Kultur

Hon gräver i historien om förföljda frikyrkliga i Sverige

Rebecca Fredriksson har fördjupat sig i de första baptisternas kamp för överlevnad och har just släppt sin andra bok

Tanken var att skriva en novell om ett hemligt dop i en skog mitt i natten, tidigt 1800-tal – men novellen växte till en romansvit där del två precis släppts. Möt författaren Rebecka Fredriksson i ett samtal om nyfikenhet, hjältemod och misslyckanden.

VETLANDA.

– När jag började skriva så visste jag inte att jag skulle hålla på i fyra år och jag hade ingen aning om att releasen förra året skulle sammanfalla med att demokratin firar 100 år i Sverige, säger Rebecka Fredriksson.

Hon är journalisten som blev studie- och yrkesvägledare och som nu har släppt sin fjärde bok. Författardebuten på Pärlan förlag kom med ungdomsromanen Ska vi slå vad och hennes andra bok, Brev från syster Lilly var en renodlad biografi. Med Landsförvisade (Sjöbergs förlag) tog Rebecka Fredriksson steget in i den historiska romangenren.

– Historiskt material sätter i gång mina tankar. Särskilt om materialet visar någon slags nerv, något som står på spel. Då drivs jag av nyfikenheten att utforska vidare, säger hon.

Om det skevar lite i den historiska berättelsen, om slutsatser inte riktigt hänger ihop eller om det finns luckor i historien – ja då har Rebecka Fredriksson definitivt fastnat på kroken.

– Det är väl journalisthjärnan som går i gång, säger hon och ler.

– Jag måste ta reda på vad den där kryptiska anteckningen eller vad det nu kan vara betyder.

Rebecka Fredriksson beskriver det lite som att lägga ett pussel, att lösa ett mysterium för att få veta hur historien slutar.

– Fast när jag skriver en historisk roman baserad på verkliga händelser så vet jag ju hur historien slutar. Då blir pusslet att försöka förstå människors motiv, att förstå psykologin bakom hur människor handlar.

Research är en viktig del i hennes kreativa process, och besöket på dåvarande Brommaarkivet när hon ville lära sig mer om baptismens historia i Sverige väckte nyfikenheten rejält. Här framgick det tydligt, när hon tog del av stadgarna som antogs efter det hemliga dopet den där septembernatten år 1848, att varje röst räknades. Här gjordes ingen skillnad på man eller kvinna.

– Alla hade samma rösträtt och fick delta på samma villkor. Den benhårda tron på alla människors lika värde blev startskottet för demokratin i Sverige.

författarinna

Det har gått bara precis ett år sedan Landsförvisade släpptes, baserad på verkliga personer och händelser. Läsarna får följa Sofia och F.O. Nilsson, som tillsammans med andra modiga själar vågar stå upp för det man tror på och bilda Sveriges första frikyrkoförsamling – trots trakasserier, hot och förföljelse från både regering och kyrka. Priset som de första baptisterna i Sverige fick betala var högt. Man kallades till förhör inför domkapitlet, straffades med höga böter och utmätning. Barn tvångsdöptes och i hem där baptisterna samlades till förbjudna möten hände det att en hatmobb stormade huset och slog sönder allt i sin väg.

– Man förstår att det måste ha hänt något stort på insidan för att man ska vilja och våga utsätta sig på det här sättet. Enkla, fattiga människor gjorde otroliga uppoffringar och det är verkligen beundransvärt, säger Rebecka Fredriksson.

Enkla, fattiga människor gjorde otroliga uppoffringar och det är verkligen beundransvärt.

