Kultur

Svenska popgruppen LIN D skriver USA-kontrakt

“Den här dealen kommer hjälpa oss att nå en större publik”

År 2017 startade syskontrion Dennis, Emmy och Ella Lindéh bandet LIN D. Sedan dess har de uppträtt på såväl Gullbrannafestivalens stora scen som Big Church Festival i England. Nu tar de nästa steg på sin resa genom att skriva kontrakt med det Los Angeles-baserade bolaget DREAM Label Group i USA.
– Vi brinner för att nå ut med ett budskap om tro och hopp för framtiden, speciellt till den unga generationen.

Under förra året var popgruppen LIN D vid flera tillfällen i USA för att skriva låtar tillsammans med amerikanska låtskrivare, och för att hitta sätt att nå ut på den amerikanska marknaden. Nu har de skrivit kontrakt med DREAM Label Group – ett företag som har flera kristna artister och lovsångkollektiv i sitt stall. För LIN D innebär det att DREAM Label Group kommer att ge ut musiken i USA och distribuera den genom Capitol CMG (Capitol Christian Music Group).

– Den här dealen öppnar nya dörrar och kommer att hjälpa oss att nå en större publik, säger Dennis Lindéh.

Han är 23 år gammal och äldst i syskonskaran som utgör LIN D. Just nu studerar han musikproduktion och låtskriveri vid Musikmakarna i Örnsköldsvik. Tidigare var det föräldrarna – Tomas Lindéh och Linda Børud Lindéh – som skrev gruppens låtar, men nu har Dennis, Emmy och Ella tagit över. USA-besöken har också lett till att de nu samarbetar med producenten Rob Ellmore. Han har tidigare arbetat med artister som Selena Gomez, Kygo och Jonas Blue.

– Vi kommer att släppa ny musik under året. De som har lyssnat på oss tidigare kommer definitivt känna igen sig, men vi har också blivit mer självsäkra i hur vi vill låta och använda våra röster, säger Dennis Lindéh.

LIN D:s USA-satsning inleddes i mars förra året då de för första gången besökte Nashville. Genom en kompis – den svenske låtskrivaren Tommy Sjöström som är bosatt i stan – fick de chans att presentera sig för olika aktörer inom musikbranschen.

– Nashville är som ett koncentrat av den kristna musikindustrin. Det var väldigt roligt att få berätta om vilka vi är och vad vi har för vision. Det hjälpte oss också att få en klarare bild av vad vi själva vill, berättar Dennis Lindéh.

Vad är er vision?

– Vi brinner för evangeliet, att sprida budskapet om Gud. Vi vill dela med oss av vad han har gjort i våra liv. Särskilt till vår egen generation.

– Vi brukar prata om hope for the future; det behövs verkligen i vår tid och i ett samhällsklimat där så mycket pekar åt fel håll. Vi vill använda musiken som ett verktyg för att sprida hopp. Vi älskar musik, men budskapet är det viktigaste.

LIN D har gjort sig kända som ett liveband och uppger själva att de gjort över 300 framträdanden i Sverige såväl som utomlands. 2019 spelade de på Gullbrannafestivalen i Sverige och på Skjærgårdsfestivalen i Norge. Tre år senare åkte de på sin första Europaturné med stopp på bland annat Big Church Festival i England – Europas största kristna festival med 35 000 besökare. En ny sådan turné är planerad för 2023.

– Att vara ute på turné är helt fantastiskt! Det är det man lever för när man sitter i studion och jobbar hårt för att skapa musiken. Genom konserterna får vi möta människor och får en personlig kontakt med vår publik. Vi vill också använda våra framträdanden som ett sätt att förkunna evangeliet, även i tal från scenen, berättar Dennis Lindéh

.

I maj åker han och hans systrar Emmy och Ella tillbaka till Big Church Festival. De ska också för första gången uppträda i Tjeckien och Slovakien. Det blir säkert en tur till USA också, men ingenting är bestämt.

– Nu är fokus att få klart vår musik så att den kan distribueras i USA. Vi är supertaggade och väldigt tacksamma för den här chansen.

---

Fakta: LIN D

  • Består av syskonen Dennis, Emmy och Ella Lindéh
  • De startade LIN D 2017 och släppte då sin första singel ”What a feeling”. Sedan dess har de släppt ytterligare 14 singlar.
  • Redan som barn släppte medlemmarna i gruppen musik. Sammanlagt har de gjort sex album (fyra med Emmy & Ella, två med Alice & Dennis)
Emmy, Ella och Dennis Lindéh utgör gruppen LIN D.

---

Fler artiklar för dig