I helgen möttes gosskörer från domkyrkorna i Stockholm, Lund, Västerås och Uppsala, för den första upplagan av ”Gosskör under valven – unga röster i svenska katedraler”. Tanken är att anordna evenemanget varje år, i olika svenskkyrkliga domkyrkor.
UPPSALA. I dag kan gosskören uppfattas som en udda fågel i körsammanhang. Men en gång i tiden var det bara pojkar och män som fick sjunga i kyrkorna – något som höll i sig ända fram till 1800-talet, när kvinnorna tilläts delta aktivt i gudstjänsterna. Det förklarar Margareta Raab, organist och körledare i Uppsala domkyrka.
– Det var först då som gosskörernas självklara ställning försvagades. Det gör gosskör till en konstform i sig, en körgenre som är värd att bevara rent konstnärligt, anser Raab.
Men gosskörerna är också ett sätt att få pojkar att sjunga över huvud taget.
– Det är inte den enklaste sak, utan blir svårare och svårare för varje år, vilket säkert har med ungdomskulturen att göra.
Enligt Margareta Raab finns det en frustration hos många av landets kyrkomusiker, över att inte ha tenorer och basar i sina körer längre.
– Så vi får inte skjuta problemet framför oss, utan det gäller att få killarna att börja sjunga. De blandade barnkörerna kommer garanterat efter en tid att bestå av många flickor och ett mycket litet antal pojkar. Och när gruppdynamiken och arbetssättet blir helt på flickornas villkor, är det kanske inte så konstigt att pojkarna sätter sig längst bak och blir stökiga, och till slut tycker alla att det är ganska skönt när de slutar.
– Då blir det bättre och mer rättvist att samla pojkarna, även om de inte är så många, och låta dem sjunga separat.
Då är det kanske inte så konstigt att pojkarna sätter sig längst bak och blir stökiga, och till slut tycker alla att det är ganska skönt när de slutar.
— Margareta Raab
Margareta Raab leder både domkyrkans flickkör och dess gosskör. Det är två parallella körer som är uppbyggda på samma sätt, med samma struktur, så hon har haft god möjlighet att jämföra dessa. Det hon ser är att det ofta anses betydligt mer naturligt att flickor sjunger i kör än att pojkar och tonårskillar gör det.
– Det krävs ett starkt driv och faktiskt också mod att som kille sjunga i kör. Troligen är du den enda i din klass som gör det, och när du börjar i kören känner du ingen. Då blir de här samlingarna, som nu i Uppsala, så otroligt viktiga. Att få vara i ett stort sammanhang där det är helt normalt att sjunga som kille, säger Margareta Raab.
– Sen är det speciellt att sjunga i en domkyrka, man sjunger vid andra tillfällen och har en annan typ av repertoar. Därför upplevde vi körledare att det fanns ett behov av att se till så att våra körer träffades och sjöng repertoaren gemensamt. Det är också roligt att använda domkyrkorna till att lyfta gosskörssången och ge den uppmärksamhet.
Den dystra trenden till trots vågar Margareta Raab ändå tala om en försiktig uppgång för gosskörerna. Enligt henne finns det fler än någonsin, om än många små.
– Just nu kan man nog tala om en renässans. Det märks ganska tydligt i Svenska kyrkans gosskörsförening att det har bildats nya små grupper över hela landet. Vi försöker stötta dem som vill bilda en ny kör och dem som redan finns.
Margareta Raab går så långt som att säga att det faktiskt kan handla om liv eller död att få fler pojkar att sjunga i kör.
– Jag brukar säga att gosskorister inte startar några krig, och att vi ska vara glada om det är de som tar över som makthavare när vi andra blir gamla. För de här killarna blir så otroligt tränade i att samarbeta och i att visa hänsyn. Man måste jobba stenhårt för att få ihop ett svårt körstycke, det kräver samarbete och empati.
[ Casimir blev orgelproffs redan vid 14 års ålder ]
---
Fakta: ”Gosskör under valven – unga röster i svenska katedraler”
- I helgen möttes gosskörer från fyra domkyrkor för den första upplagan av ”Gosskör under valven – unga röster i svenska katedraler”.
- De medverkande körerna var: Lunds domkyrkans gosskör, Storkyrkans gosskör, Västerås domkyrkas gosskör och herrkör, Uppsala domkyrkas gosskör.
- Helgen avslutades med en högmässa där de fyra deltagande körerna medverkade.
- Tanken är att anordna evenemanget varje år, i olika svenskkyrkliga domkyrkor.
- Nästa tillfälle väntas bli den 3–4 februari 2024 i Lund.
---