Kultur

Konservativ präst kan bli Sveriges nya realitystjärna

Stridbare prästen och sexbarnspappans liv kan bli tv-underhållning i samma anda som Wahlgrens värld

Kyrkoherden Karl-Henrik Wallerstein kan komma att få ett eget tv-program. Ett pilotprogram är inspelat och just nu uppvaktar produktionsbolaget tv-chefer i hopp om att göra sexbarnsfamiljen Wallersteins lantliv till en tittarsuccé.

Kyrkoherde Karl-Henrik Wallerstein från Göteryds pastorat utanför Älmhult är en personlighet som når genom bruset. Han skriver debattartiklar, arrangerar fotbollscuper och har inga problem med att kritisera sin arbetsgivare Svenska kyrkan.

År 2018 fick han stor uppmärksamhet när han på eget bevåg tog med en av församlingens dopfuntar till SVT:s Antikrundan för att få den värderad.

– Det var så det började, det här med tv. Jag och en kompis åkte dit med dopfunten och efteråt fick vi väldigt mycket positiv respons för vår medverkan.

Både tv-publiken och produktionen bakom Antikrundan fascinerades av den egensinnige kyrkoherden. Karl-Henrik Wallerstein själv tog uppståndelsen med ro, men medger att erfarenheten gav mersmak.

I höstas fick han plötsligt en oväntad förfrågan. Ett nystartat produktionsbolag undrade om kyrkoherden och hans familj ville utgöra huvudkaraktärerna i en ny satsning inom reality-tv. De ville följa prästen och sexbarnsfamljens vardag och göra ett program i samma anda som succén Wahlgrens värld.

– De tyckte att jag var en rolig figur och de skickade hit två jätteduktiga reportrar som filmade mig och familjen i två dagar. De följde med mig i mina arbetsuppgifter i kyrkan och i våra projekt här hemma på gården.

Varför tror du att tv-bolaget fastnade för just dig och din familj?

– Vi är ju en stor familj här ute på landet, Vi har 25 får och många projekt i gång, så det är liv i luckan. Sedan kanske jag uppfattas som konservativ eftersom jag varit lite profilerad i exempelvis abortfrågan och inte heller viger samkönade par. Jag gillar inte uppdelningen mellan konservativa och liberala präster, men jag inser att det kanske kan vara brännande att skildra en präst med den inriktningen i tv.

Är du orolig för hur din mer konservativa syn på Bibeln och kristen tro kan komma att vinklas i ett tv-program?

– Ja, jag är faktiskt ganska orolig för det. Men det som gör mig väldigt trygg är att produktionsbolaget vill få en dialog och visa att det finns olika åsikter i Svenska kyrkan. Vi behöver komma bort från den här cancelkulturen som funnits i kyrkan så länge. Jag vill vara trogen Guds ord i ödmjukhet, det är därför jag gjort de ställningstaganden jag gjort. Men jag älskar människor som tänker och tycker annorlunda än jag. Det är ju det som gör livet.

Karl-Henrik Wallerstein berättar att han talat med Växjöbiskopen Fredrik Modéus om tv-projektet och fått positivt bifall.

– Biskopen var försiktigt positiv. Han sa att om det tjänar kyrkan att visa vad en vanlig präst gör så är det till glädje. Präster har ju ofta porträtterats så negativt, jag vill visa att Svenska kyrkan gör otroligt mycket bra och att det finns ett fantastiskt liv i de här mindre bygderna.

Det är ännu oklart om realityserien om prästfamiljen i Göteryd kommer att bli verklighet. Karl-Henrik Wallerstein tror att han kan få besked senare under våren. Om projektet blir av är hans dröm att få förmedla något av sin kristna tro till tv-tittarna.

– Jag vill förmedla Jesus, det är hela tiden mitt mål. Jag vill spegla skönheten och glädjen i den kristna tron, visa att det kan ge hopp, tro och kärlek att vara med i kyrkan. Gud använder oansenliga människor och jag tror att han kan använda mig, säger Karl-Henrik Wallerstein.

---

Karl-Henrik Wallerstein

Yrke: Kyrkoherde i Göteryds församling i Älmhults kommun.

Ålder: 45 år.

Familj: Hustrun Jenny och sex barn.

---

Fler artiklar för dig