Kultur

Peo Thyrén och Simon Ådahl sjunger in bönesång för Ukraina

Bygger på tidigare bönesång för Sverige: “Jag tänker be för Ukraina, be med mig. Jag tänder ett ljus för Ukraina, tänd med mig.”

En oväntad konstellation vill blåsa nytt liv i svenska folkets stöd till Ukrainas krigsdrabbade befolkning. Noiceprofilen Peo Thyrén och Larm-sångaren och evangelisten Simon Ådahl har sjungit in en bönesång till stöd för Ukraina.

GÄVLE. Januariregnet duggar lätt mot fönstren på andra våningen där Slowbeat studio huserar på en innergård i centrala Gävle. Studion är uppdelad på flera rum och det är hyfsat trångt. Peo Thyrén, basisten från 1970-talets gamla tonårsidoler Noice, kramar med sedvanlig frenesi ur allt han har bakom mikrofonen i de sångpålägg som han är här för att göra. Simon Ådahls sedan länge etablerade låt Jag tänker be för Sverige har fått ny text och blivit Jag tänker be för Ukraina. Resan dit är en svårförklarad händelsekedja som varken upphovsmannen själv eller hans duettpartner vill skylla på slumpen.

Allt började med ett mejl för ungefär tre månader sedan. En pastor i Småland som heter Petter Edin hörde av sig till Simon Ådahl och berättade att han skrivit en ny text till Ådahls bönelåt så att den i stället fokuserade på Ukraina. Nu undrade han om han fick använda den i en gudstjänst.

– Jag skrev bara: ”Yes, kör i vind”, berättar Simon Ådahl. Sedan gick det några månader och jag tänkte inte mera på det.

Simon Ådahl sjunger "Jag tänker be för Ukraina" under en videoinspelning i Slowbeat studio  i Gävle den 11 januari 2023. Även Peo Thyrén från Noice sjunger på låten.

Plötsligt ringer Lennart Eriksson från hjälporganisationen Hoppets Stjärna och berättar att han pratat med en person som kör hjälpsändningar till Ukraina. Mannen har fått en idé och eftersom han anar att Lennart känner Simon Ådahl ber han honom höra av sig till musikern och sångförfattaren och fråga honom om inte han kan göra en version av sin låt som heter Jag tänker be för Ukraina. Så Lennart ringer Simon och lägger fram chaufförens förslag, varpå Simon Ådahl replikerar: ”Jag har redan en färdig text”.

– Sedan bearbetade jag Petters text lite och därefter bokade jag Jonas Strömbergs studio, för jag tänkte då att jag skulle köra låten själv. Precis dagen innan jag skulle spela in den så messade Peo Thyrén en fråga: ”Jag skulle så gärna vilja komma upp till Gävle och spela in. Jag vet inte vad, men hojta till om du har något på gång.” Jag ringde upp honom direkt och sa: ”Jag vet precis vad vi ska göra. Vi ska göra Jag tänker be för Ukraina tillsammans.”

Peo Thyrén tände direkt på förslaget.

– Ja, det vill jag! utropade han.

Nu är de alltså båda i studion. Peo gör sina sångpålägg och Hoppets Stjärna, som sponsrar inspelningen och kommer att ge ut låten, passar på att spela in en video där Peo och Simon sjunger låten. Kamerateamet bidrar till trängseln och värmen, men stämningen är ändå uppsluppen. Med tanke på hur pusselbitarna bara lagt sig till rätta i projektet är förväntningarna höga på att det finns ett högre syfte med att sången spelas in just nu.

– Vi går i förutberedda gärningar, konstaterar Peo Thyrén. Man får se det ibland och det är kul när det händer.

Peo Thyrén sjunger "Jag tänker be för Ukraina" under en videoinspelning i Slowbeat studio  i Gävle den 11 januari 2023. Även Simon Ådahl sjunger på låten.

Hur och när ska ni få ut låten?

