För ett år sedan fick Josef Ahnstedt en idé. Han såg framför sig hur det i hans församling skulle anordnas kvällar av tillbedjan, där alla generationer skulle känna sig hemma. Nu är det snart dags att bjuda in till ännu en ”O store Gud”-kväll i Nye Missionshus utanför Vetlanda.
Att säga att det var Josef Ahnstedt som tog initiativet till att börja med lovsångskvällar för alla generationer, visar sig inte vara helt sant.
– Det var Gud som kom på idén, säger han när vi hörs.
Han står i ett stall i Nässjö där flickvännen Olivia i dag hjälper en kompis att sköta om en häst.
– Men det var jag som fick höra idén först kan man väl säga, fortsätter Josef Ahnstedt.
För ett drygt år sedan deltog han i ungdomskvällen “Rise” i Landsbro. Mitt under den starka lovsångsstunden fick Josef Ahnstedt en tanke: ”Varför kan vi inte få lovsjunga så här tillsammans, både gamla och unga?”. Plötsligt började bandet spela en lovsång som han känner igen som en psalm; det är den klassiska psalmen O store Gud som framförs i en ny, modernare tappning. Josef hajade till: Vad skulle hända om man skulle göra något liknande med fler psalmer? Kanske kan det då passa både yngre och äldre?
– Jag tänkte att det vore roligt om man kunde skapa en gudstjänst med både nya och gamla sånger, som vävs ihop till något ännu bättre, så att alla kan tycka att lovsången är bra. Varför ska man välja mellan gammalt eller nytt när man borde ha både och?
Det är ju ganska självklart att man gillar olika, beroende på vilken musik man är van vid, men då kan man ju välja det bästa av båda världarna.
Med tanke på den senaste tidens debatt om huruvida modern lovsång eller äldre musik är det som bör prägla frikyrkornas gudstjänster, kom Josef Ahnstedts initiativ verkligen lägligt. Han nämner P4 Jönköpings radioinslag nyligen, där man i två program redogjorde för den pågående debatten. Programmet lyfte bland annat fram exempel på församlingar där det gått så långt att gudstjänsten firas på olika tider under söndagen, för att alla i församlingen ska finna sångvalet tillfredsställande. Det är onödigt anser Josef Ahnstedt.
Jag kan ju uppskatta äldre musik också, bara jag går in för det lite.
— Josef Ahnstedt
– Det är ju ganska självklart att man gillar olika, beroende på vilken musik man är van vid, men då kan man ju välja det bästa av båda världarna. Jag kan ju uppskatta äldre musik också, bara jag går in för det lite, säger han.
– Och det handlar ju om att komma nära Gud, inte om vilken musik vi sjunger.
Hittills har det hållits fyra kvällar med namnet “O, store Gud - en kväll i tillbedjan, alla generationer tillsammans” i Nye Missionshus, och i april väntar ännu en. Tanken, förutom att ha blandad musik, är också att det ska vara en kväll av ren tillbedjan, utan inslag av predikan eller undervisning. Lovsångsbandet som spelar har placerats bakom församlingen, för att fokus ska vara riktat mot korset och inte mot de medverkande.
[ Han fyller kyrkan med Elvis hjälp ]
Det har också funnits bönestationer, där det getts möjlighet att exempelvis lägga en sten vid korset, tända ljus, skriva lappar eller knyta färgade snören runt ett tjockt rep, för att symbolisera olika områden i livet som man vill lyfta fram i bön.
En ytterligare positiv sak med satsningen är att ungdomar fått tränas i att vara förebedjare tillsammans med någon av de äldre församlingsmedlemmarna.
– Vi ville att dessa kvällar skulle vara en stund där man bara kan få vara med Gud liksom. Man får komma och gå som man vill under de två timmar som det pågår, förklarar Josef Ahnstedt.
Tillsammans med sin mamma Lenette Ahnstedt och församlingens lovsångsansvarige Christian Lindstedt, har han tagit fram det nya konceptet. Och av responsen att döma verkar många uppskatta det.
– Jag blev förvånad att min församling var så positiva till det – annars kan det vara lite svårt med förändringar. Jag har också upplevt, särskilt efter den senaste ”O store Gud”-kvällen, att något nytt hände i församlingen. Det är fantastiskt att se.
Vad vill du skicka med om det finns fler församlingar som funderar på att börja med något liknande?
– Det viktigaste är att det ska vara en kväll där man får vara med Gud - att fokus inte främst ligger på musiken. Sedan kan man lägga upp det som man vill, men vi har valt att inte ha så mycket avbrott utan att musiken får flöda, så man kan göra det man gör utan att bli avbruten.
[ Makarna Ahnstedts husdröm blev en berättelse om Guds storhet ]
---
Fakta: Josef Ahnstedt
- Ålder: 16 år.
- Familj: Föräldrarna Lenette och Sigge Ahnstedt, syskonen David och Sara samt flickvännen Olivia Cederberg.
- Bor: Smålands Farstorp utanför Vetlanda.
- ”O, store Gud - en kväll i tillbedjan, alla generationer tillsammans” hålls i Nye-Farstorp Missionsförsamling. Nästa är planerad till den 1 april.
---