Om du planerar att åka till Amsterdam eller Berlin, passa då på att lära dig mer om Anne Frank och upptäck huset där hon och hennes familj gömde sig för nazisterna.
Nummer 263 på Prinsengracht. Det var på den här adressen utmed en av Amsterdams många kanaler (gracht betyder kanal på nederländska) som Anne Frank, bara 13 år gammal, tvingades gömma sig när judar förföljdes under andra världskriget. I mer än två år, mellan 1942 och 1944, lyckades familjen Frank hålla sig undan nazisternas härjningar. Men sedan gick det inte längre. I augusti 1944 avslöjades gömstället.
Under åren familjen levde gömd skrev Anne Frank sin dagbok, vilken senare skulle bli vida känd och översättas till mer än 50 olika språk. Anne Frankhuis (Anne Frank-huset) är, tillsammans med byggnaden intill, ett museum sedan 1960.
Tyvärr är det inte tillåtet att ta bilder inne i byggnaderna. Men man kan använda det interaktiva verktyget på museets sajt för att få en bild av hur det hemliga annexet ser ut.
Utrustade med hörlurar och ledsagade av guideröst och uppslukande berättelser rör vi oss genom byggnaderna en dag i slutet av augusti. Först ser vi de inledande delarna av museet som är mer klassiska till sin utformning, sedan platsen för gömstället vars ingång doldes av en rörlig bokhylla. Innanför den leder en smal trappa uppåt.
På våningarna där innanför, som vetter mot innergården, gömde sig totalt åtta personer. Förutom familjen Frank med Anne, hennes syster Margot samt föräldrarna Otto och Edith även Hermann, Auguste och Peter van Pels samt Fritz Pfeffer (som Anne delade rum med). Här får vi en väldigt konkret inblick i de enkla förhållanden de levde under och de små ytor de var hänvisade till. Att gå ut eller titta ut genom fönster var inte att tänka på och familjerna var hänvisade till hjälpen de fick av vänner.
Anne Frank föddes 1929, i den tyska staden Frankfurt am Main. Efter att Hitler kommit till makten 1933 emigrerade familjen Frank till Amsterdam. Men när andra världskriget startat 1939 hann inte ens ett år passera innan Nederländerna ockuperades av Nazityskland. Förföljelserna av judar eskalerade även i Nederländerna och sommaren 1942 gick familjen “under jorden” innanför Otto Franks kontorsbyggnad, vilken låg närmast gatan. Av de åtta var det bara han, pappan, som skulle överleva krigsåren. Anne Frank blev inte mer än 15 år gammal.
Anne Frank kom senare till Bergen-Belsen i Tyskland där hon och hennes syster Margot dog i tyfus i februari 1945, bara månader innan krigets slut i Europa.
När gömstället upptäcktes fördes alla åtta personerna till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau i Polen. Anne Frank kom senare till Bergen-Belsen i Tyskland där hon och hennes syster Margot dog i tyfus i februari 1945, bara månader innan krigets slut i Europa. I det lägret var även den kända förintelseöverlevaren Hédi Fried fånge innan befrielsen.
I slutet av utställningarna visas videoinspelningar där mer eller mindre kända personer delar med sig av vad Anne Frank betytt för dem. Stanna gärna till där en stund innan du lämnar museet.
[ Berättelserna från Förintelsen måste föras vidare ]
Jag och mitt ständiga resesällskap Anna tillbringar fyra sensommardygn i staden. Från en kajplats precis vid museet åker vi båt och får se stora delar av centrala Amsterdam från kanalernas vatten. Nederländernas platta huvudstad har inte mindre än 1 600 broar. De är nästan det enda som höjer sig ovan marken en aning.
I Amsterdam tar man sig annars med fördel fram med cykel. Vi följer strömmen, hyr var sin och upptäcker mer och mer av staden. Vi ringar bland annat in flanörvänliga området Jordaan, Vondelpark, Rijksmuseum (där verk av nederländska konstnärer som Rembrandt och Vincent van Gogh kan ses) samt Nieuwendammerdijks mysiga bebyggelse på andra sidan vattnet sett från långsmala Amsterdam Centraal. Bostädernas rum ligger ofta väldigt nära vägarna där vi åker. Från cykelsadlarna ser vi direkt in i människors kök.
[ En resa för att minnas det som inte borde hänt ]
Biljetter för att besöka Anne Frank-huset måste köpas på nätet i förväg och de gäller för en viss tidpunkt. En bra förberedelse är även att läsa Anne Franks dagbok. Eller varför inte lyssna på Vanna Rosenbergs välgjorda inläsning? Hennes pappa Göran Rosenberg har dessutom skrivit den drabbande boken Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz där han berättar om sin egen far som överlevde lägret och senare kom till Sverige.
Väl hemma igen kan du se den relativt nya filmen “Min bästa vän Anne Frank” där historien berättas ur vännen Hanneli Goslars perspektiv.
På samma tema rör vi oss nu nästan 58 mil rakt österut, till en annan europeisk huvudstad. Till Rosenthaler Straße 39 i centrala Berlin. Där, vid en alternativ innergård utsmyckad med kreativt skiftande gatukonst i starka färger, ligger en annan institution som lyfter fram dagboksförfattarens liv; Anne Frank Zentrum.
Från stenväggen vid entrén tittar en graffitiversion av henne ner, med blicken lite sådär bredvid och riktad förbi betraktaren som vi ofta ser henne på bild. I trappan upp till utställningarna visas sedan foton av Anne Frank i olika åldrar. Biljetter kan bokas på nätet eller köpas vid ingången, men väl där behövs kontanter ifall summan är mindre än 20 euro, vilket stoppade mina planer en gång.
I Berlin finns många andra besöksmål med koppling till Förintelsen. Strax söder om Brandenburger Tor tornar Förintelsemonumentet (Denkmal für die ermordeten Juden Europas) upp sig, en stor yta med 2 711 rektangulära stenformationer som tillsammans bildar en labyrint.
En bit till söderut, i området Kreuzberg, finns Jüdisches Museum Berlin (Judiska museet). Se till att ha god tid på dig att beröras om du beger dig dit. Genom museets utformning blir judarnas utsatthet genom historien påtaglig. En dörr leder exempelvis ut till en kal och opersonlig labyrint liknande den vid den nämnda minnesplatsen.
Ytterligare ett tips är Jüdischer Friedhof vid Schönhauser Allee, kyrkogården som jag, efter åtskilliga försök när den varit stängd, äntligen lyckats komma in på. Under den varmare delen av året är minnesplatsen och gravarna där inbäddade i vacker grönska.
På närmare håll finns Judiska museet i Gamla stan i Stockholm för den som är intresserad.
---
Fakta: Resa till Anne Franks Nederländerna
- Besök Amsterdam-museets interaktiva sajt. Här kan du gå runt i det hemliga annexet: www.annefrank.org/en/anne-frank/secret-annex/
- Här hittar du aktiviteter nära dig med anledning av Förintelsens minnesdag: www.levandehistoria.se/fakta-fordjupning/forintelsen/forintelsens-minnesdag/kalender-forintelsens-minnesdag
- Att ta sig till Amsterdam: Vi åkte tåg från Göteborg. Med Interrail-pass via bland annat Köpenhamn, Hamburg, Bremen och Osnabrück. Med en övernattning i Bremen, och effektivt utforskande av stadens centrum, tog det ungefär 1,5 dygn.
- Direktflyg till Amsterdams flygplats Schiphol tar 1,5 timme från Landvetter och två timmar från Arlanda.
---