Kultur

“Äntligen kommer hennes nya singel”

Dagens kulturpanel sammanfattar februari och blickar framåt mot våren

Daniel Wistrand

Hört: Simon Holst podcast ”Framåtlutad”

Skövdepastorn Simon Holst har de senaste åren gjort intervjupodden Framåtlutad, där han samtalar med kristna ledare och andra personligheter inom svensk kristenhet om kyrka, tro, ledarskap och innovation. Samtalet är piggt och Holst visar prov på god intervjuteknik. Dessutom inleder han alltid med kort undervisning, samt ett rappt och roligt frågebatteri till gästen inspirerat av Fördomspodden. Jag kan varmt rekommendera senaste avsnittet med Andreas Frankner, men även tidigare episoder med exempelvis Elisabeth Sandlund, Eric Liljero och Magnus Persson.

Sett: ”Paradrätten” live på Rival i Stockholm

Komikern Sofia Dalén gör tillsammans med Kalle Möller Youtube-succén ”Paradrätten”, där kända svenskar får gästa och laga sin paradrätt under samtal om stort och smått, inte sällan med en koppling till tro och existentiella frågor. Nu har konceptet blivit show på Rival i Stockholm och under den gångna helgen var jag på plats och imponerades av både den dynamiska duon Dalen och Möller, men även av gästen för kvällen, författaren och radioprofilen Hanna Hellquist. En bra start på liveåret 2023.

Hört: Helena Alin ”Blankt blad”

Helena Alin släppte förra året tillsammans med maken Petter det otroliga albumet ”Saliga visshet” med uppdaterade och moderna tolkningar av några av våra mest älskade psalmer. Nu släpper hon egna singeln ”Blankt blad”, en stark och personlig låt som andas nystart och påfyllning. En perfekt sång att gå in i fastetiden med!

I mars ser jag framemot: Mer ny musik från Oliver Krieg

Tidigare Ted Gärdestad-stipendiaten och musikledaren i Betlehemskyrkan i Stockholm var länge en välbevarad pophemlighet även för mig. Men jag har blivit helt hooked på singeln ”Nära”. Det är svängig, välproducerad indiepop med existentiell botten. Hoppas innerligt på fler singlar. Om det de facto kommer något nytt i just mars har jag ingen aning om. Om inte får jag hålla till godo med Kriegs finfina ep ”Paradis och dystopi” från 2020.

Malina Abrahamsson

Sett: Dokumentären ”Missionen” på SVT Play

Dokumentären ”Missionen” är något så ovanligt som en balanserad skildring av religiösa människor. Vi får följa fyra unga mormoner som skickas ut från Utah i USA till Finland för att sprida sin lära. De lämnar sina familjer, blir ihopparad med ”en kamrat” som de inte får lämna utom synhåll, kämpar med att lära sig finska och pulsar sedan runt i snön i Rovaniemi på jakt efter någon att dela sitt budskap med. Dokumentären är välgjord, mångfacetterad och respektfull, men blottlägger också bristerna både i mormonernas lära och i deras sätt att missionera.

Hört: Podcasten ”Sökarna”

Föreningen Valv har blivit med podd och ger från och med nu ut ”Sökarna” där den begåvade radiojournalisten Eric Schüldt samtalar med olika kända – och mindre kända – personer om andligt sökande. I första avsnittet medverkar författaren och Augustprisvinnaren Johannes Anyuru. Även om han är muslim och jag är kristen, känner jag igen mig när han talar om sin längtan efter Gud, efter fördjupning och efter någonting annat än vad den här världen kan ge. Hela samtalet är uppriktigt, vackert och fritt från tröttsamma manér som annars tenderar att dyka upp i poddar. Dessutom är programmet musiklagt på ett fantastiskt sätt. Jag blir djupt berörd!

Läst: ”Ulrike och kriget” av Vibeke Olsson, (Bonnier Carlsen)

Inför en intervju med författaren Vibeke Olsson, som nu är aktuell med sista delen i Bricken-serien, passade jag på att läsa hennes debutbok ”Ulrike och kriget”. Att hon skrev denna ungdomsroman när hon bara var 17 år är svårt att ta in. Berättelsen om den tyska nazistflickan Ulrike, första gången utgiven 1973, är både trovärdig och inlevelsefull och ger läsaren en känsla för krigets brutalitet. Vibeke Olsson skriver om stupade släktingar, bombanfall, och ransonering, men också om en mammas missfall och om den första mensen. En perfekt bok att läsa med elever på högstadiet.

I mars ser jag fram emot: Albumet ”Djupare” av Josefina Gniste

Josefine Gniste – en av Sveriges största lovsångsprofiler – har de senaste åren släppt enskilda singlar. Nu kommer albumet ”Djupare”, som jag ser mycket fram emot. Singeln ”Torka dina tårar” som släpptes i februari är av mer förkunnande karaktär än Gnistes tidigare lovsånger, vilket lovar gott inför skivan.

Urban Thoms

Sett: Säsongspremiären av ”American Idol”

Ny säsong av ett av mina favoritprogram och det är slående hur många otroliga talanger det finns på andra sidan Atlanten. Årets runda tar avstamp från Las Vegas där audition på audition ger tittarna gåshud. Ett oförglömligt framträdande står 20-åriga restaurangarbetaren Megan Danielle för. Medan hon sjunger superhiten You say kommer Lauren Daigle, som för övrigt själv tävlat i American Idol (2012), in genom bakdörren och stämmer in i refrängen. Megans min är obetalbar och juryn är nästan lika chockad. Allt finns på Youtube.

Hört: ”De sista sju orden” – Robert Eriksson & Omorfia ft. Betlehemskyrkan Göteborg (David Media)

Teologen och författaren Åsa Molin, pastorn och musikern Robert Eriksson samt musikern Per Boqvist har arbetat fram en gudstjänst utifrån Jesu sista sju ord på korset. Musiken är nyskriven av Per och sångerna insjungna av Robert tillsammans med stråkkvartetten Omorfia. Det är meditativa tongångar. Märgfyllda ord. Dramatik, men också ett starkt hopp. Kärnan i den kristna berättelsen fångad i sju sånger som den 3 mars släpps på digitala plattformar. Talande som anthem för fastetiden. Gudstjänsten kommer också att direktsändas i P1 på långfredagen

Läst: ”Alla dessa dagar som kom och gick” av Joachim Berner och Johan Norberg (Mondial)

Denna bok handlar om livet i den tredje åldern, det vill säga åren mellan 55 och 70. En ålder när barnen blivit vuxna och arbetslivet går mot sitt slut. Livet övergår sakta men säkert i en ny fas och på den resan är författaren och journalisten Joachim Berner och musikern Johan Norberg två utmärkta guider. Utifrån sina gemensamma promenadsamtal vänder de ut och in på problem och möjligheter och utmanar mig som läsare att reflektera över min egen situation.

I mars ser jag fram emot: Ny musik med Lauren Daigle

Ända sedan Lauren Daigles album Look Up Child 2018 slog ner som en bomb i musikvärlden har jag längtat efter ännu mer musik från denna gudabenådade sångerska. Den 8 mars släpper hon nya singeln Thank God I Do. Äntligen!


Fler artiklar för dig