—  Rebecka Fredriksson

Uppföljaren Benådade som precis släppts tar vid när 22 baptister skeppas över Atlanten år 1853 i tron att det värsta nu är över. Men nya utmaningar väntar för nybyggarna i Minnesotaterritoriet. Under arbetet med Benådade begav sig Rebecka Fredriksson själv till svenskbygderna i USA för att besöka platser med anknytning till historien och söka svar. Bland annat tog hon del av Andrew Petersons dagboksberättelser om nybyggarlivet, samma Andrew Peterson som även inspirerade Vilhelm Moberg i romansviten om utvandrarna. Här i Sverige driver Andrew Petersonsällskapet ett emigrantmuseum i Asby gamla skola utanför Tranås – och i USA, berättar Rebecka, har hans gamla gård köpts in för att återställas och bli ett besöksmål för turister och historieintresserade. Andrew Peterson har också en tydlig koppling till Sofia och F.O. Nilsson.

– Han var med i samma baptistförsamling och som grannar startade de samma nybygge i Carver County, Minnesota.

Därför har Andrew Peterson också kastat ljus över händelserna i Benådade, liksom predikanten Theodor Truvés dagbok och brev till och från andra baptistpionjärer.

– Det finns så mycket spännande material! utbrister Rebecka Fredriksson.

Hon förklarar att berättelsen i Benådade är av lite annan karaktär än i Landsförvisade.

– Den bjuder på lite mer tuggmotstånd. Den första boken är en renodlad hjältehistoria om människor som står upp för sin tro. Benådade handlar mer om det faktum att människor inte är hjältar och att man inte alltid lyckas leva upp till förväntningarna.

Själva boktiteln för tankarna till rättsliga processer, men Rebecka Fredriksson menar att det inte bara handlar om yttre faktorer, nåden når djupare än så:

– Vi sätter gärna människor på piedestal, vi vill gärna ha hjältar, och det är väldigt mänskligt. Men inför Gud har ingen av oss något att berömma sig av.

Hjältemod blandas med besvikelser och tillkortakommanden. En bild av livet som läsaren kan identifiera sig med och som även har påverkat Rebecka.

– Att leva med den här historien under de här senaste åren har verkligen hjälpt mig – på ganska oväntade sätt. Jag har kunnat reflektera utifrån Sofia och F.O Nilsson som karaktärer och frågat mig själv: vem vill jag vara och hur vill jag bli?

Berättelsen i Benådade har ingen självklar tolkning, menar hon.

– Men eftersom den har hjälpt mig kanske den kan hjälpa någon annan också.

När vi möts på biblioteket i Vetlanda har Rebecka Fredriksson precis haft ett jobbmöte i Hultsfred och tidigare i veckan även hunnit med bokprat i Tabernaklet och Smyrnakyrkan Göteborg. Själva bokreleasen hölls i Vimmerby Stadshus i november med filmvisning av Frikyrkans historia och panelsamtal om makt och demokrati. Frikyrkans roll i svensk demokratihistoria har varit undanskymd, men Rebecka känner att hon fått möjlighet att röra om lite i grytan under det senaste året.

– Medvetenheten om frikyrkans betydelse har blivit större och jag är glad och stolt över att få vara med på ett litet hörn.

Med demokratin följde både yttrandefrihet och religionsfrihet; något vi lätt tar för givet i dag i ett land som Sverige, menar hon.

– Vi glömmer bort att det inte är självklart att få tycka och säga vad du vill. De tidiga baptisterna i Sverige utsattes för en sorts främlingsfientlighet i en homogen kultur. Erfarenheten av att vara en utsatt minoritet i ett samhälle med väldigt stark kontroll borde lära oss att relatera till andra minoriteter och visa dem Kristi kärlek.

författarinna

---

Fakta: Rebecka Fredriksson

  • Ålder: 41 år
  • Familj: Man och tre barn; 11, 15 och 16 år gamla
  • Bor: Djursdala utanför Vimmerby
  • Gör: Arbetar deltid som studie- och yrkesvägledare, deltid som författare
  • Aktuell: Med releasen av den historiska romanen Benådade (Sjöbergs förlag)

---

Fler artiklar för dig