Kultur

Förbön och lovsång i biografer i USA efter filmen “Jesus Revolution”

Och i marknadsföringen av filmen talas det om att det är “Guds tajming” att filmen kommer just nu efter händelserna i Asbury

Förra veckan hade filmen ”Jesus Revolution” amerikansk biopremiär och på flera håll i landet har förbönsstunder utbrutit i biosalongerna efter filmvisningarna.
– Jag hoppas att filmen ska få komma med förnyelse, säger Hollywoodstjärnan Kelsey Grammer, som spelar en av huvudrollerna.

För några år sedan kom den amerikanska filmen I Can Only Imagine, som berättar historien bakom den mest spelade kristna låten någonsin. Nu är skaparna av I Can Only Imagine aktuella med filmen Jesus Revolution.

Filmen baseras på en bok skriven av pastorn Greg Laurie och Ellen Vaughn och bygger på en sann historia som Greg Laurie själv fick bevittna. Berättelsen om hur mötet mellan hippiepredikanten Lonnie Frisbee och församlingspastorn Chuck Smith under 1970-talet banade väg för en ungdomsväckelse. Drygt 20 000 unga människor lät döpa sig under bara ett par års tid och samarbetet mellan de två minst sagt olika kristna ledarna har beskrivits som den tändande gnistan för både Jesusrörelsen, församlingen Calvary Chapel och för det som senare skulle bli Vineyard.

Jesus Revolution

Många hoppas nu att själva filmen Jesus Revolution också ska få spela en roll i ett nytt andligt skeende i USA. I medier och även i filmens egen marknadsföring lyfts den till synes ”gudomliga tajmingen” fram. Många ser det som ett gudomligt tecken att en film om ungdomväckelse går upp på amerikansk bio samtidigt som händelserna på Asbury-universitetet ägt rum. På flera håll i sociala medier visas även hur bönemöten med förbön och lovsång utbrutit efter visningar av Jesus Revolution.

– Jag vet att människor har blivit frälsta på nästan varenda visning och jag känner att den här filmen gör mig förväntansfull inför vad Gud gör just nu i vårt land, säger en biobesökare i Miami på Tiktok samtidigt som hon filmar hur människor lovsjunger efter en av filmvisningarna.

Lovsång, Miami, "Jesus Revolution".

Även filmteamet har höga förväntningar kring vad Jesus Revolution ska få betyda. Man uppmanar kristna att fylla salongerna och ta med sig sina vänner, för vad man menar vara en historisk möjlighet. I ett filmklipp berättar skådespelaren Jonathan Roumie om en stark andlig atmosfär under filminspelningen. Roumie, som tidigare spelat Jesus i serien The Chosen och i Jesus Revolution gör rollen som Lonnie Frisbee beskriver att statister till och med valde att döpas på riktigt medan de filmade dopscenerna till filmen. Han berättar att en kvinnlig statist som skulle döpas i filmen plötsligt viskade att hon ville döpas på riktigt.

Jesus Revolution

– Jag frågade henne om hon erkänner Jesus som sin herre och frälsare och hon svarade ”Ja, absolut”. Och så frågade jag henne om hon omvänder sig från hennes synder och hon svarade ”varenda en av dem”.

– Och sedan sa jag ”Jag döper dig i Faderns, Sonens och den helige Andens namn och jag sänkte ner henne i vattnet och när hon kom upp rann tårarna från hennes ansikte och hon bara studsade ut med sådan glädje. Och man kan faktiskt se hennes ansikte i det ögonblicket i filmen, berättar han.

Jesus Revolution.

Även Hollywood-veteranen Kelsey Grammer, känd från serien Frasier, som spelar pastorn Chuck Smith har stora förhoppningar för vad filmen kan få för betydelse för tittarna.

– Jag hoppas att filmen ska få komma med förnyelse. Att folk känner sig berörda och upplyfta på samma gång och kanske också inspirerade att återupptäcka sin egen tro, säger skådespelaren i en intervju med filmbolaget inför filmpremiären.

---

Fakta: ”Jesus Revolution”

  • ”Jesus Revolution” är en amerikansk dramafilm om ungdomsväckelsen i södra Kalifornien under 1970-talet.
  • Regi: Jon Erwin och Brent McCorkle.
  • Manus: Jon Erwin och Jon Gunn bygger på en bok av Greg Laurie och Ellen Vaughn.
  • I rollerna Joel Courtney, Jonathan Roumie, Kimberly Williams-Paisley, Anna Grace Barlow, Kelsey Grammer med flera.

---

Fler artiklar för dig