Kultur

Jesus överraskande omtalad i P1:s “Sommar”

När AI fick analysera programmen kom sanningen fram: “Stämmer inte med bilden av Sverige som sekulärt”

Det ikoniska radioprogrammet Sommar i P1 har satts under AI-lupp. Det är Svenska Dagbladets kulturredaktion som analyserat vilka ord och företeelser som varit mest frekventa genom åren. På topplistan hittade de både Gud och Jesus.

De flesta svenskar har nog någon gång lyssnat på ett avsnitt av radioprogrammet Sommar som sänds varje år från slutet av juni till slutet av augusti. I avsnitten får kända och även mindre kända svenskar under 90 minuter dela med sig av sina liv.

I podden ”Dagens story”, som Svenska Dagbladet står bakom, redovisade man nyligen resultatet efter att ett AI-program analyserat hela 747 avsnitt av radioprogrammet. Det första som upptäcktes var att programmet, inte helt oväntat, ofta är väldigt jagfixerat. I genomsnitt nämns ordet jag hela 218 gånger per avsnitt.

Det andra handlade om vilka platser som brukar förekomma, och inte heller här var resultatet särskilt överraskande: Stockholm kom på första plats, därefter New York, vilket kanske kan bekräfta något av svenskarnas fascination för landet i väst. I podden skojar programledarna om att New York brukar kallas för ”stockholmarnas vardagsrum”.

På tredje plats av de kategorier som analyserats hittade redaktionen dock lite mer oväntade resultat. Åtminstone verkar poddens programledare Alexandra Karlsson tycka det:

– En grej jag reagerade på är att man gärna ska prata om Gud eller Jesus, säger hon och spelar upp ett klipp från ett av avsnitten där namnen förekommer.

– Man tänker ju att Sverige ska vara så sekulärt liksom, men inte i Sommar då? fortsätter hon.

Björn Barr, redaktör på SvD kultur, som är den som initierat undersökningen, tycks inte hålla med om att Sverige skulle vara sekulariserat.

– Det finns något annat i folkdjupet tror jag, säger han.

Björn Barr berättar att Gud är den person, ”eller gestalt”, som förekommer absolut flest gånger i sommarpraten, och på andra plats kommer Jesus. Det fick honom och redaktionen att fundera över om AI även räknat in utrop som exempelvis ”Gud vad roligt!” i statistiken, men så var det inte.

– Vi landade i att det handlar om att sommarpratare rör vid existentiella frågor, och teologiska frågor i ganska hög utsträckning, konstaterar Björn Barr.

Kulturredaktionen passade även på att kika på andra typer av mönster i sommarprogrammen, bland annat vilka personer som haft de gladaste avsnitten. I topp låg katoliken, författaren och livsnjutaren Edward Blom.

---

Fakta: SvD:s analys av Sommar i P1

  • 747 avsnitt av radioprogrammet Sommar i P1, som sändes mellan åren 2000-2020, har analyserats av GPT-4 OpenAI.
  • I resultaten kunde man bland annat se att Stockholm var den mest omnämnda platsen och Gud den mest omnämnda personen. På andra plats kom Jesus. Ingmar Bergman, Olof Palme, Donald Trump och Harvey Weinstein var andra ofta förekommande namn.
  • Artificiell intelligens (AI): Datorsystem med förmåga att, inom vissa områden, efterlikna mänsklig intelligens. Kan också beteckna det forskningsområde som riktar in sig på att skapa datorsystem med intelligent beteende.

---

Fler artiklar för dig