gustav.

23-årige Nils Dahlvig lämnade studentlivet i Lund för att flytta till arbetarsamhället Örkelljunga och börja köra buss och använda högtalarsystemet för att missionera bland sina resenärer.

I dokumentären berättar Nils Dahlvig och Oscar Tryggveson öppenhjärtigt om sina liv. Nils, som inte vuxit upp i en kristen familj, sökte i tonåren kickar i nyandlighet och droger, innan han upplevde att Jesus kom till honom i en dröm. Det förändrade hans liv och han kände en kallelse att flytta till Örkelljunga för att köra buss och missionera på stan. Där träffade han Oscar, som vuxit upp i kyrkan, men som gjort revolt genom vilda fester, alkohol, sex och droger. Han mådde allt sämre och övervägde att ta sitt liv. Men tack vare vänskapen till Nils och gemenskapen med andra kristna fann han en väg tillbaka. Nu evangeliserar Nils och Oscar tillsammans – bland epa-ungdomarna vid bensinmacken, på parkbänkarna på torget och vid badplatsen. De sjunger lovsång och erbjuder förbön.

När Nils Dahlvig fick se den färdiga filmen första gången fick han en positiv känsla. Men han blev också lite orolig.

– I filmen ser det nästan ut som att vi bara flyger på folk också säger “Jesus älskar dig”, men det är ju egentligen bara en liten del av det vi gör. Ibland pratar vi bara med folk, eller hjälper dem med något problem de har.

– Sedan har jag tänkt: Kan det här få negativa konsekvenser för mig och ge mig dåligt rykte? Men jag har bestämt mig för att lägga allting i Guds händer. Även om vissa kanske får en konstig bild av mig, tror jag att Gud också kan använda filmen. Jag vill bara ge något positivt och glatt till Sverige, sprida budskapet om Jesus och visa hur det är att vara en vanlig, kristen person.

Redan första gången Nils Dahlvig träffade filmarna Gustav och Andreas i Örkelljunga, hände något som gav honom en förvissning om att det skulle bli ett bra projekt, säger han. Trion satt och fikade på ett café när en kvinna kom fram till deras bord.

– Hon var nästan gråtfärdig och sa: “Jag känner att det är något speciellt här, som en himmelsk atmosfär”. Vi fick ett långt samtal om tro och jag fick be för henne.

– Inför premiären av filmen satt Gustav och Andreas och fikade på ett annat ställe i stan, och då såg de samma kvinna. Det var häftigt! Det kändes som att cirkeln slöts och att Gud haft sin hand över hela grejen.

I fredags premiärvisades “Jesus i Örkelljunga” för Nils, Oscar och deras vänner. Efteråt sa många att de uppskattade att Nils var så pass uppriktig med sina misslyckanden och tvivel, berättar han.

– Jag blev glad när jag fick höra det. Att vara ärlig är det viktigaste för mig.

Filmskaparna Gustav Hugosson och Andreas H. Nilsson har också fått positiv respons. De hoppas att dokumentären kan bidra till att nyansera bilden av frikyrkan.

– När frikyrkan gestaltas i medier handlar det ofta om avhoppare eller rörelser med sektliknande drag. När vi letade efter kristna som ville ställa upp i vår dokumentär var många därför skeptiska och trodde att vi hade en dold agenda. Särskilt när vi nämnde att det var en SVT-produktion, säger Gustav och Andreas fortsätter:

– Vår tanke var att göra en film om frikyrkan med avstamp i något positivt. Sedan vill vi inte bara stryka medhårs, såklart. Men vi eftersträvar alltid att inte färga dokumentären åt något håll.

Oscar Trygg växte upp i Citykyrkan i Örkelljunga, men lämnade församlingen i tonåren. Nu är han tillbaka och brinner för att evangelisera.

Han har märkt att man i Sverige gärna håller tron för sig själv och hellre talar om mystik än om en konkret religion som tar tydlig plats i vardagen. När han har visat klipp från dokumentären för vänner som inte har någon relation till kyrkan, har de reagerat starkt på scenerna där Nils och Oscar lägger händerna på andra och ber.

– Men för mig och Gustav är det ingenting konstigt, vi är så vana från vår uppväxt. Dessutom tycker jag att Nils och Oscar evangeliserar på ett hjärtligt och avvägt sätt. De säger själva att de inte vill pracka på någon något, utan främst sprida kärlek.

Vännerna Nils och Oscar förenas i sin tro på Jesus och vilja att sprida budskapet om honom.

På skärtorsdagen visas “Jesus i Örkelljunga” på SVT2 och från och med 2 april kan den ses på SVT Play. Gustav och Andreas påpekar att även om filmen gestaltar kristen tro, handlar den lika mycket om vänskap och samhörighet. Och om att vara ung vuxen i ett mindre samhälle och inte riktigt veta var livet ska ta en.

– Kanske kan vi komma åt och visa ett nytt lager av de här personerna. Det är i alla fall vårt mål i alla personporträtt vi gör.

---

Fakta: Jesus i Örkelljunga

Dokumentär gjord av Gustav Hugosson och Andreas H. Nilsson, Nils-Hugo produktion.

Visas på SVT Play från och med söndag 2 april och i SVT2 torsdag 6 april kl 20.00.

---

Fler artiklar för dig