Kultur

”Vi kommer kanske att ta upp mer kontroversiella ämnen”

Pekka Mellergård, redaktör och ansvarig utgivare för NOD, berättar om tidskriftens nystart

År 2004 startade Pekka Mellergård och Lars Johansson NOD – en kristen tidskrift för kultur och samtidsanalys – som utgick ifrån Örebro teologiska högskola. De senaste fem åren har NOD drivits av tidningen Dagen, men nu är Pekka Mellergård tillbaka vid rodret. Vi ställde fem frågor till honom.

Vad innebär det att NOD nu drivs av föreningen NOD:s vänner?

– Både en nystart och en återkoppling till ”gamla NOD”, som flera av oss var med om att starta 2004. Hittills har det inneburit väldigt mycket ny energi, många engagerade personer, stor entusiasm och mycket ideellt arbete.

– Målsättningen har ju hela tiden varit att utifrån ett reflekterat kristet perspektiv betrakta och analysera det som sker i vår samtid. Men ”nygamla” NOD kommer att vara friare, ha högre i tak, ta upp svårare och kanske mer kontroversiella ämnen. Profeten Jeremia har varit och är fortsatt en förebild för oss. Han förhöll sig trogen och samtidigt modigt ifrågasättande till den tradition som han fostrats i, och var helt orädd i förhållande till de makter som dominerade hans samtid, eftersom han var rotad i något större.

På vilket sätt kommer nystarten för NOD att märkas?

– På ganska många sätt. Fler sidor, förändrad layout och papper, och vi återinför idén med att låta varje nummer vara ett vernissage för en konstnär. Idén med ett särskilt tema för varje nummer kvarstår, men det blir också återkommande inslag, bland annat med koppling till naturvetenskap. Och i varje nummer hoppas vi kunna presentera två svenska teologer som samtalar om en tredje kristen profil eller ämne som vi vill lyfta fram. Det blir en ny hemsida, där det samtalet kan avlyssnas, tillsammans med vissa inlästa artiklar.

Tidskriften NOD.

Vad hoppas ni ge läsarna framöver?

– Vi hoppas kunna återknyta tidigare kontakter med personer utanför kyrkan, eller i kyrkans periferi, genom att på ett mer oförutsägbart men samtidigt tydligt sätt tala om kristen tro och hur den förhåller sig till det samtidsakvarium vi alla simmar i. Samtidigt vill vi stötta alla inom kyrkans väggar som känner behov av reflektion kring de stora frågor och utmaningar som möter en bekännande kristen i dag.

Varför behövs NOD?

– Jag tror att NOD kompletterar utmärkta tidskrifter som exempelvis Pilgrim genom ett större fokus på samtidsfrågor, den yttre värld vi lever i snarare än vår inre värld. Och jag tror att NOD:s tydligt kristna utgångspunkt kompletterar ett sammanhang som till exempel VALV, med deras oerhört fina sätt att lyfta fram existentiella frågor utifrån ett bredare religiöst perspektiv.

Det tycks finnas ett allt större sug efter kvalitet och fördjupning, något som blir kvar efter att man slår av strömbrytaren.

—  Pekka Mellergård


Det är svårt för många tidskrifter att överleva i dag. Varför är det så tror du? Och hur vill ni vara med och motverka tidskriftsdöden?

– Utbudet av allt som vill ta vår uppmärksamhet i anspråk är ju enormt, och det som är mest lättillgängligt såsom rörliga bilder av olika slag, tenderar att prioriteras. Det drabbar inte minst läsandet, både av böcker och tidskrifter.

– Samtidigt tycks det finnas ett allt större sug efter kvalitet och fördjupning, något som blir kvar efter att man slår av strömbrytaren. Vi vet att NOD kan bidra till detta. Att jobba med kvalitet – inklusive känslan av att hålla tidskriften i handen – och tillgänglighet via webben är viktigt. Kan man dessutom bygga en känsla av gemensamt intresse och ”community” kring ett sånt här projekt så kommer det att hjälpa till. Vi hoppas kunna jobba med detta på olika sätt, inklusive via ett återupplivande och fördjupande av mötesplatsen ”Sommarakademin”.

---

Fakta: Tidskriften NOD

  • Ges ut fyra gånger om året.
  • Drivs av den ekonomiska föreningen ”NOD:s vänner”, som är öppen för alla som tror på projektet.
  • Pekka Mellergård är redaktör och ansvarig utgivare.

---

Fler artiklar för dig