Kultur

Jim Carrey-klipp om hans tro har blivit viralt

“I slutändan tror jag att lidande leder till frälsning”, säger Hollywoodstjärnan

Ett sex år gammalt klipp där skådespelaren Jim Carrey talar om tro, Jesus och lidande har fått ny spridning på sociala medier.
– Det är det här som öppnar himlens portar för oss alla, säger Carrey bland annat i klippet.

Filmklippet som nyligen fått stor spridning på sociala medier har postats av kontot Findingyourfaith. Klippet är ett sammandrag från en längre video där Jim Carrey talar på Homeboy Industries, en yrkesutbildning för tidigare gängmedlemmar. Originalklippet publicerades 2017 och Dagen uppmärksammade händelsen redan då. Skådespelaren berättar bland annat om hur han själv upplevt att hans eget lidande fört honom närmare Gud.

– Jag har haft en del utmaningar själv under de senaste åren. Och i slutändan tror jag att lidande leder till frälsning, säger han i klippet.

– Vi måste på något sätt acceptera och inte förneka utan känna vårt lidande. Och sedan kan vi fatta ett av två beslut, fortsätter han.

@findingyourfaith

WOW! Jim Carrey shares how his personal suffering brought him closer to God. 🙏 Sometimes it’s on suffering that we relate to the forgiveness Jesus gave us through the cross, and realize our need for a Savior. (Longer video from Homeboy Industries) // #faith #faithoverfear #God #Godisgood #FYP #ChristianTikTok

♬ original sound - Michael Clouse

De två vägvalen han beskriver handlar om förbittring eller försoning.

– Antingen går vi in genom porten av bitterhet, vilket leder till hämnd, vilket leder till att vi skadar oss själva, vilket leder till att vi skadar andra.

– Eller så går vi genom förlåtelsens port som leder till nåd, precis som Kristus gjorde på korset. Han led något fruktansvärt och han var knäckt av det, men han kunde se på människorna som gjorde det här mot honom med medkänsla och med förlåtelse. Och det är det här som öppnar himlens portar för oss alla, fortsätter Jim Carrey.

De senaste veckornas spridning av videon har gjort att många funderar kring Jim Carreys andliga liv. Vilket inte är första gången för skådespelaren, som bland annat spelade huvudrollen i den existentiella komedin Bruce den allsmäktige.

En som problematiserar det Jim Carrey säger är den USA-baserade kristna youtubern Ruslan KD. Han säger i en av sina senaste videor att han noterar att klippet med Jim Carrey fått stor social spridning under den senaste veckan och att han delar mycket av det Carrey talar om i klippet. Däremot menar han att Carrey missar en viktig detalj.

– Det enda jag skulle vilja lägga till är att du är så nära, min broder Jim. Men korset hjälper oss inte bara att få perspektiv på vårt eget lidande och våra besvikelser i livet.

– De goda nyheterna är att Jesus lever det liv vi inte kunde leva och han dog den död vi skulle ha dött i vårt ställe, säger Ruslan KD.

---

Fakta: Jim Carrey

  • Född: 1962 i Kanada.
  • Yrke: Skådespelare.
  • Känd genom filmer som: Liar Liar, The Truman Show, Man on the Moon, Bruce den allsmäktige och Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

---

Fler artiklar för dig