Kultur

Ingemar Olsson i amerikanskt samtal om Jesusrörelsen

“Kan man få dagens ungdomar att upptäcka Jesus och skippa att bli höga på knark vore det ju toppen”, säger Ingemar Olsson.

Föreställ dig ett samtal mellan några av Jesusrörelsens pionjärer från sent 1960-tal som diskuterar hur världen påverkats av deras budskap. Natten till söndag sänds ett sådant via webben. Musikern och låtskrivaren Ingemar Olsson är enda utomamerikanska röst i sällskapet.

Bakom initiativet finner vi John Fischer, en av de allra första som spelade in rock med kristna företecken och en av centralfigurerna när Jesusrörelsen växte fram i USA i slutet av 1960- och början av 1970-talet. Det var också då Ingemar Olsson först kom i kontakt med honom.

– Jag träffade honom i Calvary Chapel när jag var i USA 1970. Vi fick väldigt bra kontakt. Jag var med på en gudstjänst eller om det var en konsert och efteråt snackade vi. Jag kände att vi tänkte väldigt lika och gillade samma låtar. Senare kom han till Sverige och var med på ett gäng av mina konserter. Jag har översatt hans All Day Song som i min version heter Var dags sång. Texten börjar ”Varje liten morgon …”, berättar Ingemar Olsson.

Ingemar och John har hållit kontakt genom åren och till det aktuella panelsamtalet har John inviterat en rad mer eller mindre kända musikervänner. Förutom Ingemar Olsson medverkar Barry McGuire, mest känd för sin hit Eve of Destruction, folkrocksångerskan Nancy Honeytree, folkmusikern Noel Paul Stookey från trion Peter, Paul & Mary, Glenn Kaiser från Rez Band. Randy Stonehill vars skivdebut 1971 sponsrades av Pat Boone, och Paul Clark som räknas som en av huvudpersonerna när Jesusrörelsen började växa och även en av dem som var med och formade den kristna musikindustrin från första början.

Rubriken för samtalet är “Creating a New Song of Deliverance and Hope” och Ingemar Olsson förklarar att den – utöver att samtala om Jesusrörelsens påverkan – står för John Fischers ambition att försöka få sina gamla vänner att skriva en ny sång tillsammans. Men den idén har inte Ingemar mycket tro på. Däremot uppskattar han möjligheten att återknyta kontakten med gamla musikvänner från USA-tiden.

– Det är väldigt goa’ människor, konstaterar han.

Samtalet är redan inspelat och kommer att sändas klockan 01.00 natten till söndag den 12 februari via hemsidan Creatinganewsong.com. Det blev drygt en timmes samlad visdom från några av Jesusrörelsens pionjärer, även om det blev mer berättelser från var och en än ett regelrätt samtal.

– Jag noterade ett gäng veteraner. Det var väldigt mycket skägg och kala hjässor. Förutom Nancy då. Men glöden var påtaglig, konstaterar Ingemar Olsson.

Hur skulle en ny Jesusrörelse för vår tid kunna se ut?

– Vi pratade om att nå ”the millennials” som ju är i den åldern nu som vi var i då. Jag ville ju göra något radikalt med livet när jag var i 18-20-årsåldern och det vill ju dagens ungdomar också. Själv hamnade jag i missionsorganisationen OM som då stod för Operation Mobilisering och som gick ut på att man skulle distribuera litteratur för att folk skulle bli omvända. Senare har rörelsen utvecklats och blivit Operation Mercy som gör sociala insatser och hjälper folk konkret.

– Glenn Kaiser var med och startade en social verksamhet i Chicago och i vårt samtal landade han i Matteusevangeliet 25 där Jesus säger: ”Jag var hungrig och ni gav mig att äta …”. Det är sådant som gör att folk får syn på Jesus, man blir hög på Jesus i stället för på knark som det pratades om när hippies blev frälsta på Jesusrörelsens tid. Droger är ju väldigt aktuellt i Sverige nu med ungdomar som knarkar. Det är ju en parallell med 1970-talet. Kan man få till det så att de upptäcker Jesus men skippar att bli höga så vore det ju toppen, säger Ingemar Olsson.

---

Fakta: ”Creating a New Song of Deliverance and Hope”

  • Ett initiativ av musikern John Fischer, en av pionjärerna i Jesusrörelsen från 1960-talet.
  • Fischer har samlat sju vänner från förr till ett samtal om hur Jesusrörelsen påverkat utvecklingen i och utanför kristenheten.
  • Samtalet sänds via webbsidan Creatinganewsong.com klockan 01.00 söndag den 12 februari.

---

Fler artiklar för dig