Kultur

Kan AI skriva lovsång? - lovsångspastor chockad över resultatet

Eric Liljero, pastor och låtskrivare i Hillsong: Det där hade kunnat vara jag, hundra procent!

Dagen lät AI-roboten ChatGPT skriva en lovsång i samma anda som Hillsongpastorn och låtskrivaren Eric Liljero samt en psalm i samma anda som psalmförfattaren Lina Sandell. Resultatet ledde till både igenkänning och skepsis.

I slutet av förra året släppte Open AI sin omtalade chattrobot, ChatGPT. Lanseringen fick enormt genomslag och har både lett till debatt och till en mängd olika experiment kring vilka texter chattroboten klarar av att skriva.

Klarar den exempelvis av att skriva en psalm eller en lovsång?

Dagen gav ChatGPT i uppdrag att skriva två kristna sångtexter; En lovsång i samma anda som den svenske Hillsongpastorn och lovsångsförfattaren Eric Liljero samt en psalm i samma anda som psalmförfattaren Lina Sandell.

---

Så blev ChatGPT:s lovsång i Eric Liljeros anda:

Vers 1:

In Your presence, Lord, I find peace

My heart is filled with joy and release

You light up the darkness in my soul

With Your love, I am made whole

Refräng:

Hallelujah, to the King above

You are worthy of all of my love

With lifted hands, I sing Your praise

Hallelujah, all of my days

Vers 2:

You hold the world in Your hands

With grace and power, You command

All of creation bows to You

The Lord of Lords, forever true

Refräng:

Hallelujah, to the King above

You are worthy of all of my love

With lifted hands, I sing Your praise

Hallelujah, all of my days

---

När Hillsongs Eric Liljero får läsa resultatet, skrattar han.

– Det där hade kunnat vara jag, hundra procent! utbrister han.

Lovsångspastor

– Det som är lite skrämmande är att jag ofta skriver om livets mörka dalar, om distansen mellan den man är och den man vill vara och det verkar AI-roboten ha fångat upp. Kolla här, den skriver ju ”Light up the darkness in my soul / With Your love, I am made whole”.

Eric Liljero beskriver att han i sina sånger gärna pekar på att människans respons till Guds kärlek och upprättelse är att lyfta sina händer och sin röst i lovsång till Gud. Också detta återkommer i AI-tolkningen av en Liljero-lovsång.

– Det finns ju precis här i refrängen. ”With lifted hands, I sing Your praise, Hallelujah, all of my days”. Jag hade nog kallat den för ”All of my days”, det är precis vad lovsång är för mig. Jag tror att det finns ett rum i vår själ som bara kan fyllas med lovsång. Lovsång handlar inte om en genre på Spotify, det gäller hela vårt liv. Vet du vad, jag borde nog skriva en sång på temat ”All of My days”!

Vi går vidare till vårt andra uppdrag till chattroboten, att skriva en psalm i samma anda som psalmförfattaren Lina Sandell, som levde 1832-1903. Charlotte Frycklund är psalmförfattare, men också webbpräst som gärna använder ChatGPT och nyligen skrev en krönika i Dagen om varför AI-robotarna inte kan skriva bra predikningar.

Hon är dock inte imponerad av den Lina Sandell-inspirerade psalm chattroboten lyckades producera i vårt experiment:

---

Fakta: Så blev ChatGPT:s psalm i Lina Sandells anda:

Vers 1

Herre, du som är min bärgning,

i dig söker jag min frid,

du ger mig kraft när jag är trött,

och lindrar all min sorg.

Vers 2

Jag vandrar genom livets vägar,

och ibland är de svåra,

men när jag tittar upp till himlen,

ser jag din barmhärtiga hand.

Vers 3

Du är min ro, min tröst och min styrka,

du ger mig hopp och frid,

jag vet att du är alltid nära,

och att du aldrig lämnar mig.

Vers 4

Herre, jag ber dig hjälp mig,

ge mig mod och vishet,

så jag kan gå framåt med tillit,

och aldrig tappa tron på dig.

Vers 5

Du är min Herre, min frälsare,

jag är evigt tacksam för din kärlek,

jag vill leva i din närhet,

och aldrig lämna dig för någon annan.

Vers 6

Så i dag, Herre, låt mig sjunga,

din lovsång i världen höra,

för du är min bästa vän,

och jag älskar dig mer än allt annat.

---

– Var det någonting Lina Sandell hade bra koll på som psalmförfattare så var det på rim och rytmik. Det måste finnas för att församlingen ska kunna sjunga och det har inte alls AI:n lyckats med här, konstaterar hon.

Porträtt Charlotte Frycklund

Charlotte Frycklund tror att en anledning till psalmhaveriet jämfört med det lyckade Hillsong-exemplet är det svenska språket och den data Chattroboten haft att jobba med.

– Det som slår mig är att vi borde lägga ut fler svenska psalmer på nätet så att AI:n har mer att ta av. Jag anar också en del engelska sätt att formulera sig som smugit sig in i psalmtexten. Lina Sandell skulle aldrig skrivit att hon “vandrar genom livets vägar” utan att hon “vandrar livets vägar”.

Lina Sandell.

Charlotte Frycklund funderar vidare om ChatGPT kan ha misstagit det svenska ordet psalm för det engelska, som refererar till Psaltarens psalmer i Bibeln.

– Jag tycker att jag anar vissa paralleller till hur lovprisningen ser ut i Psaltaren. Men det jag framför allt tar med mig är att den här psalmen känns tunn. Det är inte dålig teologi, men den har liksom inget som fyller mig med teologisk insikt.

– Det finns fina passager. Jag gillar exempelvis raden ”Ge mig mod och vishet så att jag kan gå framåt i frihet”. Det gör jag gärna till min bön. Och kanske är det så vi kan använda en sådan här AI-psalm, som ett sätt att komma i gång i en skrivprocess. Att se om tekniken får fram något som vi sedan själva kan gräva vidare i.

Där får Charlotte Frycklund medhåll av Eric Liljero.

– Födsloångesten är ofta det allra jobbigaste med att skriva sånger och kan det här hjälpa så är jag inte främmande för att använda AI, säger han.

Ser ni några risker man som kristen bör vara uppmärksam på med att den här tekniken nu finns?

– Jag förstår att det finns jättemycket tankar kring att det här skulle vara början till världens undergång. Men jag hörde någon som sa att det finns två olika typer av människor – de som säger ”Å, nej, AI kommer att ta mitt jobb”, och de som säger ”Yes, AI kommer att ta mitt jobb”. Bibeln säger att allt som är skapat ärar Gud och jag vill vara positiv och tänka att om vi använder den här tekniken rätt så kan den hjälpa oss, säger Eric Liljero.

Charlotte Frycklund är inne på en liknande linje.

– Jag tycker att det är fruktansvärt kul att leka med en AI och som tekniken ser ut nu tycker jag inte att det är något att vara rädd för. Det finns hos vissa en rädsla för att AI skulle få ett eget medvetande, men som kristen tror jag inte att en själ kan växa fram ur ingenting på det sättet, säger hon.

---

Fakta: ChatGPT

ChatGPT är en chattrobot utvecklad av Open AI, som lanserades den 30 november 2022.

Chattroboten har blivit både hyllad för hur ”mänskligt” den kan skriva, men lanseringen har också skapat etiska diskussioner kring vad tekniken kan leda till.

---

Fler artiklar för dig