– Vi hoppas att allt ska vara klart till årsdagen av krigsutbrottet, säger Lennart Eriksson, Hoppets Stjärnas verksamhetschef som också är på plats vid inspelningen.

Den 24 februari alltså. Till dess ska låten mixas av Frank Ådahl och även mastras innan den är färdig att spridas. Lennart Eriksson hoppas att sången ska bli en ögonöppnare för hjälpinsatserna som görs i Ukraina. Sedan krigsutbrottet har hans organisation gjort femton hjälptransporter rakt in i Ukraina och en dotterorganisation i Rumänien har tagit emot 25 000 ukrainska flyktingar. De senaste månaderna tycker sig Lennart Eriksson har märkt att svenskarnas vilja att hjälpa har mattats något, kanske på grund av snabbt ökade levnadsomkostnader som gjort folk mer försiktiga. Nu hoppas han att Jag tänker be för Ukraina ska bli en ögonöppnare som sporrar till förnyade insatser.

En engelsk version av låten är också på gång och dessutom har det påbörjats en översättning till ukrainska. Men den versionen måste någon med de rätta språkkunskaperna sjunga in, konstaterar Simon Ådahl. Vem det blir är ännu inte klart.

För Simon Ådahl känns det helt naturligt att den sång han skrev redan 2005 kommer till användning i ett nytt sammanhang. Och han är alldeles särskilt glad att det är just för Ukrainas sak, eftersom han det gångna året varit högst inblandad i hjälpinsatser för ukrainare som flytt kriget. I våras, strax efter krigsutbrottet, hjälpte EV-fonden som Simon Ådahl tagit initiativ till, 115 personer att komma till Sverige. I samarbete med lokala församlingar ordnades boende för denna stora grupp som i huvudsak bestod av funktionsnedsatta barn och deras ledsagare och föräldrar.

Peo Thyrén och Simon Ådahl sjunger tillsammans in en version av sången "Vi tänker be för Ukraina" som Hoppets Stjärna ämnar ge ut lagom till ettårsdagen av den ryska invasionen av Ukraina.

Peo Thyrén blev så klart överraskad att Simon Ådahl hade ett projekt i bakfickan direkt när Peos förfrågan landade. Men så fort att han fick höra att det gällde Ukraina och just den sången så kändes det helrätt.

– Jag tycker ju att det är en väldigt bra låt även i original. För mig känns den som en nutida klassiker, förklarar Peo Thyrén.

Fotnot: 2013 spelade Simon och Frank Ådahl in en version på engelska som handlade om försoning mellan Nord- och Sydkorea. Pray for Korea heter den.

---

Fakta: ”Jag tänker be för Ukraina”

Ser du soldaten som vid frontlinjen står

Barnen saknar pappa, deras längtan är så svår

Och kvinnan som fryser utan vatten, utan mat

Ukraina just i dag

Ser du inte alla dessa trasiga hem

När bomberna briserat finns inte mycket kvar av dem

Människor som lever i skräck och i hot

Ukraina just i dag

Jag tänker be för Ukraina, be med mig

Jag tänder ett ljus för Ukraina,

tänd med mig

Det är något som hänt vårt kära broderland;

jag tänker be för Ukraina, be med mig

Ser du dom där männen, med makten i sin hand

Som sänder ut sin krigsmaskin från ett annat land

Ingen hänsyn, inget värde har ett människoliv

Ukraina just i dag

Ser du inte terrorn med förödelse som mål?

Det händer nu i Charkiv, Kiev och Mariupol

Man bombar och man dödar, tar det aldrig slut?

Ukraina just i dag

Tiden den är inne för försoningens bud

Så knäpp nu dina händer och ropa till vår Gud

Vi ber om en fred där syskon hand i hand

Går tillsammans i Ukrainas land

Vi tänker be för Ukraina, be med oss

Vi tänder ett ljus för Ukraina, tänd med oss

Det är något som hänt i vårt kära broderland;

jag tänker be för Ukraina, be med oss

(Text: Petter Edin)

---

Fler artiklar för dig