Kultur

Succé igen för kyrkans mellobön inför festivalfinalen

Kommunikatören bakom hyllade initiativet: Jag tycker att det passar bra att visa att kyrkan finns där människor finns

För tredje året i rad har Strängnäs stift i Svenska kyrkan skrivit en bön utifrån låttitlarna i Melodifestivalfinalen.
– Jag är ingen teolog, men jag är glad om det är en bön som alla kan ta till sig och göra till sin, säger kommunikatören Pia Andersson som formulerat bönen.

Bönerna som bygger på finalbidragen i Melodifestivalen har ofta blivit virala och i år är inget undantag. Kommunikatören Pia Andersson är mest glad om bönerna blir använda.

– Jag brukar lägga upp dem i våra forum för kommunikatörer i Svenska kyrkan så de är fria för den som vill att använda.

Pia Andersson.

Hur kom du på idén?

– Som kommunikatör jobbar jag ju mycket med texter av olika slag och jag tänkte för några år sedan att det borde väl gå att göra något kyrkligt utifrån Mello. Jag gillar själv Melodifestivalen och när jag kom på det här konceptet med att formulera en bön, så gick det ganska snabbt.

Pia Andersson medger samtidigt att årets bön faktiskt varit lite svårare än tidigare att skriva.

– Det var så många engelska titlar i år, så det blev lite klurigt. Men jag tycker ändå att det blev ganska bra till slut.

Nu har du gjort det här några år, finns det någon teologisk röd tråd i bönerna?

– Jag är ingen teolog, men jag är glad om det är en bön som alla kan ta till sig och göra till sin. Det är viktigare för mig än om någon teolog tycker att den är perfekt.

– Men jag försöker att formulera en längtan efter Gud och efter en trygg tro på ett sätt som jag hoppas att människor kan ta till sig. Många sånger handlar ju om kärlek på olika sätt och de orden för kärlek kan man ju också använda för att beskriva sin kärlek till Gud, säger Pia Andersson som även avslöjar att hennes egen favorit i årets Mello var låten Now I know med gruppen Tennessee Tears, som slogs ut i semifinalen.

Varför ska kyrkan skriva böner utifrån Melodifestivalen?

– Melodifestivalen är folklig och jag tycker att det passar bra att visa att kyrkan finns där människor finns. Att man har lite självdistans och kan förmedla något även här, säger Pia Andersson.

---

Mellobönen 2023:

”Gud, i tvivlets stund undrar jag Where did you go?

Ibland är jag för mycket i min Rythm of my show när det jag behöver är Mer av dig.

Egentligen vet jag att du Never give up, du är med både i Air och när jag känner mig Six feet under.

Med din hjälp ska jag One day vara On my way, kunna förstå Where you are (Sávežan) och förstå att jag alltid är en av dina Royals. Du är närmare än en Tattoo. Du säger: Släpp alla sorger.

Jag tror på dig. Amen”

---

Fler artiklar för dig